Politikk

Studie: Nav håndterer religion ulikt

Arbeidsledige som takker nei til arbeid fordi det strider mot religiøs overbevisning risikerer å bli forskjellsbehandlet av Nav, viser ny forskning.

Ny forskning viser at det er et stort sprik i Nav-ansattes håndtering av religiøse reservasjoner. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • NTB

Enkelte adventister kan ha religiøse kvaler mot å jobbe på lørdager. Noen muslimer kan synes det er problematisk med arbeid som innebærer salg eller servering av svinekjøtt og alkohol, skriver Vårt Land.

Men har de rett til å takke nei til lønnet arbeid av religiøse årsaker for så å få økonomisk støtte fra Nav? Ny forskning viser at det er et stort sprik i Nav-ansattes håndtering av religiøse reservasjoner.

– Trengs klargjøring

– Mens noen Nav-ansatte nektet å gi dagpenger til arbeidsledige med religiøse reservasjoner, godtok andre begrunnelsen deres. Samtidig mente begge at de fulgte retningslinjene. Jeg mener det trengs en klargjøring av dagens regelverk, sier religionsviter Ragnhild Laird Iversen ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN) til Vårt Land.

Hun er tidligere Nav-ansatt og står bak studien « Religion i Nav », der hun har dybdeintervjuet sju ansatte i Nav på Østlandet om hvordan de erfarer, tolker og vurderer religiøse reservasjoner fra arbeidsledige.

Les mer om

 1. Nav
 2. Religion

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Erna Solberg: – Vi vil gå fra koronakrise til jobbkrise

 2. POLITIKK

  Rødt vil la staten overta for bemanningsbyråene

 3. POLITIKK

  Moxnes advarer Støre: Må forberede seg på at Rødt får avgjørende makt

 4. POLITIKK

  13.000 arbeidsledige og permitterte tilbys nettkurs

 5. POLITIKK

  Torbjørn Røe Isaksen åpner for comeback

 6. POLITIKK

  Hadia Tajik: – Stortinget kan ikke avsette Nicolai Tangen