Politikk

Lange drøftinger om regjeringsmakt i Venstres sentralstyre

Venstres sentralstyre var fredag ettermiddag og kveld samlet i timevis for å diskutere om partiet bør søke regjeringsmakt eller ei. 

Venstre er klar for å søke makt, mener sentralstyremedlem Guri Melby. Hun stilte på møtet på Stortinget fredag med tre uker gamle Lavrans på armen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

 • NTB

Venstre-leder Trine Skei Grande hadde møte med nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen på sitt kontor få timer før sentralstyret i Venstre tok fatt på forberedelsene til helgens landsstyremøte der temaet er om Venstre skal innlede regjeringsforhandlinger eller ikke. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Sentralstyremedlemmene samlet seg på Stortinget i 16-tiden, og møtet ble avsluttet i 21-tiden.

Sentralstyret forberedte helgens landsstyremøte, der spørsmålet om Venstre skal innlede formelle regjeringsforhandlinger med Høyre og Fremskrittspartiet står øverst på dagsordenen. Alternativet er å fortsette som samarbeidsparti – med eller uten en samarbeidsavtale.

– I helgen skal landsstyret ta stilling til om vi går inn i regjering eller ikke. Vi blir helt sikkert enige, sa sentralstyremedlem Sveinung Rotevatn til NTB på vei inn til møtet på Stortinget.

– Venstre er klar for å søke makt, slo sentralstyremedlem Guri Melby fast overfor både NRK og VG.

Både Rotevatn og Melby er blant dem som nevnes som mulige statsrådsemner for partiet.

Sonderinger ferdige

Venstre har i hele høst hatt sonderinger med regjeringspartiene, blant annet for å få vanskelige spørsmål ryddet av veien. De sonderingene er nå ferdige, får NTB opplyst.

I helgen skal landsstyret ta stilling til om dette er godt nok til å gå videre til reelle regjeringsforhandlinger, noe som i praksis betyr å si ja til å gå i regjering.

Sentralstyret ble fredag orientert om resultatet av sonderingene. Tilsynelatende var det god stemning på møtet, og en godlynt partileder Trine Skei Grande serverte egenhendig wraps som var blitt til overs, til journalistene som ventet utenfor.

Også partiledelsen og Venstres stortingsgruppe hadde egne møter fredag. Til sjuende og sist er det stortingsgruppa som tar avgjørelsen.

Nyttige innspill

Grande har flere ganger gjort det klart at politisk gjennomslag for Venstres saker og verdier vil avgjøre veien videre. Men innad er partiet delt i synet på regjeringsdeltakelse.

Både Venstres stortingsgruppe og medlemmer av sentralstyret har fartet landet rundt de siste ukene for å ha møter med fylkeslag og lokallag. Der har spørsmålet om fortsatt blåblå regjering eller en nydannet blågrønn regjering vært tema.

– Det har vært nyttig for partiledelsen å få innspill, understreker Grande.

Tre statsråder

Sonderingene mellom Venstre og regjeringspartiene har foregått på ledernivå og med nestledere gjennom hele høsten. Senest denne uken har det vært møter i statsministerboligen.

Spørsmålet er hvor mange statsråder Venstre vil få dersom partiet velger å gå inn i regjering. Høyre og Frp skal etter det NTB erfarer ha tilbudt Venstre tre statsråder, med en klar forståelse av at Venstre kan komme til å kreve fire plasser rundt kongens bord.

Vurdere alternativer

Drøftingene både i landsstyret skjer bak lukkede dører. Men i løpet av helgen, trolig lørdag kveld eller søndag formiddag, kommer partilederen til å åpne dørene for å oppsummere diskusjonen.

– Da vil dere nok få svar på mye av det dere lurer på, lød Grandes løypemelding til NTB tidligere denne uken.

Flere artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Grande rigger Venstre for skjebnehelgen

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Venstres skjebnemøte er i gang - skal ta avgjørelse om regjeringsforhandlinger

 3. NORGE
  Publisert:

  Venstre-ledelsen dypt splittet om regjering

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Unge Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny Venstre-leder

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Her er kandidatene som kan bli ny leder i Venstre

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Regjeringspartiene demper forventningene om regjeringsutvidelse før jul