Politikk

Venstre snur om søndagsåpne butikker

ARENDAL (Aftenposten): Trine Skei Grande går vekk fra eget partis program og lanserer helt ny modell hun tror kan løse den betente politiske striden om søndagshandel.

 • Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef
 • Solveig Ruud
  Journalist

Venstre sitter med de avgjørende stemmene i Stortinget og kan avgjøre om det blir søndagsåpne butikker i Norge eller ikke. Frem til nå har Venstre gått inn for at det skal være helt opp til kommunene selv å bestemme om de ønsker søndagshandel eller ikke.

Men nå forteller Venstre-leder Trine Skei Grande til Aftenposten at partiet vraker sitt opprinnelige standpunkt, og lanserer en helt ny modell. Den innebærer en mer begrenset oppmykning av åpningstidsregelene.

Skiftet syn etter høring

— Høringen har vært soleklar på tilbakemeldingene om at man ikke ønsker noen generell åpning. Det har heller ikke Venstre vært for. Men vi har også møtt motstand på å flytte mer makt til kommunene, sier Grande til Aftenposten.

- Betyr det at det ikke blir flertall for at kommunene selv kan velge å ha åpne butikker alle søndager?

— Nei, å flytte hele regelverket ned til kommunene tror jeg ikke blir noe av. Men noe mer makt til kommunene synes jeg vi bør flytte, sier hun.

Da høringsfristen på Regjeringens forslag om søndagsåpne butikker gikk ut i slutten av juni ,var det klart at fagbevegelse, handelsnæring, miljøorganisasjoner, trossamfunn samt en rekke kommuner og enkeltpersoner hadde vendt tommelen ned.

Blir tema i kveldens debatt

Grande er i Arendal i forbindelse med Arendalsuka - et arrangement som samler toppene i samfunnslivet - og skal delta i partilederdebatten mandag kveld. Her er det lagt opp til en duell mellom KrF og Frp om den brennbare søndagsdebatten.

Det var i Aftenpostens debattprogram «Stanghelle og Eilertsen: 2 mot 1» som ble sendt fra Arendal søndag kveld at Venstre-lederen lettet noe på sløret om partiets nytenkning om søndagsåpne butikker.

Skal bestemme selv om de er «turiststeder»

I intervju med Aftenposten etter sendingen utdyper hun hvordan hun ser for seg at en mer begrenset oppmykning kan gjennomføres:

 • I dag har kommuner som er definert som «turiststeder» unntak fra reglene og kan holde søndagsåpent ifølge loven om helligdagsfred. Kommuner som ønsker en slik status, må søke fylkesmannen. Venstre-lederen mener kommunene bør overta ansvaret for å bestemme hva som skal være turiststeder, etter bestemte kriterier.
 • I dagens nasjonale regelverk kan butikkene holde åpent de siste tre søndagene før jul. Grande mener man bør vurdere om det skal bli flere slike søndager i året som kommunene selv kan bestemme over.

Stor diskusjon i Venstre

- Dette høres ut til å være veldig langt fra det Venstre har vedtatt i programmet om at kommunene selv kan bestemme om de skal ha søndagsåpent?

— Ja, men vi har hatt stor diskusjon om dette i partiet og det har vært stor diskusjon der ute. Det betyr at det ikke virker som det er noen støtte der ute for å ta skrittet fullt ut.

- Det virker som dere bare vil flikke litt på dagens regelverk?

— Vi har ikke forhandlet om dette. Men jeg skisserer rammene for noe vi kan bli enige om.

Mener KrF stiller seg på sidelinjen

- Har dere orientert regjeringspartiene om den nye modellen dere ser for dere?

— Jeg tror regjeringspartiene vet både hva som skjedde på Venstres landsmøte, der jeg sa at vi skulle høre på høringen, og at det var grunnen til at vi ikke drøftet saken da.

- Men Venstres opprinnelige forslag ble jo ikke sendt på høring?

— Nei, men høringen var ganske soleklar. Jeg kan ikke stå foran mitt landsmøte og si jeg skal høre på høringen og så ikke høre på den.

- Det høres ut som dette er et opplegg som selv KrF-leder Knut Arild Hareide kan vurdere å være med på?

— Jeg håper alltid man får brede forlik, men det virker som KrF synes det er viktigere å drive valgkamp enn å være med å påvirke.

- Men det dere foreslår nå er jo noe ganske annet enn KrF har sagt nei til?

— De sier i utgangspunktet nei til alt og kjører valgkampen på det, så da stiller man seg litt utenfor.

Solberg er kjent med Skei Grandes nyorientering

Etter det Aftenposten kjenner til, skal statsminister Erna Solberg være orientert om Venstres nye posisjon. Det er tidligere blitt kjent at Høyre skal ha vært villig til å komme KrF i møte i denne saken, men at slike forsøk har møtt kraftig motstand i Frp.

Les også

 1. Regjeringen legger frem forslag om søndagsåpne butikker

 2. Surt på borgerlig side etter søndagsutspill

 3. Ungdomspolitikere ber Regjeringen kjappe seg med å åpne butikkene søndager

Les mer om

 1. Politikk
 2. Arendalsuka
 3. Kommunevalg 2015