Politikk

«Ap kan klare å torpedere kommunereformen. De er godt på vei nå.»

Kan kommunereformen berges? Krangel mellom regjeringssiden og Ap kan hindre bredt forlik.

Venstreleder Trine Skei Grande reagerer sterkt mot det hun ser på som et forsøk på å ødelegge for kommunereform og sammenslåing. Foto: Marius Helge Larsen

 • Geir Salvesen
 • Kenneth Lia Solberg

Venstreleder Trine Skei Grande reagerer sterkt mot det hun ser på som et forsøk på å ødelegge for kommunereform og sammenslåing:

— Ap kan klare å torpedere kommunereformen. De er godt på vei nå, både med å forsinke den, men også med å gi de konservative kreftene en boost i kampen, sier hun.

Skei Grande sier at et flertall i folket vil ha reform, og at det er noen små, konservative krefter som ikke ønsker endringer, og Ap nå gir næring til dem. Grande mener dette viser et "lite demokratisk sinnelag".

Les også:

Les også

Erna Solberg vil kjempe for hver eneste ordfører

— Vi er også for frivillighet, men mener ikke et lite mindretall som sier nei skal ha vetorett.

Hun mener Ap nå er på en kurs som har gitt Norge kun syv færre kommuner de siste 20 årene

Endret politikk

Ap har beveget seg fra å holde døren åpen for tvang (nestleder Helga Pedersen i et NRK-intervju i 2010: «- Jeg mener vi må ha en åpning for det.» «Arbeiderpartiet mener at enkeltkommuner ikke må kunne stanse endringer som er hensiktsmessige ut fra regionale hensyn.» Partiprogrammet for 2013–2017. ), til ren frivillighet:

Ap-leder Jonas Gahr Støre hoppet over det klare punktet i et intervju med NRK mandag:

ta7f18a2.jpg Foto: Bøe, Torstein

— Vi sier i vårt program at vi er for at kommunene ser på sine strukturer, hvis de kan løse sine oppgaver bedre ved å slå seg sammen eller organisere seg på en annen måte, ivareta demokratifunksjonen godt, men det skjer altså best gjennom frivillighet og ikke et skjult budskap om tvang.På partiets hjemmeside skriver Ap dette:

Les også:

Les også

Krangel om jakt kan stanse kommunereform

— På landsmøtet i vår vedtok Arbeiderpartiet at sammenslåing av kommuner skal baseres på frivillighet. Høyre og Frp forsøker likevel å skape et inntrykk av at Arbeiderpartiet har en annen politikk.

Har flertall

Selv om Venstre snakker om Ap-torpedering av reformen, er det samtidig klart at Regjeringen har flertall på Stortinget med Venstre og KrF og kan tvinge igjennom tvang, dersom det skulle komme så langt.

KrF har forøvrig et klart landsmøtevedtak på at tvang kan brukes.

- Holder nervene i KrF til valgkampen i 2017?

— Det er feil ende å starte i, fordi dette er en frivillighetsreform. Nå skal kommunene selv se hvordan de skal løse sine oppgaver, så må Stortinget komme inn, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

- Men dette kan vel bli en kinkig sak for KrF?

— Det vil helt sikkert være krevende diskusjoner i ethvert parti når man skal ta stilling til konkrete kommuner, men vi tror landet trenger en kommunereform fordi vi trenger å løse spørsmål om eldreomsorg og helse. Dersom en kommune blokkerer en løsning som mange rundt vil ha, må det være mulig å gå inn. Men det er ingen blankofullmakt til statsråd Jan Tore Sanner.

Les også:

Les også

Seks gevinster ved dansk kommunereform

Nødvendig

Økonomiprofessor Jørn Rattsø, som har inngående kjennskap til norsk kommunestruktur, sier dette til Aftenposten:

— Ingen land har fått til sammenslåing av kommuner uten tvang. Den danske reformen var jo også opprinnelig et opplegg for frivillighet, men med trussel om nasjonal løsning om man ikke fant frem. Den danske mekanismen er at nasjonale politikere måtte ta grep der de lokale ikke gjorde det.

Les også:

Les også

Slik vil Sanner gi flere oppgaver til kommunene

— Mener det samme som i fjor

— Vi mener det samme i år som vi mente i fjor da Stortinget behandlet kommunereformen. Vi er positive til endringer i kommunestrukturen, og vi støtter at alle kommunene vurderer hvor fremtidige kommunegrenser skal gå for å løse fremtidens oppgaver på en best mulig måte, sier Aps kommunalpolitiske talsperson, Helga Pedersen.

Helga Pedersen Foto: Larsen, Håkon Mosvold

På konkret spørsmål om hvorvidt Ap har gjort en snuoperasjon i spørsmålet, får ikke Aftenposten noe direkte svar.Hun ber Skei Grande benytte anledningen til selvransakelse.

— Mye av luften gikk ut av i ballongen i vår, da regjeringens lenge varslede oppgavemelding endte med at det ikke skal overføres nye oppgaver av betydning til kommunene.

Les også:

 1. Les også

  Eksperter vil legge nye oppgaver til kommunene

 2. Les også

  Ap-strateg mener Norge bør få flere regioner

 3. Les også

  Gir bedre gulrøtter for småkommuner

 4. Les også

  – Leve Bærum!

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Ap har ikke vist vilje til kommunereform på 22 år.

 2. POLITIKK

  På 90-tallet ville Ap tvinge kommuner sammen, men Høyre sa nei

 3. POLITIKK

  KrFU-lederen: Dropp kommunereformen hvis dere ikke våger

 4. POLITIKK

  Slik blir kommunereformen: 13 kommuner tvangssammenslås

 5. POLITIKK

  Enighet om å bruke tvang i kommunereformen

 6. POLITIKK

  Sp-lederen:- En Ap/Sp-regjering vil oppheve tvangssammenslåtte kommuner