Politikk

FpU, Unge Høyre og Unge Venstre vil skjenke til klokken 04.00

Leder for Fremskrittspartiets Ungdom, Atle Simonsen (t.v.), og Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise skåler under Arendalsuka for å utvide skjenketidene. Det er et forslag som smaker surt for Kristelig Folkeparti.

ARENDAL (Aftenposten.no): De tre borgerlige ungdomspartiene spriter opp valgkampen med et forslag KrF setter i vrangstrupen.

  • Lars Molteberg Glomnes

På en bryggerestaurant i Arendal skåler FpU-leder Atle Simonsen og Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise for enighet mellom tre av de fire ikke-sosialistiske ungdomspartiene.

FpU, Unge Høyre og Unge Venstre foreslår at kommunen selv skal kunne velge om de vil la utesteder skjenke alkohol til klokken 04.00.

— Det vil føre til et bedre uteliv, sier leder i FpU, Atle Simonsen, til Aftenposten.

På tvers av KrF - igjen

Sammen med Riise og leder Tord Hustveit i Unge Venstre mener han at større frihet for kommunene vil bety større mulighet til differensiering av utelivet, ved at stedene kan ha flere ulike stengetider.

Han sier også det vil gi bedre inntjening for utelivet.

Forslaget går helt på tvers av ønskene fra samarbeidspartner KrF - som allerede er i klinsj med resten av de borgerlige partiene i spørsmålet om søndagsåpne butikker.

Ungdomspartilederne tror likevel på at også moderpartiene vil kunne finne sammen i Stortinget.

— I stortingsprogrammene er alle de tre partiene for mer liberale regler. Det vil være flertall for dette i Stortinget, sier Riise i Unge Høyre.

Mener KrF selv har åpnet kranen

Simonsen sier KrF selv har budt opp til dans ved å gå inn for innstramminger i skjenketidene i vår. De ville da gå fra dagens regler om skjenkestopp klokken 03.00 til klokken 02.00.

Dermed mener Simonsen og de andre at KrF har gjort det klart at endringer i stengetider ikke vil påvirke «hovedlinjene» i den norske alkoholpolitikken.

Det er viktig, siden reglene ifølge samarbeidsavtalen fra Nydalen høsten 2013 skal ligge fast.

— De mener én times innstramming ikke er å endre hovedlinjene, da må det også være mulig å utvide med én time, sier Simonsen, og får støtte fra Unge Høyre og Unge Venstre.

Mener forslaget er realistisk

Simonsen forventer at Fremskrittspartiet fremmer forslag i Stortinget i høst, og at forslaget får støtte av moderpartiene til Kristian Riise og Tord Hustveit.

Unge Venstre-lederen sier det er en fordel dersom man får en avtale der også KrF er med, men at de tre partiene uansett bør jobbe for å få gjennom endringer.

- Hva skjer hvis KrF sier nei?

— Jeg mener dette er noe vi bør kunne enes om uansett, men det er en fordel om alle er med, sier Hustveit.

Frp: Ble overrasket av KrF

Morten Wold, som er Fremskrittspartiets alkoholpolitiske talsmann, sier til Aftenposten at et forslag om utvidelser av skjenketidene ikke har vært oppe i stortingsgruppen.

Han sier lite tyder på at et forslag blir fremmet i høst, men har forståelse for ungdomspartienes argumentasjon.

— Vi var overrasket over KrFs tilnærming når det gjelder åpningstider, fordi vi hadde oppfattet at alkoholpolitikken ligger fast. Slik sett forstår jeg at ungdomspartiene fremmer et slikt forslag, sier Wold til Aftenposten.

KrFU mener forslaget bryter med hovedlinjene

I Kristelig Folkepartis Ungdom er de ikke imponert over forslaget.

— Hovedlinjen er at alkoholpolitikken skal være restriktiv og ansvarlig. Med klokken 02.00 er vi enige med politiet, helsevesenet og organisasjonene. Det er ingen som foreslår skjenking til klokken 04.00 bortsett fra utelivsbransjen, sier ungdomspartileder Emil André Erstad til Aftenposten.

Han vil la partiledelsen i moderpartiet gjøre den endelige vurderingen av hvorvidt en slik endring vil bryte med samarbeidsavtalen.

— Men jeg mener hovedlinjen er en restriktiv og ansvarlig alkoholpolitikk, og at det å ha skjenking til klokken 04.00 vil bryte med det, sier Erstad til Aftenposten.

Les også

  1. Ungdomspolitikere ber Regjeringen kjappe seg med å åpne butikkene søndager

  2. KrF kortslutter i alkoholdebatten

Les mer om

  1. Politikk
  2. Arendalsuka
  3. Kommunevalg 2015