Politikk

EOS-utvalget taus om Frode Berg-saken

Eldbjørg Løwer, som leder utvalget som skal kontrollere de hemmelige tjenestene, vil ikke kommentere om det vil granske den spionsiktede Frode Bergs påståtte forhold til norsk etterretning.

Leder av EOS-utvalget, Eldbjørg Løwer.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

– Vi kommenterer ikke enkeltsaker, sier EOS-utvalgets leder Eldbjørg Løwer.

Bakgrunnen for spørsmålet er at den spionsiktede nordmannen Frode Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov i flere intervjuer har holdt det åpent hvorvidt norsk etterretning kan være involvert i saken.

– Hvis det er slik at personen som ba Berg sende pengene, jobber for norske myndigheter, så mener jeg norske myndigheter bør være ansvarlige for sine handlinger og gjøre diplomatiske fremstøt for å få frigitt Berg, sa Ilja Novikov til Moskvas Ekko.

 • Les også: Var Berg etterretningens kurer uten å vite det?

– Det vil vel ikke være utenkelig at EOS-utvalget ser på en sak der en norsk statsborger er fengslet siktet for spionasje og advokaten mener norsk etterretninger innblandet?

– Vi kommenterer aldri pågående saker, fordi vi driver etterkontroll, understreker Løwer.

I praksis betyr det at det først er når Berg-saken er avgjort at allmennheten i Norge får vite om det organet som fører tilsyn med de hemmelige tjenestene vil gå saken nærmere etter i sømmene.

Spionsiktede Frode Berg da varetekten ble forlenget.

Taus utenriksminister

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide møtte tidligere denne uken Bergs støttespillere hjemme i Kirkenes. Der ble også spionanklagene tema.

Søreide ville onsdag hverken avkrefte eller bekrefte at Berg jobbet for norsk etterretning.

– Vi jobber mye med saken og har ett mål for øye, å ivareta Frode Bergs interesser på en best mulig måte, sier hun til NTB.

Stortingets organ

EOS-utvalget oppnevnes av Stortinget og hadde onsdag denne uken åpnet dørene for et møte med mediene. Utvalget skal, på vegne av Stortinget, kontrollere de såkalte hemmelige tjenestene; Politiets sikkerhetstjeneste, Forsvarets etterretningstjeneste, Forsvarets sikkerhetsavdeling og Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Norske etterretningsorganisasjoners eventuelle rolle er et av de store spørsmålene i Berg-saken. Påstandene om dette har vært fremmet flere ganger siden Berg ble arrestert før jul.

Ifølge advokaten er det ikke noe ved Bergs rolle som taler for at han har vært spion. Etter hva etterforskere har sagt, skal nordmannens rolle ha vært som kurer, og bare én vei fra Norge til Russland.

Løslatelse lite trolig

Frode Berg er foreløpig varetektsfengslet frem til 5. mai, siktet for spionasje. Han har liten mulighet for å bli løslatt mot kausjon i påvente av at saken hans kommer opp for retten i Russland, mener advokatene hans.

I Russland finnes det praksis med husarrest og løslatelse mot kausjon mens man venter på rettssaken.

– Men i spionsaker er det vanskelig å fremme det, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til NRK

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Etterretning
 2. Russland
 3. Nasjonal sikkerhetsmyndighet
 4. Berg
 5. Berge