Solberg: - Vi må stålsette oss for at det vil være mye uro rundt utsendelsene

Hjerteskjærende scener vil komme på rekke og rad når et stort antall asylsøkere nå skal sendes ut.

Statsminister Erna Solberg sier Russlands nei til returer over Storskog kom helt overraskende på norske myndigheter. Her er hun fotografert på grensestasjonen under et besøk i november.
  • Karen Tjernshaugen

Asylsøkere med avslag som gjemmer seg i kirkeasyl.

Barnefamilier som hentes av politiet tidlig på morgenen for å sendes ut av landet.

Aksjonister som fengsles fordi de forsøker å skjule personer politiet har bestemt at skal tvangsreturneres.

Statsminister Erna Solberg mener vi må være forberedt på at det blir flere scener som dette i tiden som kommer.

— Vi må stålsette oss for at det vil være mye uro rundt utsendelser fremover. Dette blir ikke smertefritt. Det er stor smerte for dem som har tapt håpet sitt om et opphold her, sier statsminister Erna Solberg til Aftenposten.

— Folk vil ikke returneres, enten det er til Russland eller hjemlandene sine. Du må skjønne menneskene oppe i dette. Det er den største krisen de har vært oppe i. De har kanskje solgt det de eier, de har lånt penger. Det er ikke nødvendigvis fare for dem når de blir sendt tilbake, men det er et enormt nederlag.

Pia Prytz Phiri er nord-Europa-sjef for FNs høykommissær for flyktninger. Mandag var hun på besøk i Kirkenes.

Her kan du lese saken saken om hvordan Regjeringen nå også vil returnere til blant annet Eritrea og Libya:

Les også

Vil tvangsreturnere asylsøkere til noen av verdens farligste land

— Blir verre returer om man venter

- Noen vil si returene er ubehagelig fordi det er en gal og umenneskelig ting å gjøre?

— Hvis man mener asylinstituttet ikke skal gjelde og at alle som kommer til Norge skal få opphold, så kan man mene det. Men hvis man mener at det er fare for forfølgelse ved retur som skal være avgjørende, så må man være klar over at en hel del vil bli returnert.

- Er det tegn til at andre politikere har glemt hvor ubehagelig det vil være?

— Jeg tror mange politikere husker dette. Men det er viktig å minne om det. Det er ikke så lenge siden vi hadde mye drama rundt barnefamilier som hadde vært her lenge som ble returnert. Hvis vi ikke gjør dette nå blir det enda flere som har vært her lenge og som det blir verre for når skal returneres.

Skal ha nye samtaler med russerne

Fredag ble det bom stopp i de planlagte returene over grensen ved Storskog i Finnmark etter at russiske myndigheter satte foten ned.

- Hvordan ser du på muligheten til å få returnert til Russland etter det som skjedde fredag?

— Russerne har fortsatt sagt de vil ta imot folk, men de skal gjør det etter avtalen vi har og på en annen måte enn vi hadde lagt opp til.

- Betyr det at returene vil ta mye lengre tid?

— Det er det vi nå skal samtale med russerne om, og jeg kan ikke forskuttere de samtalene vi skal ha og hvilke prosedyrer de nå egentlig ønsker. Vi var enige om å sende dem over Storskog, det var det russerne mente da man snakket den gangen – at de skulle sendes samme vei som de hadde kommet. Nå har de ment at det utgjør en sikkerhetsrisiko.

- Betyr det at det er full stopp over Storskog også fremover?

— Det betyr at vi skal snakke med russerne, ikke noe mer. Så skal vi gjøre en vurdering av det. I sånne sammenhenger kreves det alltid at man har litt is i magen.

Hva har egentlig skjedd på Storskog siden asylsøkere begynte å komme i sommer?

Les også

Kaos og bråk råder på Finnmark-grensen. Hva skjedde?

Russisk nei kom overraskende

  • Vi kan anbefale denne kommentaren av Harald Stanghelle, der han utfordrer Hege Storhaug. Den er blant helgens mest leste.
    — Hva med alle de som har kommet på kortvarige visum, turistvisum. Får Norge returnert dem?

— Det har vi sagt helt siden desember, at det er uenighet om den gruppen de har utstedt visum til, som vi mener de skal ta tilbake, men som de mener de ikke skal ta tilbake.

Det er helt uklart når asylsøkerne i Finnmark blir sendt ut av landet.

— Gjelder ikke dette veldig mange?

— Jo, men denne uenigheten er kjent og har vært det siden før jul.

- Er det noe annet dere kunne gjort i denne situasjonen?

— Jeg kan ikke se at det er noe annet vi kunne gjort. Det var først på fredag vi fikk beskjed fra russerne om at de ikke ønsket de prosedyrene vi var enige om frem til det.

- Kom det helt overraskende?

- Ja, det kom overraskende på oss. Vi har vært enige om den prosedyren. Men at russerne ikke har så veldig lyst til å ta tilbake folk … – det er ingen i Europa som har lyst til å ta tilbake folk.

- Oppfatter du Russland som en uforutsigbar aktør som er vanskelig å forholde seg til?

— Vi har hatt et annet tempo enn dem i denne saken. Det er vi som sitter med utfordringen.

Dette er Storskog-tallene:

FN-kritikk

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) sendte mandag sin Nord-Europa-sjef Pia Prytz Phiri til ankomstsenteret utenfor Kirkenes. Hun mener fengsling av asylsøkere kun kan forsvares helt unntaksvis.

Onsdag skal Phiri møte innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til samtaler i Oslo. Besøket i Finnmark er del av UNHCRs arbeid for å skaffe seg ordentlig bakgrunnsinformasjon i forkant av samtalene, forklarte Phiri da hun ankom til ankomstsenteret i Vestleiren utenfor Kirkenes.

– Det er viktig for oss å få et førstehåndsinntrykk, sa Phiri til pressen på stedet.

I forrige uke ble asylsøkerne i leiren pågrepet på grunn av unndragelsesfare. De ble løslatt igjen ikke lenge etter. Phiri gjør det klart at UNHCR er skeptisk til fengsling av asylsøkere.

– Vi syns ikke at barn overhodet bør fengsles. Vår holdning til fengsling er at andre alternativer komme først, og kun i ytterst sjeldne tilfeller bør man fengsle asylsøkere. Det er ikke kriminelle vi snakker om, sa hun.

FN-utsendingen understreket samtidig at flyktningkrisen ikke er et særnorsk fenomen, selv om også Norge føler presset. Utfordringen må løses i fellesskap.

– Det løser ikke problemet å lukke grensene. Det som trengs, er en felles europeisk løsning, sa Phiri.

  • Interessert i politikk? Her er ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk: