Hun skal lede fornyelse i Ap-styret: – Nå er det blitt topptungt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik leder Aps valgkomité. Tonje Brenna er så langt den eneste kandidaten som er foreslått som partiets nye kronprinsesse.
Sentralstyret er Aps viktigste organ og styrer partiet mellom landsmøtene. Skal du til topps i Arbeiderpartiet, må du ha sete i styret som møtes annenhver mandag på partikontoret på Youngstorget.
Valgkomiteen ble oppnevnt av Aps landsstyre onsdag. Neste uke møtes de for første gang. De har ingen tidsfrist.
– Vi skal levere når vi er ferdig. Så får vi se hvor lang tid det tar, sier Peggy Hessen Følsvik.
Det betyr at komiteen i prinsippet kan vente helt frem til Ap-landsmøtet åpner 4. mai med å legge frem forslag på ny kabal.
Ingen vet hvor lang tid arbeidet vil ta. Men komiteen har uansett en del politiske nøtter å knekke.
Topptungt styre
Her de viktigste nøttene:
To statsråder fra Akershus: Kunnskapsminister Tonje Brenna fra Akershus er foreslått som ny nestleder av AUF, ifølge VG. Ingen annen kandidat er foreslått så langt, og Brenna har bred støtte i partiet.
Valg av henne skaper imidlertid et annet problem: Utenriksminister Anniken Huitfeldt har sittet i styret i 20 år og er fra samme region. Vanligvis vil ikke to kandidater av samme kjønn, med samme jobb og fra samme nabolag ha sjanse til begge å bli valgt til sentralstyret.
Så her kan det hende at Huitfeldt er på vei ut.
– Jeg vil svare valgkomiteen, sier Huitfeldt.
Topptungt: Sentralstyret har 20 medlemmer pluss AUFs leder. I dag består det av åtte statsråder, fire stortingsrepresentanter, tre LO-topper, en fylkesordfører og en byrådsleder. Det betyr at det bare er tre «vanlige folk» som ikke er heltidspolitiker, i den sentrale eliten.
Minst én statsråd må ut
Følsvik bekrefter at komiteen vil gjøre noe med det:
– Det er viktig at sentralstyret er representativt og har representanter fra alle nivåer i partiet. Nå er det blitt topptungt. Det er viktig med både fornyelse og at vi har representanter fra alle lag i partiet, sier hun.
Det betyr sannsynligvis at minst én eller to statsråder må ut. Helseminister Ingvild Kjerkol er leder i Trøndelag Ap, og Anette Trettebergstuen leder Kvinnenettverket. Så begge står sterkt.
Arbeidsminister Marte Mjøs Persen vil ikke svare på om hun ønsker gjenvalg.
Giske og Tajik: Over hele landet diskuteres det om de tidligere nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske ønsker og eventuelt har sjanse til å gjøre comeback.
Giske sier at han ikke har planer om det, og ingen ting tyder på at andre heller har planer i den retning.
Tajik har mange støttespillere som ønsker henne tilbake i partiledelsen og regjering. Men hun har også motstandere, ikke minst i LO-miljøet.
Ingen fra Rogaland
Tajik har ikke besvart Aftenpostens henvendelse om hun er kandidat.
På spørsmål om Giske og Tajik vil være med i kabalen, svarer Følsvik:
– Nå skal fylkene nominere sine kandidater. Alle er jo valgbare, så det får jo vise seg. Akkurat nå er jeg ikke opptatt av navn. Vi skal ha forslag på et godt og representativt sentralstyre.
To sterke kvinner: Ifølge partiets sedvane må fylkespartiene nominere både en mann og en kvinne. Det kan skape problemer for både Anniken Huitfeldt og Hadia Tajik.
For i Rogaland Ap seiler en annen kvinne opp, Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun. Hun er nestleder i fylkespartiet og ledet nettopp Aps energiutvalg. Hun signaliserer ingen frykt for høyere verv:
– Jeg setter pris på å bli nevnt. Det er jo flinke, dyktige folk som er aktuelle. Ja, det er veldig kjekt å bli nevnt i det selskapet, sier Nordtun.
I dag sitter ingen fra Rogaland i sentralstyret. Det vil hun kjempe for:
– Det må det være. Stavanger er Norges fjerde største by, og byregionen vår er Norges tredje største. Det ikke å ha noen derfra, nei, sånn kan vi ikke ha det i Ap, sier hun.
Den andre nestlederen i Rogaland Ap, ordfører Odd Stangeland i Eigersund, sier at de ikke har diskutert navn ennå.
Peggy Hessen Følsvik bekrefter at fylkene må nominere en mann og en kvinne:
– Ja, det må de gjøre. Det tror jeg valgkomiteen vil be om.
– Tonje Brenna virker klar som ny nestleder?
– Vi skal diskutere forslagene som kommer inn til komiteen. Det er ikke min jobb å peke på noen spesielle eller kommentere navn som er oppe i debatten, slutter LO-lederen.