Politikk

Dette er ministerkabalen SV må legge

Spekulasjonene går høyt om SV bytter statsråder på fredag. Hvem går i så fall inn, og hvem ryker ut?

 • Atle Brunvoll
 • Geir Salvesen
 • Halvor Hegtun
 • Marie Melgård
 • Stine Barstad

Audun Lysbakkens uventede avgang som barne— og likestillingsminsiter rett før ledervalget i SV har skapt et ras av spekulasjoner om hvem i SV som skal overta departementet, og når skiftet skal gjennomføres.

Flere SV-kilder Aftenposten har snakket med antyder at skiftet kan komme allerede i statsråd på fredag. Andre sentrale kilder sier derimot at skiftet neppe vil komme fredag.

Hvis partiet foretar store omrokeringer, kan det være de ikke helt har bestemt seg ennå.

Enkelt bytte eller større utskiftning?

Dersom skiftet kommer allerede fredag, tyder mye på at det bare er statsrådposten som barne- og likestillingsminister som besettes. Men dersom skiftet utsettes, tyder mye på at SV sikter på å foreta en større omrokkering av sine statsrådposter.

Audun Lysbakken sa sist uke i et intervju med Aftenposten at han er opptatt av å komme frem til en modell som vare helt frem til valget neste år. Det taler for at det er lite sannsynlig at SV ønsker å sette inn én ny statsråd i sin post nå, og foreta flere bytter siden.

Det har også vært spekulert i om Lysbakkens avgang kan føre til en omstokking i fordelingen av departementene partiene imellom. Dette avviser imidlertid næringsminister Trond Giske kontant overfor Klassekampen onsdag.

Aasland ut, Solheim trapper ned?

Ett mulig utfall er at forskningsminister Tora Aasland går ut av Regjeringen, mens Kristin Halvorsen overtar hele kunnskapsfeltet som kombinert forsknings- og utdanningsminister. Samtidig gir Erik Solheim fra seg Miljødepartementet og konsentrerer seg for fullt om jobben som utviklingsminister.

Erik Solheim har tidligere selv uttrykt ønske om avløsning på miljøfeltet. I Klassekampen i fjor høst stilte Solheim sin post til disposisjon for SVs nye ledelse, og slo han fast at Audun Lysbakken som ny SV-leder bør være milljøvernminister. Også Tora Aasland sa seg da villig til å fratre hvis det var nødvendig. Under landsmøtet i helgen gjorde Aasland imidlertid det klart overfor Stavanger Aftenblad at hun var innstilt på å fortsette som statsråd.

Thorkildsen vs Holmås vs Solhjell

Hvis Aasland blir ofret, åpner det opp for utnevnelsen av to nye SV-statsråder. Nyvalgt leder Audun Lysbakken har gjort det klart at han anser det som fullstendig uaktuelt med en snarlig retur til Kongens bord.

Men både nyvalgt nestleder Inga Marte Thorkildsen og nestleder Bård Vegar Solhjell nevnes som høyaktuelle kandidater. Også Lysbakkens rival i lederkampen, Heikki Holmås, nevnes som en mulig joker i kabalen.

Partiledelsen i SV må ta flere hensyn når de legger kabalen for hvem fra dette trekløveret som skal tre inn i regjeringen:

 • Partiets prinsipp om lik kjønnsfordeling
 • Det er trolig et krav fra Stoltenberg at minst én fra SVs ledertrio sitter i Regjeringen
 • Sammensetningen av SVs stortingsgruppe
 • Splitter en opp statsrådposter, må partiet trolig slå sammen poster et annet sted - Senterpartiet vil sannsynlig ikke godta at SV får flere ministere enn dem.
  Hvem av de tre som ender med taburetter, og hvilken post de eventuelt ender opp med, er det mange teorier om. Argumentene som taler for og imot de forskjellige kandidatene kan du lese mer om i grafikken over.

Vil ikke kommentere

SV vil ikke kommentere spekulasjonene omkring ministerkabalen.

— Den nye ledelsen møtes nå. Vi tar stilling til hvem som blir ny minister, sier partisekretær Silje Schei Tveitdal.

Hun vil ikke si hvor lang tid dette arbeidet vil ta:

- Vi har full kontroll, sier hun.

— Er det mange avvegninger dere må gjøre for å få kabalen til å gå opp?

— Det er det en partiledelse er til for, sier Schei Tveitdal.

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Lysbakken avviser faneflukt i SV

 2. KOMMENTAR

  Fylkesnes er et litt rart valg av SV

 3. POLITIKK

  Solhjell ferdig i norsk politikk

 4. POLITIKK

  Nå starter jakten på å finne den som kan ta over Giskes prestisjeverv

 5. POLITIKK

  Nestlederkabal i partiene: Hvem går ut, og hvem kommer inn?

 6. POLITIKK

  Ny kabal presenteres onsdag: Hvem skal ut, og hvem skal inn?