Politikk

Erna Solberg: Dette er ikke en rikingskatt

Statsministeren sier formuesskatten hemmer næringslivet i Norge.

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) besøkte HTS Maskinteknikk i forrige uke. Der ble de oppfordret om å fjerne formuesskatten. Stein J Bjørge

 • Mathias Vedeler

Statsministeren sier formuesskatten feilaktig har fått et rykte som en «rikingskatt».

– Dette dreier seg først og fremst om penger som er plassert i eierskap i bedrifter. Når man snakker om rikingene høres det ut som om det er yachten, bilen og huset det er snakk om, men det er faktisk bedriftseierskap. Det betyr at jeg mener dette i stor grad er en skatt på norske arbeidsplasser – norskeide arbeidsplasser, sier Solberg til Aftenposten.

Både Høyre og Fremskrittspartiet har programfestet at de vil fjerne formuesskatten, men de har foreløpig ikke lovet å ta hele denne stortingsperioden.

– Hvor store jafs vil dere ta av formuesskatten?

– Vi kommer med budsjettet når vi kommer med budsjettet. Dette er ikke saker vi har begynt å behandle. Det kommer vi tilbake til, sier Solberg.

Aftenposten har samlet formuestallene for hele landet for å se så detaljert som mulig hvor de norske formuene er samlet.

Kartet som baserer seg på ligningstall fra 2012, de ferskeste som er, viser store forskjeller mellom ulike byer – og bydeler – i Norge.

 • Thomas Boe Hornburg kommenterer : — De borgerlige mangler både vinnende argumenter og penger til å fjerne hele skatten.

- Arbeidsplasser

I motsetning til Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre, mener Solberg det ikke er relevant å se på hvor i landet de som kan få formuesskattekutt bor.

– Jeg synes det er helt uinteressant hvilke postnummer og hvilke boligmarkeder folk har i Norge. Det som er interessant er hvor arbeidsplassene er. For en Vestlending er det ikke vanskelig å se hvor arbeidsplassene faktisk er, de som betaler formuesskatten. Det ser jeg hver gang jeg reiser langs kysten. Der ser jeg bedrifter i Distrikts-Norge som sliter fordi summen av utgifter blir for store til at de kan bæres. Vi vet at de pengene til en del av de rikeste i Norge investeres i aktivitet rundt i Norge, sier statsministeren til Aftenposten.

– Det er jo disse personene som vil få pengene tilbake fra staten hvis formuesskatten fjernes?

– Ja, men det har ikke noen betydning for områdene de bor i.

- Mindre utbytte?

– Hva er garantien for at pengene som kommer til disse personene vil bli spredd ut over Norge?

– Så lenge vi klarer å skape gode lønnsomme arbeidsplasser folk er villige til å investere i, vil det bidra til flere arbeidsplasser. Dette er penger som står i bedrifter, det er aksjekapitalen – penger som er drivkraften i norske bedrifter.

– Du mener eiere vil ta ut mindre utbytte dersom formuesskatten reduseres?

– Det kan være med på det, men det er ikke galt om du tar utbytte av én bedrift hvis du reinvesterer i en annen bedrift. Vi skal ha nye bedrifter i Norge, og de som har penger skal investere i dem.

– Og den investeringsgraden forventer du at vil gå opp etter hvert som formuesskatten reduseres?

– Jeg har ingen forventninger til det, for vi skal skape et klima for mer innovasjon og nyskaping i Norge. Jeg tror vi kommer til å skape flere bedrifter, og der er det mange ulike virkemidler som har effekt. Lette årsakssammenhenger er jeg mot, samfunnet er komplisert, men det er viktig å ha de riktige driverne. En av de negative driverne i Norge er formuesskatten, sier Erna Solberg.

 1. Les også

  Høyre-bastioner vil tjene mest på vraking av formuesskatten

 2. Les også

  «Fordelene kommer noen få til gode, kuttene må alle betale»

 3. Les også

  Skattekuttknipen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  NHO-vitnets utbytte var fire ganger så høyt som formuesskatten

 2. DEBATT

  NHO kritisk til opposisjonen: Farlig rødgrønn enighet om formuesskatten

 3. POLITIKK

  Høyre-ledelsen måtte gi etter i skattekamp

 4. MENINGER

  Formuesskatten gir mindre til fordeling | Elisabeth Holvik

 5. POLITIKK

  Det er heftig debatt om formuesskatten. Men det er ikke den som bekymrer bedriftseierne mest.

 6. ØKONOMI

  Solberg finpusser statsbudsjettet 2019