Politikk

Tror Lysbakkens avgang kan gi konsekvenser for regjeringen

Audun Lysbakken gikk mandag av som statsråd. Både Senterpartiets Per Olaf Lundteigen og Høyres Per-Kristian Foss mener Lysbakkens avgang kan være begynnelsen på slutten for den rød-grønne regjeringen

Lysbakken har gått av som barne- og likestillingsminister. Her fra pressekonferansen hvor han kunngjorde nyheten mandag ettermiddag.
  • Lars Inge Staveland

— Jeg er ikke veldig overrasket over dette. Den mangelen på skikkelig forvaltningsskikk som han har vist er en alvorlig sak, sier Høyres Per Kristian Foss.

— Dette kan være begynnelsen på en oppløsning for regjeringen. Men det blir bare spekulasjoner, sier Foss.

Lysbakken som har vært forventet å bli SVs nye leder gikk av som følge av selvforsvarspengeskandalen, hvor departementet ga 154.000 kroner til Sosialistisk ungdom utenom at det gikk gjennom korrekte kanaler.

Les også

Lysbakken går av som statsråd

Også Per Olaf Lundteigen, fra regjeringspartiet Senterpartiet, mener at Lysbakkens avgang kan få betydning for regjeringens fremtid. Han mener at det enten kan være et steg på vei mot oppløsning av regjeringen, eller en vitalisering.

— Enten blir det forvitring eller vitalisering. Det er alt for lite begeistring i SVs og Sps velgergrupper.

Lundteigen mener at større fokus på de større linjene vil kunne gi en ny giv til regjering, og mener at i dag er det for mye fokus på «de vellykkede i sentrale strøk».

Per Olaf Lundteigen sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen for Senterpartiet.

— Tror du Lysbakken kan komme tilbake?- Det tror jeg godt. Når alt støvet har lagt seg, vil vi nok få et mer nøkternt forhold til realitetene, avslutter Lundteigen.

Martin Kolberg fra Arbeiderpartiet er ikke så pessimistisk som Lundteigen.

– Han har opptrådt veldig ryddig gjennom det han nå har gjort, så jeg tror ikke den har påvirket regjeringen, sier Kolberg til NTB.

- Kan være lettere å være leder

Foss viser til at et av lederne for regjeringspartiene nå vil sitte utenfor regjeringen. Samtidig tror han det vil være lettere for Lysbakken å ta over som SV-leder.

— Belastningen i denne saken vil alltid feste ved ham, så lenge han er statsråd. Slik kan avgangen gjøre det lettere å være leder. På den andre siden går det ikke i lengden å spille på å både være i og utenfor regjering, sier Foss.

Tror Lysbakken kan få ny stilling

Lysbakken sier at dette har vært en feil som har pågått i flere år. Har tidligere statsråder hatt flaks?

— Det er helt uakseptabelt at dette har gått over flere år, men det frikjenner ikke Lysbakken for ansvaret at det har skjedd før.

Foss ser imidlertid ikke bort fra at Lysbakken om få dager er tilbake i regjering – i et annet departement.

- Han ser ut til å trives best i regjering. Det revolusjonære er blitt borte, sier Foss.

Lysbakken offentliggjorde avgjørelsen på en pressekonferanse mandag klokken 13.30.

Frp: - Riktig og klokt

— Jeg mener han ikke hadde noe valg, og dette har blitt en sak som har fått i seg alle elementene som den ikke burde fått i seg. Dette er en riktig og klok avgjørelse av Lysbakken, sier Anders Anundsen (Frp), leder av kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget til Aftenposten.no.

Anundsen mener også at den informasjonen som ble kjent mandag, som blant annet gikk på svikt i rutiner gjør at dette er en vanskelig og alvorlig situasjoner for regjeringen.

— Da kan det være at vi må kikke nærmere på andre departement, sier Anundsen.

KrF: - En alvorlig sak

Geir Bekkevold, fra kontroll og konstitusjonskomiteen sier at når det nå ble kjent at Lysbakken i en sms hadde blitt orientert om selvforsvarspengene er det riktig av ham å gå av.

— Da har han ikke noe annet valg. Selv om det er snakk om en liten sum, er det en alvorlig sak. Man utfordrer de demokratiske spillereglene.

Les også:

Les også

Lysbakken må møte til høring

Per-Kristian Foss tror høringen i Kontroll— og konstitusjonskomiteen vil gå som planlagt.

— Jeg tror fortsatt det er nødvendig med en høring i saken. Vi skal diskutere det i komiteen, men jeg regner med at det vil bli høring.

Les mer om

  1. Politikk