Politikk

80 utmeldt av Ap etter vedtaket om Innlandet

– Vi har hatt rundt 80 utmeldinger, og rundt 10 innmeldinger de siste dagene. Det sier Ap-sekretær Kjersti Stenseng etter den interne konflikten om Innlandets skjebne.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Ap-sekretær Kjersti Stenseng deltar på Ap Innlandets årsmøte i håp om å dempe konflikten.
  • Thomas Spence

Onsdag vedtok fylkestinget i Innlandet å videreføre det kontroversielle Innlandet fylke.

Ap ble tungen på vektskålen: Med 52 mot 50 stemmer vedtok representantskapet i Innlandet Ap tirsdag kveld å videreføre Innlandet. Dermed gikk partiet imot den rådgivende folkeavstemningen. Den viste et knapt flertall, 51 mot 48 prosent, for å oppløse Innlandet i de gamle fylkene Oppland og Hedmark.

– Vi har fått utmeldelser. Vi skal ha stor forståelse og respekt for at folk er uenige. Debatten om Innlandet har skapt splittelse og uenighet, sier Stenseng.

Hun viser til at det lenge har vært «en krevende debatt «i Ap om fylkesreformen som partiet stemte imot.»

Partiet var i utgangspunktet også imot folkeavstemningen. Men en utbryter fra Aps gruppe sørget for knapt flertall for å spørre innbyggerne om råd.

Ifølge Stenseng er utmeldelser «ikke en uvanlig reaksjon i saker som skaper mye debatt og stort engasjement».

Ga ikke råd

– Jobben nå er å mobilisere og lytte til dem som er misfornøyde. Ingen har tatt lett på at et knapt flertall i folket sa ja til splitting. Debatten i representantskapet var veldig vanskelig, men saklig og med gode argumenter på begge sider. Nå er vi enig om å gå videre med de mulighetene vi har, sier Stenseng.

– Hvilket råd ga partiledelsen Innlandet Ap?

– Vi ga ikke noe råd. Det var representantskapets delegater som skulle få ta debatten. Jeg bor selv i Gudbrandsdalen og stemte for å bevare Innlandet.

– Hvorfor?

– Det er samme pengepotten som skulle brukes til oppsplitting, som skal benyttes til å utdanne unge til fagarbeidere, styrke helsetjenesten og til gode videregående skoler.

– Det handler ikke om fylkesgrenser, men om politiske prioriteringer, svarer hun.

Ansikt til ansikt

– Hvordan skal Ap-ledelsen bygge bro over motsetningene?

– Nå skal vi bruke tid på å samle oss om oppgavene som står foran oss. Vi skal ta på alvor motstanden mot sentralisering. Vi må sørge for å levere politikk som gjør det godt å leve i hele Innlandet, enten du bor i Gudbrandsdalen eller på Hamar, sier Stenseng.

Lørdag 12. mars er det årsmøte i Innlandet Ap på Hamar. Da kan det bli en real utlufting om det som har skjedd.

Både Ap-leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng deltar på årsmøtet og får anledning til å møte misfornøyde partifeller ansikt til ansikt.

Les mer om

  1. Innlandet
  2. Kjersti Stenseng
  3. Jonas Gahr Støre
  4. Folkeavstemning