Frps krisemøte er ferdig. – Nå er det opp til Erna Solberg og Høyre.

Frps krisemøte er nå ferdig. Siv Jensen stiller krav for fortsatt regjeringsdeltagelse.

Frp-leder Siv Jensen sier etter Frps gruppemøte at partiet nå vil stille tydelige politiske krav til Høyre, KrF og Venstre for at Frp skal fortsette i samarbeidet.

Partilederne i regjeringspartiene og deres parlamentariske ledere møttes onsdag kveld til en middag i statsministerboligen.

Møtet begynte klokken 19.30 og blant annet statsminister Erna Solberg, Venstre-leder Trine Skei Grande, KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Frp-leder Siv Jensen deltok.

Like etter klokken 20 forlot Høyre-nestleder og kunnskapsminister Jan Tore Sanner statsministerboligen.

Venstre-leder Trine Skei Grande sa etter møtet, til NRK og VG, at hun forstår at IS-saken er vanskelig for Frp, men ba dem samtidig om at forhandlinger holdes internt i regjeringen.

Jan Tore Sanner på vei ut av statsministerboligen i 20-tiden onsdag kveld.

– Ikke i regjering for enhver pris

Onsdag ettermiddag hadde Frps stortingspolitikere gruppemøte, der den betente saken om at regjeringen uten Frps samtykke har hentet hjem en IS-siktet kvinne og hennes to barn fra Syria til Norge, sto øverst på dagsordenen.

– Nå er begeret fullt. Vi vil ikke sitte i regjering for enhver pris, sa Frp-leder Siv Jensen etter møtet.

– Jeg har gitt uttrykk for lenge at politikken blir utvannet grå og kjedelig. Vi vil ikke dette lenger. Nå er det opp til Erna Solberg og Høyre, sier Frp-leder Siv Jensen på en pressekonferanse etter at møtet i Frps stortingsgruppe er slutt.

Hun mener Høyre for lenge har lent seg for mye i retning KrF og Venstre og ikke tatt nok hensyn til Frp.

Frp vil nå utforme en liste med krav for fortsatt deltagelse i regjeringen. Frps sentralstyre skal ha en strategisamling i slutten av januar, og det vil her bli tatt en beslutning om kravene er innfridd og om Frp vil være med videre. På denne samlingen vil sentralstyre og en strategigruppe som består av en rekke lokale tillitsfolk delta. Dersom det blir nødvendig kan landsstyret bli innkalt.

Erna om Frp

Aftenposten var onsdag kveld i kontakt med Statsministerens kontor. Via sin talsperson Rune Alstadsæter meddelte Solberg at hun ikke ville kommentere vedtaket i Frps stortingsgruppe, men viste til kommentarer hun ga på formiddagen.

– Jeg syns det er leit, og jeg vet at det er en vanskelig sak i Frp, sier statsminister Erna Solberg til Aftenposten onsdag formiddag om opprøret i Frp.

– Men vi måtte legge vekt på dette ene barnet. Og så skjønner jeg at det kom overraskende på mange i Frp. At ikke så mange kunne være informert om dette på forhånd, skyldes selvsagt sikkerhetsutfordringer for norsk personell og kvinnen og hennes barn, sier Solberg.

Venstres ledelse har ikke ønsket å kommentere den dramatiske utviklingen i Solberg-regjeringen. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har ikke besvart Aftenpostens henvendelse.

Vil ikke røpe kravene

Jensen sa stortingsgruppen var enstemmig om strategien. Hun vil foreløpig ikke peke på hvilke områder Frp vil stille krav på.

– Det skal vi nå jobbe ferdig i løpet av relativt kort tid. Men jeg har ingen planer om å ha en offentlig debatt om det. Vi skal utarbeide denne listen i ro og mak. Så skal vi overlevere den til statsministeren bak lukkende dører, sier hun.

Ingen av de andre sentrale Frperne som deltok i møtet ønsket å gi kommentarer til Aftenposten på vei ut.

Carl I. Hagen vil ikke si noe om hvilke områder Frp må stille krav for videre deltagelse. Han viser til at partiledelsen har fått fullmakt til dette, men at det på gruppemøtet kom flere forslag som ledelsen vil vurdere.

Jøran Kallmyr på vei inn i møtet. Han bekrefter at kvinnen vil bli arrestert ved ankomst.

Ba om avstemning

Det koker i Frps gruppe etter at regjeringen har besluttet å hente hjem to barn og en norskpakistansk kvinne som hadde sluttet seg til IS.

Etter møtet understreker Jensen igjen at partiet hele veien har vært skeptisk til dette og at hun har advart mot det i flere fora. Det var allerede i september at beslutningen i realiteten ble tatt i regjeringen. Ledelsen i Frp har visst dette like lenge, innrømmet Jensen etter gruppemøtet.

– Vi har kjent til ulike sider ved denne saken en god stund. Men hele veien har jeg sagt det samme: Vi vil ikke være med på å hente IS-krigere hjem til Norge, sa hun.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde hadde varslet før møtet at han vil be om en avstemning om regjeringsdeltagelsen når Frps stortingsrepresentanter møtes. Men parlamentarisk leder Hans Andreas Limi gjorde det klart at det ikke ville bli noen slik votering.

Det er nemlig ikke opp til stortingsgruppen å avgjøre dette, men partiets landsstyre.

Flere har tatt til orde for at det må kalles inn til et ekstraordinært landsstyre, men på onsdagens gruppemøte fikk partiledelsen tilslutning til å håndtere saken videre, ifølge Jensen.

– Det er enstemmig tilslutning i vår stortingsgruppe til at vi i partiledelsen håndterer dette videre, sa Jensen etter møtet.

Enkel servering før Frps gruppemøte, her er olje- og energiminister Sylvi Listhaug i samtale med sin forgjenger Kjell Børge Freiberg.

Flere av dem som kom til møtet i gruppen, understreket at situasjonen er alvorlig. Tybring-Gjedde og andre understreket at Frp må få gjennomslag i andre saker. Men de ville ikke konkretisere nærmere hvilke saker dette er.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde som er en slags opprørsgeneral er på vei inn i møtet.
Les også

Norge gjør helomvending. Henter hjem IS-siktet norsk kvinne og hennes syke 5-åring.

Det koker i Frp-land

Frp-fylkesledere i Troms og Finnmark, Nordland og Innlandet vil ut av regjering og krever ekstraordinært landsstyremøte. Andre Aftenposten snakket med før møtet vil avvente gruppens behandling.

Ofte når samholdet i regjeringen settes på prøve, er møte i landsstyret noe Frp tyr til. Det skjer ikke minst for å forankre kontroversielle saker i partiorganisasjonen. Sist Frp gjorde dette var i bompengestriden i fjor sommer. Den gang holdt også Frp regjeringens skjebne i sine hender.

Stortingsrepresentant Kari Kjønaas Kjos som til Aftenposten før møtet sa. «Jeg skammer meg over å sitte i en regjering som gjør dette.»
Les også

Frp i opprør etter at regjeringen henter hjem IS-kvinne med sykt barn

KrF: – Sikkerhet er prioritert

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier han er veldig glad for at de to barna nå er på vei til Norge.
– Barna er uskyldige og fortjener både helsehjelp og trygghet. Dette har helt klart vært et viktig gjennomslag for KrF i regjering, skriver Ropstad i en e-post til Aftenposten.
– Jeg respekterer at Frp er uenig i saken, men når det hevdes at vi ikke ivaretar sikkerheten til norske borgere så reagerer jeg. Vi som har satt oss inn i saken vet sikkerhet er prioritert. I Norge kan personer med tilknytting til terrororganisasjoner dømmes og settes i fengsel. Nettopp sikkerhet var begrunnelsen for at USA allerede i november ba europeiske land hente ut sine statsborgere som hadde tilknytning til IS. Alternativet til en kontrollert uthenting fra leirene kan være at de på egenhånd tar seg til Norge, uten at vi har kontroll på dem, skriver han videre.

Ropstad uttaler at KrF er innstilt på å jobbe frem løsninger internt i regjeringen sammen med de andre partiene.

Erna Solberg sier at hun forstår at saken om IS-kvinnen er en vanskelig sak for Frp.
  • Aftenposten har reist inn i ruinene av Den islamske staten og møtt den norske IS-enken som ikke vil hjem:

Støre: Oppsiktsvekkende at Solberg lever med dette

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre syns det er spesielt at statsminister Erna Solberg (H) uttrykker forståelse for Frp.

– Det er et veldig spesielt utgangspunkt at et regjeringsparti anklager resten av regjeringen for ikke å ta terror på alvor. Og det at Erna Solberg lever med det og attpåtil har forståelse for Frps argumentasjon, er oppsiktsvekkende, sier Støre til NTB.

– Akkurat nå syns jeg det er spesielt at hun er ute og syns synd på Fremskrittspartiet og forstår at de syns dette er vanskelig, sier han.

Raja ber om at alle de norske kvinnene og barna hentes hjem

Raja vil hente alle de norske mødre og deres barn hjem fra flyktningleirer så raskt som mulig, ifølge Dagbladet.

– Jeg vil gi stor honnør til regjeringen som har klart å lande et stort flertall for å hente moren og de to barna. Så håper jeg fra Venstres side, og som leder av antiterrorgruppen i Osse, at også de andre barna som er igjen i Syria, skal få komme hjem til Norge, sier han.

Grande avventer Frp-krav

– Jeg skal se på hva Frp kommer med, og så skal vi snakke sammen, sier Venstre-leder Trine Skei Grande om Frps varslede liste med krav.

– Jeg forstår at dette har vært ei vanskelig tid for dem, sa Grande til NRK, før onsdagens kveldsmøte hos statsministeren.

Grande ber Frp ta forhandlinger internt i regjeringen

Venstre-leder Trine Skei Grande forstår at IS-saken er vanskelig for Frp, men ber om at forhandlinger holdes internt i regjeringen.

– Vi har forståelse for at dette er en vanskelig sak for Frp. Men når man er i regjering, tar vi forhandlinger internt, og ikke gjennom media. Slik må det være i et regjeringssamarbeid, skriver Trine Skei Grande i en tekstmelding til Dagbladet onsdag kveld.

I timene før sat Grande i middag med Frp-leder Siv Jensen, KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og statsminister og Høyre-leder Erna Solberg. Regjeringspartienes parlamentariske ledere deltok også på middagen i statsministerboligen.

Den såkalte IS-saken det strides om, handler om den norske IS-siktede kvinnen som ble besluttet hentet hjem sammen med sine to barn av regjeringsflertallet mot Frps vilje.

Jensen har gitt Solberg frist ut måneden med å innfri en rekke krav. Hvis ikke går Frp ut av regjeringen.

Venstre-lederen sier til VG onsdag kveld at regjeringen satte humanitære hensyn først i denne saken. Et av kvinnens barn, en fem år gammel gutt, er kritisk syk.

– Vi har respekt for at Frp nå ønsker å ta en vurdering knyttet til regjeringssamarbeidet. Denne debatten skal Frp få ta i fred. Den kommer jeg ikke til å kommentere, sier Grande til avisen, melder NTB.