Trygve Slagsvold Vedum er tidenes yngste Sp-leder

Uten motkandidat ble 35 år gamle Trygve M. Slagsvold Vedum klappet inn som Sps nye leder.

Selv om Sp er splittet i synet på gjenvalg av Ola Borten Moe som nestleder, var det full oppslutning om valget av partiets nye partileder. Han ble valgt etter støttetaler fra alle leire i partiet.

Han ble valgt med 298 stemmer. Fire var blanke.

— Skal jeg klare å få til denne lederjobben, er vi helt avhengige av hverandre. Jeg ser på dette som en laglederjobb, sa Vedum da han takket for støtten.

Han lanserte Sps kaffekoppstrategi der han oppfordret partifeller til å snakke med hverandre - gjerne over en kaffekopp.

De siste ukene har Sp-politikere snakket mest om hverandre og bak ryggen på hverandre.

Kan bli ny stor leder

— Han kan en bli en ny stor og viktig leder i Sp, uttalte lederen av valgkomiteen, Terje Riis-Johansen da han presenterte lederkandidaten.

Han omtale Slagsvold Vedum som en mann med stor debattstyrke, god politisk teft, en lagbygger og en mann folk trives i lag med.

Han blir Sps yngste leder gjennom tidende og den femtende i rekken av partiets ledere.

Favoritt

Da Liv Signe Navarsete i januar varslet at hun ville gå av, ble nestleder Slagsvold Vedum raskt utpekt til favoritt som hennes arvtager.

Bildet endret seg i noen uker da mange trodde Marit Arnstad åpnet for å kunne bli leder, men hun sa etterhvert tydelig fra om at hun ikke var lederkandidat. Deretter var veien åpen for Slagsvold Vedum.

Hedmarking

Trygve Magnus Slagsvold Vedum er fra Stange i Hedmark. Han er 35 år gammel og er Sps finanspolitiske talsmann. Han ble valgt som andre nestleder i 2009 og har sittet i Sps toppledelse sammen med første nestleder Ola Borten Moe siden 2011.

Han var parlamentarisk leder for Sp fra 2009 til 2012 , da Sps satt i den rødgrønne regjeringen.

Ostetoll og kontantstøtte

Hedmarkingen var landbruks- og matminister i den rødgrønne regjeringen fra 2012 til 2013 der han bl.a. endret den omtalte ostetollen.

Han var også den i Regjeringen som sammen med SVs Audun Lysbakken fikk til de rødgrønnes kontantstøtte-kompromiss: Økt støtte til de aller yngste ettåringene og bortfall av støtten for toåringer.

Trygve Slagsvold Vedum overtar ledervervet i Sp etter Liv Signe Navarsete.