Politikk

Borgerlige regjeringssamtaler: - Dette blir krevende

STORTINGET/NYDALEN (Aftenposten): Sonderingene mellom de borgerlige partiene foregår på Radisson Blu i Nydalen.

Her er de borgerlige partilederne samlet på Radisson-hotellet i Nydalen.
  • Marie Melgård
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef
- Vi har god tid på oss, sa Høyre-leder Erna Solberg før avreise fra Stortinget til samtalene i Nydalen.
- Jeg har satt av hele dagen. Jeg har ingen planer i kveld, sier Trine Skei Grande på vei inn på hotellet.
Venstres nestleder Ola Elvestuen på vei inn til sonderingssamtaler med Frp, KrF og Høyre.
KrF-leder Knut Arild Hareide sammen med nestleder Hans Olav Syversen.
Erna Solberg har med seg sine nestledere til samtalene. Her ankommer Høyre-nestleder Jan Tore Sanner.

Høyre-leder Erna Solberg satte kursen fra Stortinget mot Nydalen med sin kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes og livvakter fra PST på slep like etter klokken 12.

— Hva skal regjeringen din hete?

— Det har jeg ikke bestemt ennå.

- Hvor lang tid kommer disse samtalene til å ta?

— Det tar den tiden det trenger. Vi har god tid, statsbudsjettet legges ikke frem før den 14. oktober, sier Solberg til pressen som ventet utenfor hennes kontor før avreise.

Har satt av dagen

Mandag klokken 12.30 startet de fire borgerlige partiene sine sonderingssamtaler for å se om de kan finne grunnlag for å gå videre til regjeringsforhandlinger.

Samtalene blir holdt på hotellet Radisson blu i Nydalen.

Frp-leder Siv Jensen tok seg tid til en rask prat med pressen på vei inn til hotellet.

— Vi erkjenner at dette blir krevende. Men vi har ambisjoner om å få gjennom mest mulig Frp-politikk samtidig som er innstilt på å måte gi, sier Jensen.

- Tror du på en firepartiregjering?

— Det har vært utgangpsunktet hele tiden, i alle fall at de fire partiene setter seg ned og på mulighetene. Der er vi nå, så får vi ta en dag av gangen, sier Frp-lederen.

Tok T-banen

Venstre-leder Trine Skei Grande valgte å markere partiets grønne profil ved å ta T-banen til Nydalen sammen med sine nestledere Ola Elvestuen og Terje Breivik.

- Med mine nestledere på t-banen på vei til sonderinger, skriver Trine Skei Grande på nettstedet Instagram i tilknytning til dette bildet, idet hun setter kurs mot Radisson Blu på Nydalen.

— Jeg er veldig spent og klar for samtaler, sier Grande til Aftenposten. - Hvor lang tid bruker dere i dag?

— Jeg har satt av hele dagen. Jeg har ingen planer i kveld.

Hemmelighold

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har vært opptatt av at nøyaktig tid og sted for regjeringssamtalene ikke skulle være kjent lang tid i forveien, så disse opplysningene ble først sluppet mandag formiddag.

KrF og Venstre har sagt ja til å være med i samtaler med Høyre og Frp om grunnlaget for ny regjering, men har foreløpig ikke tatt stilling til om de vil være med inn i selve regjeringsforhandlingene som starter senere.

Trenger støtte

Sonderingssamtalene vil gi svar på hvor mange partier som vil sitte i Regjering, og hvordan man eventuelt lager andre regjeringsalternativ med partier i støttefunksjoner i Stortinget.

Les også

Her er sakene som kan velte et regjeringssamarbeid

Høyre og Frp trenger bare støtte fra ett av sentrumspartiene for å få flertall på Stortinget.Solberg har hele veien ønsket seg alle fire partier i regjering. Frp på sin side har sagt at de vil samarbeide med alle partiene, men vil ikke støtte en Regjering de ikke er en del av. Sentrumspartiene har sagt at de støtter en ikke-sosialistisk regjering, men ser det som usannsynlig at de går i Regjering med Frp.

Tre fra hvert parti

I alt er de 12 som møtes — tre fra hvert parti.

Fra Høyre møter leder Erna Solberg og nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie. Fra Frp kommer leder Siv Jensen og nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen.

Fra sentrumspartiene kommer leder Knut Arild Hareide, nestleder Dagrun Eriksen og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen fra KrF, og fra Venstre møter leder Trine Skei Grande og nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen.

Det store slaget

Partiene skal begynne med de vanskelige sakene først.

Derfor er det sannsynlig at partiene må avklare spørsmål som Lofoten/Vesterålen, asyl, oljepengebruk, veibygging, og distrikts/landbrukspolitikk.

Sentrale kilder i KrF har tidligere sagt til Aftenposten at det ikke er noe poeng å gå til regjeringsforhandlinger med mindre man vet at man kan bli enig.

Det betyr at store slagene vil stå under samtalene denne uken.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk