Rødt mener forsvarsavtalen med USA kan være i strid med Grunnloven
I forsvarsavtalen med USA sier Norge fra seg både rett til straffeforfølging og kontroll av militære fartøy. Det kan stride med Grunnloven, mener Rødt.
I avtalen åpnes det for såkalt omforente områder, der USA kan sette opp infrastruktur de får bruksrett for på fire norske militærbaser.
– Regjeringen vil åpne for det som i praksis er amerikanske militærbaser på norske flyplasser. Det kan medføre en drastisk økt fare for at disse områdene i Norge blir militære mål i en eventuell konflikt mellom USA og Russland, sier Moxnes og legger til at avtalen tvert bryter med norsk basepolitikk, noe regjeringen har avvist at den gjør.
Moxnes mener avtalens punkt om å frafalle førsterett til å straffeforfølge amerikanske styrker i Norge kan undergrave norsk suverenitet.
Kan slippe unna straffeforfølging
I avtalen påpekes det at Norge likevel kan straffeforfølge amerikanske soldater i mer alvorlige saker, men da må Norge informere USA om dette innen 30 dager etter å ha fått varsel om hendelsen.
I straffesaker der amerikanske styrker har forlatt Norge, sier regjeringen derimot fra seg retten til å straffeforfølge i Norge.
«Medlemmer av amerikanske styrker og medfølgende skal ikke rettsforfølges in absentia uten etter samtykke», heter det i avtalen.
– Vi trenger klare svar på hva skjer hvis amerikansk personell dreper, bortfører, voldtar eller overvåker nordmenn ulovlig? Hvilken adgang har norske myndigheter til å etterforske og straffeforfølge? spør Moxnes.
Han sier videre at når Norge også sier fra seg retten til å kontrollere USAs militære fartøyer i Norge, er det tvil om saken kan vedtas av Stortinget uten å endre Grunnloven. Det vil kreve to tredelers flertall.
SV vender tommelen ned
SV-leder Audun Lysbakken kritiserer også avtalen regjeringen har lagt frem.
– SV sier nei til denne avtalen. For norsk sikkerhet er lav spenning i nord det viktigste. Det oppnår vi gjennom et sterkt nasjonalt forsvar og tydelig norsk tilstedeværelse i nord. Å invitere amerikanerne inn med stadig større tilstedeværelse bidrar til det motsatte, sier Lysbakken.
SV-lederen sier han frykter avtalen kan uthule basepolitikken ytterligere.
– Avtalen kommer etter at regjeringen har godtatt utplassering av både US Marines og amerikanske bombefly i Norge. Derfor frykter vi at den vil bidra til å tilrettelegge for mer av dette, og det kan SV ikke være med på, sier Lysbakken.
Ligger an til flertall
Høyres forsvarspolitiske talsperson, Hårek Elvenes, sier avtalen er viktig.
– I lys av den sikkerhetspolitiske situasjonen er det betryggende å styrke båndet til vår nærmeste allierte. Det motsatte ville vært uansvarlig sikkerhetspolitikk, sier han.
Ettersom også Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde gikk ut og sa at partiet støtter avtalen, ligger det an til at den får flertall i Stortinget.
Så sant ikke Rødt får støtte i at den er grunnlovsstridig.