Politikk

Venstre-topp: Dårlig klimabudsjett vil sette samarbeid med Høyre og Frp «i spill»

Regjeringens samarbeid med Venstres «settes i spill» om Regjeringen ikke innfrir klimaløftene fra i fjor høst. Det sier tidligere Oslo-byråd Guri Melby.

- Venstres stortingsgruppe bør ikke støtte et budsjett som ikke gir reelle klimakutt, sier eksbyråd Guri Melby.
 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist

Tirsdag og onsdag denne uken samles Regjeringen til en siste og avgjørende budsjettkonferanse om det økonomiske opplegget for 2017.

Dersom Høyre og Frp ikke i tilstrekkelig grad innfrir løftet de i fjor høst inngikk med Venstre og KrF om et grønt skatteskift og klimakutt, mener sentralstyremedlem Guri Melby at Venstre må forta en «ordentlig drøfting av om» partiet fortsatt skal støtte Regjeringen.

– Og hvis vi ikke støtter budsjettet, blir det vel en diskusjon om man skal si opp samarbeidsavtalen også, sier hun til Aftenposten.

Hun er tidligere byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, og sitter som nestleder i Venstres programkomité.

– Venstres stortingsgruppe bør ikke støtte et budsjett som ikke gir reelle klimakutt. Da vil Regjeringens samarbeid med Venstre settes i spill..

Guri Melby sitter både i Venstres sentralstyre og i partiets programkomité.

Den vanskeligste nøtten i neste års budsjett

Klimaprofilen på budsjettet blir ett av de heteste politiske spørsmålene denne høsten.

Forhandlinger om hvordan man skal skattlegge utslipp av CO₂ hardere og samtidig redusere andre skatter og avgifter, har pågått siden februar.

Utgangspunktet for forhandlingene er denne «budsjettseieren» til Venstre fra i fjor høst da de forhandlet om årets budsjett. Da ble Venstre, KrF Høyre og Frp enige om følgende formulering som en del av budsjettforliket:

«Stortinget ber Regjeringen i statsbudsjettet for 2017 fremme forslag om et grønt skatteskift som en del av oppfølgingen av innstillingen fra grønn skattekommisjon. Et slikt skift skal innebære en økning av avgifter på utslipp av CO₂ motsvart av en sektorvis reduksjon av andre skatter og avgifter. Avgifts- og skatteomleggingen skal være av en størrelse som forsterker klimaforliket og gir betydelige reduksjoner i klimautslippene.»

Må gi reell effekt på klimaet

Venstre mener dette må bety økte avgifter på bensin og diesel, noe som smerter mange i Frp som i alle år har kjempet for lavere avgifter på både kjøp og bruk av bil.

Siden Høyre og Frp har skrevet under på denne formuleringen, sier Melby at hun tror Regjeringen vil komme med noe.

– Men det holder ikke med endringer som ikke gir reell effekt. Hvis ikke Regjeringen kan påvise at budsjettet gir nedgang i klimagassutslipp, tror jeg Venstre vanskelig kan støtte det, sier hun.

Les også

MDG tetter stort, grønt hull i partiprogrammet

Budsjettkonferanse snart

Partilederne i H, Frp, Venstre og KrF satt sammen og drøftet mulige elementer i et grønt skatteskift torsdag i forrige uke.

– Standpunktene er klarlagt. Nå må Regjeringen bare bestemme seg for hva den vil legge frem, sier Venstre-leder Trine Skei Grande, som karakteriserer gårsdagens møte som positivt.

Hun har fremmet forslag om et nytt skattefradrag til alle som motpost mot økte avgifter på drivstoff. Men Venstre har også lagt en rekke andre forslag på bordet.

Forslaget om bortfall av årsavgiften på kjøretøyer som kompensasjon for dyrere bensin og diesel, kommer ikke fra Venstre – men ligger også på bordet. Det siste er mer i tråd med forslag Frp-nestleder og fiskeriminister Per Sandberg kom med i VG tidligere i sommer: Han åpnet for å samle alle bilavgiftene på drivstoff.

Skei Grande: Taus om konsekvensene

Venstre-leder Trine Skei Grande har ikke lagt skjul på at årets budsjett blir en prøvesten for fortsatt samarbeid.

– Det budsjettet Regjeringen jobber med nå, må bli tidenes klima- og miljøbudsjett. Ellers har ikke denne Regjeringen noen fremtid. Tydeligere kan jeg ikke si det, sa hun på Venstres landsmøte i vår.

Les også

Her kan du lese mer om hva Venstre-lederen sa i landsmøtetalen sin i vår. Hun tok også til orde for å bytte ut Frp med MDG som samarbeidsparti.

Nå er hun imidlertid litt forsiktigere i sin ordbruk.

– Vi har en samarbeidsavtale. Den inngikk Venstre for at vi skulle gjennomføre noe: for fattige barn og for etter- og videreutdanning av lærere. Dette var jo det vanskeligste, sier hun om miljø- og klimapolitikken.

– Men finansministeren og statsministeren ble med på en merknad i forrige budsjett. Det er den vi skal finne en løsning på nå.

– Er det aktuelt for dere å si opp samarbeidsavtalen hvis innholdet i budsjettmerknaden ikke innfris?

– Det har jeg ikke lyst til å mene noe om nå, sier hun.

Les også

 1. Her er forslagene fra «grønn skattekommisjon»

 2. Her er Siv Jensens tre krav til nye, grønne avgifter

Les mer om

 1. CO2
 2. Statsbudsjettet
 3. Klimautslipp
 4. Diesel
 5. Skatter og avgifter
 6. Regjeringen
 7. Bensin