Politikk

Støre har startet samtaler om sin «drømmeregjering»

Erna Solbergs regjeringstid er over etter mandagens stortings- og sametingsvalg.

Den store vinneren ble Senterpartiet. Også SV gjorde et godt valg. Både Høyre og Frp gikk tilbake fra forrige stortingsvalg. KrF gjorde sitt dårligste valg siden 1936.

Ap-leder Jonas Gahr Støre (bildet) gikk til valg på en regjering sammen med Sp og SV. For å få flertall trengte de minst 85 mandater. Det fikk de. Til sammen får de tre partiene 89 av 169 mandater. Ap ble det største parti og fikk 26,4 prosents oppslutning.

På pressekonferansen fra Folkets Hus i Oslo i ettermiddag sa Støre at han har snakket med både Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og SV-leder Audun Lysbakken. Han beskriver det som gode samtaler preget av fortrolighet og tillit, men sier de ikke har begynt å diskutere innhold i detalj.

Den påtroppende statsministeren gjentok at plan A fortsatt er en flertallsregjering med Ap, Sp og SV. Han la også til at han vil snakke med både Rødt og MDG av respekt for deres velgere.

Også Vedum stilte som statsministerkandidat. Men like før kl. 01 natt til tirsdag pekte han på Støre som Norges neste statsminister.

Det var stor dramatikk rundt sperregrensen under opptellingen mandag kveld. Partiene som får mer enn 4 prosent av stemmene, blir med i fordelingen av de 19 utjevningsmandatene.

Venstre kom over sperregrensen. Det gjorde også Rødt, som gjorde sitt beste valg noensinne. MDG havnet under sperregrensen.

Partiet Pasientfokus fikk 13,1 prosents oppslutning i Finnmark. Det gir listens leder Irene Ojala direktemandat på Stortinget.

Valgresultatet innebar at noen av landets fremste politiske profiler berget en plass på Stortinget. Andre raknet det for. Her får du en oversikt over hvem som blir værende og hvem som går ut.

Les også

 1. Med klimasaken øverst på agendaen, lå alt til rette for MDG i årets valg. Hvorfor mislyktes partiet?

 2. Flere rekorder ble satt i årets stortingsvalg. Her er det viktigste du må vite.

 3. Hagen og Bollestad inne. Bøhler sprakk på oppløpet. Slik gikk det med profilene.

 4. KrF gjør sitt dårligste valg på 85 år. Hvordan kunne det skje?

 5. Slik kan økonomien bli i et rødgrønt Norge

 6. Erna Solbergs tunge avskjed: – Vår arbeidsøkt er over for denne gang

 7. Dette husker vi best fra årets valgkamp

 8. Hvilken av disse 30 ulike regjeringene er mest sannsynlig etter valget?

 9. Quiz | Du vet naturligvis alt om valget og norsk politikk?

 10. Internasjonale medier er ikke i tvil om hva som er den viktigste saken i årets norske valg

 11. Pendlerboliger, reiseregninger og etterlønninger: Dette er de siste års avsløringer om politikernes bruk av penger og goder

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Oppsummert-type