Politikk

Oslo og andre kommuner får færre ekstradoser

24 kommuner får færre ekstradoser enn først planlagt, og studenter slipper å betale for karantenehotell. Her er det viktigste fra regjeringens pressekonferanse.

 • Thomas Spence
 • Ingeborg Moe
  Journalist

Klokken 13.00 holdt regjeringen pressekonferanse om koronasituasjonen. Det skjer dagen før neste trinn i den nasjonale gjenåpningen av samfunnet etter koronapandemien.

– Den gode nyheten er vi i morgen går inn i trinn to av gjenåpningsplanen, åpnet justisminister Monica Mæland.

Slipper å betale for karantenehotell

Mæland har fått mange spørsmål om ordningen med karantenehotell. Regjeringen har besluttet at studenter som må på karantenehotell, skal slippe å betale for det.

Mæland peker på at det er smittesituasjonen i det landet man reiser fra som avgjør hvilke karanteneregler.

Hun sier også at de ønsker å få på plass en ordning som dokumenterer reisende som er vaksinert, slik at de etter hvert kan slippe karantenehotell.

Færre vaksiner til østlandskommuner

Helse- og omsorgsminister Bent Høie meddeler at regjeringen har gått inn for en skjevfordeling av vaksiner for å hjelpe kommunene med vedvarende høyt smittetrykk. Dette er Oslo og 23 andre kommuner på Østlandet (se faktaboks).

Nå blir skjevfordelingen likevel ikke så stor som planlagt. Det skyldes at regjeringen ikke vil at noen kommuner skal gi fra seg mer enn 35 prosent av vaksinedosene.

Det betyr også at de 24 kommunene som skulle få flere doser, ikke ville få like mange som de trodde. I utgangspunktet hadde regjeringen sagt at de 24 østlandskommunene skulle få 60 prosent flere vaksinedoser.

– Ingen skal gi fra seg mer enn 35 prosent av vaksinedosene. Konsekvensene blir at de 24 kommunene får færre ekstra doser. Det betyr at det ikke blir omfordeling på 60 prosent, men 45 prosent, sier Høie.

– Kommer til å gå fortere

Ifølge Høie skyldes dette nye beregninger fra Folkehelseinstituttet. En omfordeling på 60 prosent ville føre til at kommunene med lavt smittetrykk, og som skulle avgi doser, måtte gi fra seg mer enn 35 prosent. Det mente regjeringen var for mye.

– At grensen beholdes på om lag 35 prosent, reduserer risikoen for forsinkelser i kommunene. Antall vaksinedoser til Norge kommer til å øke mye i ukene som kommer. Vaksineringen i kommunene kommer ikke til å stoppe opp på grunn av omfordelingen, men den kommer til å gå fortere i de 24 kommunene som får ekstra doser, påpeker Høie.

Ifølge FHIs beregninger vil alle over 18 år i de 24 østlandskommunene ha fått tilbud om vaksine i løpet av midten av juli.

Pfizers leveranser svikter

Regjeringen meddeler også at Norge får noen færre vaksinedoser enn planlagt i uke 23 (7. til 13. juni).

Norge får 43.090 færre vaksinedoser enn planlagt i uke 23 (7.-13. juni).

Det er Pfizers leveranser som svikter. Det bekrefter Folkehelseinstituttet (FHI) overfor Aftenposten.

Pfizer skulle etter prognosene levere 304.000 doser. Dette er nedjustert til 260.910. Med Modernas leveranse på 36.000 doser vil vi få 296.910 doser totalt den uken.

Svikten i leveranser i uke 23 vil bli hentet igjen i løpet av juni, antar FHI.

Nakstad: – Anbefaler ikke å ta Janssen-vaksinen

Regjeringen har tidligere bestemt at Janssen-vaksinen ikke skal brukes i vaksinasjonsprogrammet, men at de som ønsker å ta den, likevel skal få mulighet. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier at de ikke anbefaler noen å ta Janssen-vaksinen, men at de bør vente til de får tilbud om Pfizer- eller Moderna-vaksinen.

– Selv om det er sjelden, kan vaksinene gi livstruende bivirkninger i form av en sjelden form for blodpropp. Det er en risiko vi ikke anbefaler å ta nå som det bare er få uker igjen til alle vil få tilbud om en mRNA-vaksine, sier Nakstad om Janssen-vaksinen og andre vektorvaksiner.

Fra natt til torsdag 27. mai kan blant annet flere enn i dag samles, og barnehager og skoler kan gå til grønt tiltaksnivå der det er lite smitte. Rådet om ikke å reise innenlands ble opphevet 21. mai.

Områdene som har svært strenge tiltak lokalt og regionalt, vil fortsatt beholde disse tiltakene.

Også i Oslo, som siden 10. november 2020 har hatt svært strenge restriksjoner, blir det åpnet opp denne uken.

Her kan du følge gjenåpningen av hovedstaden:

 1. Les også

  Direktestudio: Gjenåpningen av Oslo

 2. Les også

  Starter neste steg i den nasjonale gjenåpningen torsdag. Slik blir reglene.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  VERDEN
  Publisert:

  Beryktet telefonsamtale kan vikle Donald Trump inn i enda mer trøbbel

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5