Politikk

Frp kaller inn til krisemøte

Mandag skal Fremskrittspartiet avholde ekstraordinært landsstyremøte, ifølge NRK. Flere fylkesledere ber Frp-leder Siv Jensen ta partiet ut av regjeringen.

Frp-leder Siv Jensen på vei ut etter at partiledelsen var samlet til et møte på partikontoret for å ferdigstille kravene til statsminister Erna Solberg søndag. Ifølge NRK blir det ekstraordinært landsstyremøte i Frp mandag.
  • NTB
  • Alf Ole Ask
    Journalist

Medlemmer av Frps landsstyre er bedt om å holde seg tilgjengelig for landsstyremøte per telefon fra og med mandag klokken 12. Det opplyser det som beskrives som sentrale kilder i partiet til NRK.

– I dag skal vi ha et landsstyremøte, og landsstyret er det organet som skal ta stilling til både regjeringsspørsmålet og andre viktige spørsmål, bekreftet Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim på Politisk kvarter mandag morgen.

Planen har vært at Frp-leder Siv Jensen skal møte statsminister Erna Solberg (H) for å drøfte Frps krav til å forsette i regjering.

Statssekretær ved statsministerens (SMK) kontor Rune Alstadsæter sier at SMK ikke har noen kommentarer til tidspunkt for møter mellom Solberg og Jensen.

Solberg til Davos

I følge statsministerens kalender skal hun i morgen reise til Davos på World Economic Forum. Om det blir noe av denne reisen, vil avhenge av hva som skjer utover dagen i dag.

– Vi har ikke noe nytt å melde om Davos, skriver Alstadsæter i en SMS til Aftenposten.

En skissert frist for Solberg til å svare har ifølge NRK vært mandag om én uke, 27. januar. Da skal Frp avholde en strategikonferanse på Gardermoen.

Les også

Fire fylkesledere ber Siv Jensen ta Frp ut av regjering

Kan forlate regjeringen

Men NRK skriver at det søndag kveld, etter møtet i partiledelsen, kom en uventet innkalling til landsstyremøte.

I innkallingen heter det at «partiledelsen ønsker å informere landsstyret om den aktuelle situasjonen og inviterer til telefonkonferanse mandag».

En kilde sier til kanalen at det er mulig Frp forlater regjeringen i løpet av kort tid uten å i det hele tatt stille noen krav til Solberg.

Søndag ettermiddag var Frp-leder Siv Jensen, nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes og parlamentarisk leder Hans Andreas Limi samlet på partikontoret i Oslo for å diskutere hvilke krav som skal stilles for å fortsette i regjeringssamarbeidet.

Etter møtet sa Jensen til pressen at hun skal møte Solberg mandag og informere om hva Frp har kommet frem til. Hverken tid, sted eller hvem som skal delta på møtet, er kjent.

Les også

Sannsynligvis går Frp ut. Men det er ikke sikkert det er så lurt. | Andreas Slettholm

– Dolket i ryggen

Krisen i regjeringen har oppstått i kjølvannet av dens beslutning om å bidra til å hente hjem en terrorsiktet, norsk kvinne og hennes to barn, det ene av dem en angivelig alvorlig syk gutt.

Beslutningen ble tatt i fjor høst, men ble kjent først 14. januar. Også Frp har ønsket å hjelpe barnet hjem, men ikke kvinnen.

  • Les også: Går Frp ut av regjeringen, starter det en debatt om ny ledelse

Fire fylkesledere i Frp uttalte søndag til Aftenposten at de ber Jensen ta partiet ut av regjering.

– Det er like greit å gå ut av regjering nå. Frp er blitt dolket i ryggen på en slik måte at vi ikke lenger kan snakke om noe samarbeid med de andre partiene, sier Johan Aas i Innlandet Frp.

Også ni av partiets stortingsrepresentanter sier at partiet må gå ut, ifølge TV 2. Fire av partiets 26 representanter på Stortinget mener imidlertid at partiet må bli og heller finne en løsning.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Fremskrittspartiet (Frp)
  2. Solberg-regjeringen
  3. Politikk
  4. Siv Jensen