Politikk

Stortingspresidenten kan iverksette nødløsning på budsjettkrisen. Det er tretti år siden sist.

Dersom det ikke blir flertall for et budsjett tirsdag, vil Stortingspresident Olemic Thommessen sette i gang krisetiltak som ikke har vært brukt på tretti år.

Stortingspresident Olemic Thommessen kan begynne arbeidet med en fullmakt for å drifte Norge etter nyttår allerede tirsdag.
  • Christina Pletten
  • Solveig Ruud
    Journalist

Tirsdag ble det klart at Venstre bryter budsjettforhandlingene med regjeringspartiene. Onsdag skal KrF vurdere om de skal gjøre det samme, men fremdeles trenger landet et statsbudsjett.

Dersom man ikke klarer å komme til enighet om et budsjett mandag, må stortingspresidenten sette i gang tiltak som gjør at landet kan drives videre etter nyttår.

Norge må ha «et formelt grunnlag å drive på» etter 31. desember, sier stortingspresident Olemic Thommessen til Aftenposten.

– Dersom det ikke er flertall for noe budsjett, så vil jeg ta initiativ tirsdag morgen, og antagelig gjennomføre en kort samtale med statsminister og de parliamentariske lederne, sier Thommessen.

– Jeg tar da sikte på å starte arbeidet med å utarbeide en fullmakt, som vil danne grunnlanget for driften av Norge etter nyttår. Det vil være en avgrenset fullmakt, avgrenset på tid og i omfang.

  • Venstre har brutt budsjettforhandlingene. Grande mener regjeringspartiene er «uansvarlige».

Ingen krise

Vanlige folk i Norge vil ikke merke at innholdet i statsbudsjettet ikke er avklart og det blir ingen krisesituasjon, sier Thommessen.

– Folk trenger ikke å være engstelig for at ikke hjulene går rundt. Stortinget og jeg vil ta ansvar for at vi skal lande dette på en måte som er håndterbar, sier stortingspresidenten.

Kan utsettes til etter nyttår

Dersom Thommessen setter i verk en slik plan, kan budsjettet bli utsatt til etter nyttår. Akkurat hvordan dette vil foregå vil avhenge av om det blir stilt kabinettspørsmål og Norge får en ny regjering.

– En slik ordning har vært brukt to ganger etter krigen, sist var vel i 1986. Jeg er innstilt på å gjennomføre det dersom det skulle være nødvendig, sier Thommessen.

– Jeg har fortsatt et håp om at vi skal slippe å gjøre denne øvelsen, sier stortingspresidenten.

Les mer om

  1. Olemic Thommessen