Politikk

Siv Jensen ber kommunene om å si nei til Syria-flyktninger

ÅLESUND/ARENDAL/OSLO (Aftenposten): KrF-leder Knut Arild Hareide sier Jensen forsøker å sabotere avtalen om 8000 Syria-flyktninger til Norge.

Frp-leder Siv Jensen under valgkampåpningen i Ålesund lørdag, hvor hun nærmest oppfordret kommunene til å se bort fra avtalen om å ta imot 8000 kvoteflyktninger fra Syria.
  • Petter Winther
  • Arnfinn Mauren

Frp-representant Helge André Njåstad fikk det som han ville. Frp-leder Siv Jensen fikk dreid kommunevalgkampen inn på Syria-debatten da partiet åpnet sin valgkamp i Ålesund lørdag.

Fra talerstolen ba hun nærmest kommunene om å se bort fra avtalen som flertallet av stortingspartiene ble enige om i juni – å ta imot 8000 kvoteflyktninger fra Syria.

– Det er opp til kommunene å gjennomføre dette. Mange har uttrykt at dette er en utfordring. Jo flere kommuner som sier nei, desto større mulighet er det for at avtalen ikke gjennomføres, sa Jensen i talen hun holdt på Kiperviktorget i Ålesund.

— Å ta imot flyktninger er den minst effektive måten å hjelpe på

I talen gjorde Jensen det klart at avtalen er en utfordring for kommunene og at ingen bør føle seg presset. Samtidig gjentok hun partiets standpunkt om at det vil være langt bedre – og billigere – å hjelpe disse flyktningene i nærområdet.

— Å ta imot 8000 flyktninger er den minst effektive måten å hjelpe på, sa hun.

Årsaken til oppfordringen hennes er at dersom kommunene sier ja til flyktninger, så må de si nei til andre ting.

Siv Jensen på talerstolen på torget i Ålesund lørdag.

Alle partiene — bortsett fra Frp og SV - gikk med på den avtalen. Frp trakk seg fra avtalen få dager før forhandlingene var ferdige.

KrF sier Jensen saboterer

Uttalelsene får KrF-leder Knut Arild Hareide til å reagere.

— Det er i realiteten et ønske om å sabotere et vedtak det sittende storting har gjort. Det kan jeg ikke huske at en finansminister har gjort før. Vi har en svært utfordrende flyktningsituasjon, og er nødt til å gjøre noe både i nærområdene og her, sier Hareide til Aftenposten.

Han sier det er Jensens plikt som statsråd å følge opp flertallsvedtaket som er gjort i Stortinget.

— Det er helt greit å være mot avtalen, men når regjeringsmedlemmer går ut og oppfordrer til sabotasje mot det som er et stort flertalls politikk, skapes det en usikkerhet om viljen til å følge opp, sier KrF-lederen og fortsetter:

— Frp har varslet at de skal ha en debatt om de skal sitte i regjering i høst, og jeg skal ikke legge meg opp i den, men så lenge de er i regjering må de følge opp vedtakene Stortinget gjør, sier Hareide.

Støre krever svar av Solberg

KrF-lederen forventer at Erna Solberg tydelig sier i fra hva Regjeringens intensjoner er. Det gjør også Ap-leder Jonas Gahr Støre.

– Utspillet er en påminnelse om den spagaten Frp står i. På den ene siden sitter partiet i regjering og skal lojalt gjennomføre Stortingets vedtak. På den annen side oppfordrer de aktivt til at vedtaket ikke skal gjennomføres, sier Støre til NTB.

Han mener utspillet gjør at det kan stilles spørsmål ved gjennomføringsevnen til Regjeringen.

– Når Jensen oppfordrer til å motarbeide politikken Regjeringen skal føre, er dette noe Solberg bør rydde opp i, sier Støre.

- Avsetter sin egen integreringsminister

I samarbeidspartiet Venstre er partileder Trine Skei Grande enig.

— Jensen avsetter med dette utspillet sin egen integreringsminister Solveig Horne, hvis hovedoppgave er å sørge for å bosette og integrere flyktninger. Et arbeid Horne, i motsetning til den rødgrønne regjeringen, har utført med stor iver og suksess, skriver Trine Skei Grande i en e-post til Aftenposten.

Også hun ber Solberg avklare om Regjeringen faktisk vil følge opp avtalen.

— Det er alvorlig når finansministeren sprer usikkerhet om regjeringens politikk, skriver Grande.

Horne lover å følge opp

Solveig Horne ga via sin rådgiver beskjed om at hun ikke hadde anledning til å la seg intervjue lørdag ettermiddag, men hun sendte følgende kommentarer via sin rådgiver.

— Det kan ikke være en overraskelse at FrP mener dette. Jeg forholder meg selvsagt til og vil følge stortingsflertallets vedtak om å ta i mot 8000 flere syriske flyktninger de neste tre årene. Det er kommunepolitikerne som avgjør hvor mange som blir bosatt og jeg har respekt for de lokale vurderingene om de kan bosette flyktninger eller ikke, skriver Horne.

Mange kommuner trenger ikke noen oppfordring for å la være å gå imot avtalen.

Les om de 75 småkommunene som ikke tar imot noen flyktninger i 2015.

Solberg: Rett til å fronte egen politikk

Statsminister Erna Solberg (H) oppfordrer kommunene til å bosette Syria-flyktninger, men forsvarer Jensen.

– Dette er en kommunevalgkamp, og Frp må få argumentere for det som er partiets politikk i kommunene, sier Solberg til NTB.

Hun understreker at regjeringen forholder seg til Stortingets vedtak om å ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria de neste årene.

Kampen mot eiendomsskatt

Foruten asylpolitikken tok Jensen de par hundre fremmøtte gjennom kjernesakene til partiet: Skape trygghet for landets beboere og gjøre livet enklere for folk flest. Det mest konkrete temaet hun berørte – i tillegg til asylpolitikken – var partiets kamp mot eiendomsskatt.

— Vi har hele tiden sagt at folks bolig ikke skal være et skatteobjekt. Og det er fullt mulig å holde orden på kommuneøkonomien uten eiendomsskatt, mener Frp-lederen.

Frykter å bli skviset ut

Det var ingen tilfeldighet at partiet igjen la sin valgkampåpning til Ålesund og Vestlandet. De gjorde det foran stortingsvalget i 2013, og håper synliggjøring av partiet der mange av velgerne befinner seg skal gi effekt.

— Mange steder på Vestlandet er det nok større sjanser for regimeskifter enn det er andre steder i landet, sier varaordfører Geir Stenseth i Ålesund.

Partileder Siv Jensen vil ikke tallfeste hvor mange ordførere partiet har som mål å sikre seg. Men hun håper disse to kandidatene får jobben: Geir Stenseth i Ålesund og Frank Sve (t.h.). Sistnevnte vil bli fylkesordfører i Møre og Romsdal.

Etter valget håper han å bli byens ordfører, men partiet opplever flere steder at det er vanskelig å få ordførervervet. I Stenseths hjemby har for eksempel Arbeiderpartiet åpnet for et samarbeid med Høyre – for å skyve Frp ut i kulden.

— Det vil være en fallitterklæring for Høyre hvis partiet lokalt begynner å gå i kompaniskap med Arbeiderpartiet, mener Frank Sve – Fremskrittspartiets kandidat til fylkesordførerjobben i Møre og Romsdal.

Les også

  1. Valgkampen starter med Frp-nedgang

  2. Nærmere 250.000 migranter har krysset Middelhavet i år

  3. Tyrkisk storoffensiv mot PKK og IS

  4. Aftenpoddens valgkampåpning - live fra Arendalsuka

Les mer om

  1. Politikk
  2. Kommunevalg 2015