Politikk

Ber Regjeringen kvitte seg med KrF

De blåblå bør gå til valg på et samarbeid med Venstre i 2017- uten KrF. Det mener avtroppende leder for Frp-ungdommen.

Atle Simonsen takker for seg som leder i Fremskrittspartiets ungdom denne helgen. Har har en usedvanlig tydelig avskjedshilsen til Kristelig Folkeparti og KrF-leder Knut Arild Hareide.
 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Dagen før vårens landsmøtemaraton starter, tar lederen i Fremskrittspartiets ungdom bladet fra munnen: Han oppfordrer sitt eget parti til å vrake samarbeidet med Kristelig Folkeparti.

— Jeg mener det beste for Frp vil være å gå til valg i 2017 på en liberal allianse med tre partier: Høyre, Frp og Venstre, sier FpU-leder Atle Simonsen til Aftenposten.

— Jeg håper Venstre tør å være med i en frihetsallianse som viser velgerne at det er mulig å gjennomføre liberalisering på en rekke områder og få til en enklere hverdag for folk flest, oppfordrer han.

Ber KrF være ærlige om at de støtter Støre

Simonsen har ledet Fremskrittspartiets ungdom i to år. På landsmøtet i FpU denne helgen går han av og gir stafettpinnen videre.

FpU-lederen har en svært tydelig avskjedshilsen til Kristelig Folkeparti og KrF-leder Knut Arild Hareide:

- Jeg mener det ville være en befrielse for regjeringsprosjektet om KrF valgte å ta steget ut og var ærlige på at de velger å samarbeide med Ap og vil at Jonas Gahr Støre skal bli statsminister, sier han.

FpU-lederen viser til at KrF i sine velgerbastioner Hordaland og Rogaland allerede har vraket samarbeidet med Høyre og Frp og gått sammen med partiene på venstresiden.

Også den ferske ungdomspartilederen i KrFU har en klar utfordring til partileder Knut Arild Hareide:

Les også

KrFU-lederen etterlyser løse kanoner i KrF

— Tre ja-partier og et nei-parti

Han mener KrF i dag fungerer som et nei-parti og en brems, mens de tre andre partiene i det borgerlige samarbeidet er ja-partier.

Liberalisering av skjenkepolitikken er en av sakene Atle Simonsen mener blir hindret av samarbeidet med KrF. Her skåler han med leder i Unge Høyre Kristian Tonning Riise. Bildet er tatt i forbindelse med et felles utspill FPU og Unge Høyre hadde om skjenkepolitikk.

— Jeg ønsker å slippe KrF fri. Det kan ikke være behagelig for dem heller å være med i et samarbeid hvor det eneste de får til er å stoppe andre politiske partiers seire. Om de velger å ta det steget at de vraket høyresiden vil mange ha forståelse for det, kanskje med unntak av deres egne velgere, sier Simonsen.

Har laget liste over libaralisering

Lederen i Fremskrittspartiets ungdom har laget en liste over saker han mener den blåblå regjeringen ikke får gjennomført i dag fordi de må ta hensyn til KrF, men som ville vært mulig å banke gjennom dersom man bare samarbeidet med Venstre:

 • Store skattekutt i personinntekt og for små og mellomstore bedrifter.
 • Liberalisering av skjenkepolitikken, blant annet å åpne for salg av sterkøl i butikk.
 • Skrote forbudet mot kjøp av sex.
 • Liberalisering av reglene for eggdonasjon.
 • Innføre søndagsåpne butikker.
 • Legge om bistandspolitikken.
 • Oppheve spillmonopolet.

Etterlyser felles visjon for regjeringsprosjektet

Simonsen mener dagens firepartisamarbeid har oppstått mye fordi man har vært opptatt av å sikre et borgerlig flertall etter neste valg.

— Jeg mener det må være viktigere for Frp å velge en allianse der man kan få til samfunnsendringer enn å helgardere for å sikre seg å beholde regjeringsmakten, sier han.

Les også:

Les også

Fylkesleder i Venstre: Samarbeidet med Regjeringen bør brytes om asylinnstrammingene blir gjennomført

FpU-lederen etterlyser en tydeligere felles visjon for regjeringsprosjektet.

— Vi har ikke fått til det slik den borgerlige alliansen har gjort i Sverige. En liberal allianse med Høyre, Frp og Venstre vil kunne skape et slikt prosjekt: en felles visjon om at folk og bedrifter kan leve sine liv i fred med mindre regulering og forbud.

Simonsen synes det er merkelig at KrF og Venstre blir oppfattet som og velger å opptre som et tospann.

— Slik jeg leser det, er det eneste de to partiene deler størrelsen. KrF står litt alene i midten med et moralistisk syn på politikk, og vil bestemme mer over folks liv, mener han.

- Men Venstre er i likhet med KrF opptatt av en liberal innvandringspolitikk og vil ha omfattende miljøtiltak for å begrense klimaforurensningen. Hva har de egentlig til felles med Frp?

— Man deler et liberalt grunnsyn og starter derfor mye likere enn med KrF. De siste årene har vist at det er mulig om å komme til enighet om alt. Ingen hadde forventet at det skulle gå så bra på saksfelt som innvandring og klima. Men man deler ikke et felles prosjekt.

Les også

 1. Høyre og Frps plan: Skal stemple Ap som vingle-parti og Støre som tåkefyrste

 2. SV forlater det rødgrønne samarbeidet

 3. Politisk selvangivelse uten fradragsposter

Les mer om

 1. Politikk