Politikk

Thommessen kan bli stortingspresident med knapp margin

Ap, SV og Sp vurderer å stemme imot at Olemic Thommessen (H) fortsetter som stortingspresident.

Olemic Thommessen.
 • Thomas Spence
 • Robert Gjerde
  Journalist
 • Solveig Ruud
  Journalist

Høyres stortingsgruppe landet onsdag på å gi omstridte Olemic Thommessen (H) fornyet tillit som stortingspresident.

Thommessen fikk kraftig kritikk av et samlet storting før sommeren, for sin håndtering av budsjettoverskridelsene på nærmere to milliarder kroner i forbindelse med ombyggingen på Stortinget.

Stortingets kontrollkomitee var i mars i år knallhard i sin kritikk av presidentskapet for håndteringen av den såkalte EOS-saken. Før sommeren stemte Sp og SV for mistillit mot Thommessen.

Venstre og KrF vil likevel etter all sannsynlighet stemme for at Thommessen får fortsette som president. Mens opposisjonen altså kan lande på å stemme imot.

Dermed risikerer Thommessen å bli valgt til posisjonen som rangeres som nummer to i landet – etter Kong Harald, men foran statsministeren og høyesterettsjustitiarius – med svært snau margin: 88 borgerlige stemmer mot opposisjonens 81 (MDGs ene representant medregnet).

I tillegg er det klart at KrF helst hadde sett at Høyre hadde vurdert andre presidentkandidater enn Thommessen. Også i Venstres gruppe er kritiske røster til Thommesens kandidatur.

– Uheldig

Professor Knut Heidar ved Universitetet i Oslo sier han ikke kjenner til at det i moderne tid er blitt valgt en stortingspresident som ikke har hatt bred oppslutning om i Stortinget.

Heidar, medforfatter av Stortingets historie 1964-2014, sier det har vært en styrke for Stortinget som institusjon og for Stortingets arbeid at stortingspresidentene har vært samlende og nytt allmenn tillit.

Knut Heidar

– Dette er nytt og kan være et forvarsel om mer konflikt innad i presidentskapet og mellom presidentskapet og stortingsgruppene. Det vil i så fall være uheldig.

Ap vil ikke støtte Thommessen

Ap-nestleder Hadia Tajik sier Ap er overrasket over at Høyre velger å fremme Thommessen som kandidat.

Hadia Tajik

– Vi tar det til etterretning, men er overrasket over Høyres beslutning.

– Arbeiderpartiet vil ikke støtte dette, men vi har ikke tatt stilling til om vi skal stemme blankt eller fremme en egen kandidat, sier hun.

SV: – Uklokt

Heller ikke Sp og SV vil støtte Thommessens kandidatur.

– Det er uklokt av Høyre å ikke fremme en samlende kandidat, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Audun Lysbakken

– SV stemte for mistillit mot den sittende presidenten før sommeren. Det var godt begrunnet og det er selvsagt svært vanskelig for oss å støtte en president vi mener gjorde seg fortjent til mistillit i forrige periode, sier Lysbakken.

– Ydmyk og stolt

– Jeg er ydmyk og stolt over at Høyres stortingsgruppe har valgt meg, sier Thommessen til Aftenposten.

Til applaus vedtok Høyres stortingsgruppe, med statsminister Erna Solberg og Høyre-statsrådene til stede, onsdag å innstille ham til en ny periode.

Den formelle avstemningen vil foregå i Stortinget lørdag.

– Det har vært mye diskusjon rundt dette. Det er stor enighet om at Olemic er rette mann til å lede Stortinget, sier Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, som onsdag også fikk fornyet tillit fra stortingsgruppen.

Thommessen sier selv at «hans dør vil være åpen for alle representanter, enten de stemmer sånn eller sånn på lørdag».

– Var du i tvil om du er rette mann for vervet?

– Jeg har vurdert om jeg har et bra utgangspunkt for å gjøre en god jobb, svarer han.

Hvordan vil du gjenopprette tilliten hos dine kritikere?

– Det er bare én måte å gjøre det på, og det er ved å gjøre en god, tillitsskapende jobb.

– Angrer du på beslutningen om ikke å slippe fredsprisvinner Dalai Lama inn i Stortinget?

– Den saken har jeg ikke lyst å kommentere nærmere nå. Men jeg tror jeg er vesentlig bedre skodd til å være stortingspresident nå enn for fire år siden, slutter Thommessen.

 • Lurer du også på hva en stortingspresident gjør? Klikk her.

Har fått kritikk

Høyre valgte ikke å fremme hans kandidatur før de var sikre på at det var flertall for ham.

Det siste døgnet har Høyres parlamentariske leder Helleland fått beskjed fra KrF og Venstre om at de aksepterer Høyres kandidat uansett hvem det måtte være, men at de ikke hatt noe imot om Thommessen ble vraket.

– Hvis jeg blir valgt lørdag, ser jeg frem til å jobbe med det nye Stortinget på tvers av alle partilinjer. Min dør vil være åpen, og jeg vil gjøre mitt ytterste for at Stortinget skal fylle sin rolle som landets viktigste demokratiske arena. Vi har mange oppgaver å ta fatt på. Blant annet ligger det klare bestillinger etter byggesaken i juni. Jeg mener jeg har viktige erfaringer fra siste periode for nettopp å ta fatt på dette arbeidet, sier Thommesen.

Anonyme stemmer

Foreløpig er det kun Høyres Olemic Thommessen som er foreslått som president. Det er dermed ventet et betydelig antall blanke stemmer under lørdagens avstemning.

Etter det Aftenposten erfarer var ingen som tok til motmæle mot Thommesens kandidatur i Høyres stortingsgruppe onsdag. Det er dermed lite trolig at noen av Høyres representanter vil stemme blankt, trass i at også mange i Høyre var kritisk til Thommessen i forrige periode.

Det er heller ikke tradisjon for sololøp i Høyres stortingsgruppe, utover i rene samvittighetsspørsmål, abort osv.

Les mer om

 1. Stortinget
 2. Olemic Thommessen
 3. Trond Helleland