Politikk

FHI varsler ny vurdering av Astra Zeneca-vaksinen på fredag

FHI kommer fredag med en ny vurdering om veien videre for koronavaksinen fra Astra Zeneca, som er blitt knyttet til sjeldne blodpropper og dødsfall.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) sier de vil komme med en ny oppdatering om Astra Zeneca-vaksinen fredag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  • NTB-Marius Helge Larsen

– Noen av disse undersøkelsene er tidkrevende, men vi jobber så raskt vi kan. Det er viktigere med en riktig enn med en rask avgjørelse, skriver overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) i en epost til NTB.

I forrige uke konkluderte EUs legemiddeltilsyn med at vaksinen er trygg, men norske myndigheter valgte å vente med å eventuelt ta vaksinen i bruk igjen. FHI-direktør Camilla Stoltenberg sa at det ville ta minst en uke før de konkluderer.

Aavitsland forteller at FHI nå arbeider langs flere akser.

Blant annet sjekker de Pasientregisteret, som dekker alle sykehusinnleggelser i Norge, for å se om det kan ha vært flere lignende tilfeller som er oversett.

– Vi samarbeider også med eksperter i blant annet blodsykdommer, immunologi og virologi for å forstå hva som er mekanismen bak denne sykdommen, og hvordan Astra Zeneca-vaksinen eventuelt kan ha bidratt til hendelsene, sier han.

Les også

EUs legemiddelbyrå om Astra Zeneca-vaksinen: – Trygg og effektiv

Flere dødsfall

Til sammen har Norge oppdaget fire tilfeller hvor personer har dødd av blodpropp etter å ha fått Astra Zeneca-vaksinen. De siste dødsfallene ble kjent søndag. Pasientene har hatt lavt antall blodplater og blødninger.

– Vi undersøker forekomsten av denne tilstanden i den norske befolkningen for å undersøke om det er vanligere å bli rammet av dette i ukene etter Astra Zeneca-vaksinering. Her kobler vi sammen informasjon fra Pasientregisteret som dekker alle sykehusinnleggelser, og Vaksinasjonsregisteret, sier Aavitsland.

Flere andre land har rapportert om lignende tilfeller, og norske helsemyndigheter samarbeider med nordiske kolleger som gjør lignende undersøkelser. I tillegg kommer det informasjon gjennom Legemiddelverket og Det europeiske legemiddeltilsynet.

Les også

EUs legemiddeltilsyn har bare vurdert to av seks norske tilfeller av blodpropp

Flere spørsmål

Aavitsland opplyser at det er særlig tre svar de søker:

– 1. Er det virkelig økt risiko for denne tilstanden etter Astra Zeneca-vaksinering? 2. Hva er i så fall årsaksmekanismen? 3. Er det i så fall noen faktorer hos pasientene (alder, kjønn, annen sykdom) som kan ha medvirket til tilstanden?

Foreløpig er det mange som har tatt første dose av vaksinen, og som lurer på hva som skjer med vaksinedose to. Dette er også et spørsmål FHI skal ta stilling til.

  1. Les også

    Rikshospitalet-gruppe: Astra Zeneca-vaksine årsaken til dødelig blodpropp hos helsearbeidere

Les mer om

  1. Koronaviruset