Frp: - Krever lavere eiendomsskatt i regjeringsforhandlingene

Frp er provosert av kommuner som hever taksten på boliger for å kompensere lavere eiendomsskatt. Nå slåss Frp for enda lavere eiendomsskatt under regjeringsforhandlingene på Gran.

– Lavere eiendomsskatt vil være en blank seier for Frp, har partiets finanstalsmann Helge André Njåstad gitt partiets forhandlere på Gran klar beskjed om.

– Vi senket taket 2 promille sist og går for ytterligere reduksjon i 2020, sier Frps finanspolitiske talsmann Helge André Njåstad.

– Det vil være en blank seier, i alle fall for Frp, legger han til.

Frp har programfestet at de vil fjerne loven som gir kommunene adgang til å kreve inn eiendomsskatt. I Jeløya-plattformen fikk de Høyre og Venstre med et stykke på vei, med følgende formulering:

Folks hjem og fritidsbolig skal ikke være skatteobjekter. Regjeringen vil derfor redusere eiendomsskattesatsen og skattegrunnlaget.

Særlig Venstre er imot å frata kommunene muligheten til å kreve inn eiendomsskatt. Partiet er svært opptatt av det kommunale selvstyret. I tillegg påpekes det at skatten gir store inntekter som må kompenseres.

I budsjettet for 2019 fulgte regjeringen opp, og fikk støtte fra KrF til å redusere den maksimale satsen for eiendomsskatt fra 7 til 5 promille av takstgrunnlaget.

Lavere eiendomsskatt er ett av stridstemaene under regjeringsforhandlingene på Gran. Fra venstre: Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen, Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

– Handler mot Stortingets ønske

I etterkant har flere kommuner, særlig Ap- og Sp-styrte ifølge Frp, reagert med å varsle heving av takstgrunnlaget slik at kommunen skal ta inn minst like store summer som med høyere skattesats.

– Vi må enten kutte 23 millioner kroner i tjenester eller gjennomføre en omtaksering. De eneste som vil tjene på dette er økonomer i kommunen og takstbransjen, sier Porsgrunns ordfører Robert Kåss til VG.

Det har bokstavelig talt fått Frp til å se rødt:

– De gjør ikke noe ulovlig, men de går mot Stortingets ønske og straffer innbyggerne, sier Njåstad, som har tett kontakt om saken med partiets forhandlere på Gran.

Frp mener eiendomsskatten kan fjernes uten at det går utover velferdstilbudet. Først og fremst ved å sikre mer veldrevne og effektive kommunene.

– Vi må senke taket ytterligere. Vi senket taket 2 promille sist og ønsker ytterligere reduksjon, sier Njåstad.

Trondheim tapte mest

70 kommuner hadde høyeste sats og tapte mest da taket ble senket fra 7 til 5 promille. Trondheim taper 77 millioner kroner og deretter følger Kristiansand, Arendal, Porsgrunn og Kragerø.

Langt flere kommuner har eiendomsskatt mellom 3 og 5 promille. En ytterligere senking av taket vil derfor ramme langt flere kommuner og medføre langt større inntektstap for kommunene.

Men strid om hvilken takst som skal benyttes – kommunenes egen eller taksten utført av SSB – gjør at endringer i taksgrunnlaget kan snu opp ned på virkningene av skattejusteringer.

I Trondheim ligger den kommunale taksten langt under SSBs boligverdier.

Trondheim-rådmann Morten Wolden mener, ifølge E24, at kommunen kan ta inn samme beløp med en eiendomsskattesats på mellom 3 og 4 promille av SSBs boligverdier som den henter inn med en eiendomsskattesats på mellom 5 og 6 promille av dagens takst.

Ap gikk til valg høsten 2015 med løfte om å øke velferdstjenestene særlig på barnehager og for de eldre.

– Vi lovet 500 årsverk i hjemmebasert eldreomsorg og å bygge 3000 nye barnehageplasser. Dette kommer vi til å levere på. Det er det eiendomsskatten er gått til, sa Aps finansbyråd i Oslo, Robert Steen, til Aftenposten i fjor.