Politikk

Muslimsk skole havner på Regjeringens bord

Klagen på godkjenningen av en ny, muslimsk privatskole i Oslo avvises av Utdanningsdirektoratet.

Urtehagen friskole på Grønland er Norges eneste muslimske skole. Alle de voksne kvinnene som er elever her rekker opp hånden når Aftenposten spør hvem som vil velge muslimsk privatskole for sine barn om dette blir et alternativ. Foto: Synne Søhoel

 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

I et brev fra Utdanningsdirektoratet til Kunnskapsdepartementet går det frem at godkjenningen til «mødre for muslimsk grunnskole» opprettholdes. Klagen fra Oslos skolebyråd Anniken Hauglie tas ikke til følge.

«Vi kan ikke se at kommunen har argumentert for at opprettelse av en ny privat grunnskole vil få konsekvenser for den offentlige skolestrukturen i Oslo» , heter det i brevet fra Utdanningsdepartementet.

SMS-tabbe

Dermed blir det opp til Høyre/Frp-regjeringen å ta den endelige avgjørelsen om den omstridte skolen skal få starte opp. Saken skulle egentlig havnet hos kunnskapsminister Torbjørn Røe-Isaksen, men han har gjort seg selv inhabil etter en SMS-tabbe.

Årsaken er en tekstmelding han sendte skolebyråd Anniken Hauglie i Oslo etter at hun hadde sagt til Aftenposten at hun ville klage inn godkjenningen til Utdanningsdirektoratet.

«Sikker på det? Da gjør du dette til en politisk sak, og du vet vi ikke kan ta klagen til følge. Det vil kun forlenge en dårlig sak for oss», skrev Torbjørn Røe Isaksen i tekstmeldingen til Hauglie.

Les også:

Les også

Ville helst valgt å sende ham på muslimsk skole i Norge

— Det jeg mente å uttrykke var at jeg har gått veldig grundig inn i saken og at det er en vanskelig sak. Men jeg gikk inn og ga en vurdering som kan så tvil om min habilitet, sa Røe Isaksen til Aftenposten.

«Inderlig bønn»

Kunnkapsdepartementet opplyser til Aftenposten at kommunalminister Jan Tore Sanner nå er oppnevnt som settestatsråd for Røe Isaksen.

Jan Tore Sanner (H) må steppe inn som settestatsråd i muslimskole-saken. Foto: Braastad, Audun

Når Sanner nå skal inn og se på muslimskole-saken på nytt vil han bli møtt av et sterkt press fra regjeringspartner Frp om å omgjøre Utdanningsdirektoratets godkjenning. — Jeg vil komme med en inderlig bønn om at kunnskapsministeren ser på denne saken på nytt, sa Frps Mazyar Keshvari til Aftenposten i april.

Frps integreringspolitiske talsmann mener Utdanningsdirektoratets ja til søknaden «svært beklagelig».

— Dette betyr et langt tilbakeskritt for byen vår. En egen muslimsk skole er en av de sikreste veiene å gå for å få til økt segregering i en by som allerede sliter med for lite integrering i utgangspunktet, mener han.

Gammel sak

Skolebyråd Haugli vektlegger i sin klage fra Oslo kommune at det er det samme organisatoriske miljø som har søkt om å starte skolen som i 2001-2004 drev Urtehagen-skolen som kollapset.

Utdanningsdirektoratet har valgt å se bort fra denne innvendingen.

Les også:

Les også

- Får langsiktige konsekvenser for barna

«Saken det vises til er fra 2004 og er altså rundt ti år gammel . Skolen ble imidlertid ikke fratatt godkjenningen, men valgte selv å legge ned» , heter det i brevet til Kunnskapsdepartementet.

Mødre for muslimsk grunnskole har tidligere fått nei på sin søknad om å starte opp skole, fordi ett av styremedlemmene hadde tilknytning til den tidligere Urtehagen-skolen. Dette medlemmet er nå byttet ut, og stiftelsen fikk i vår ja fra Utdanningsdirektoratet på sin søknad.

200 elever

Den nye skolen skal etter planen ha 200 elever på barne— og ungdomstrinnet og ligge et sted øst i hovedstaden. En egen læreplan for islam-, religions- og livssynskunnskap (IRL) skal erstatte læreplanen i religion, livssyn og etikk (RLE). I tillegg skal skolen ha en egen læreplan i arabisk.

 1. Les også

  Frp-talsmann ber Kunnskapsministeren stoppe muslimsk skole i Oslo

 2. Les også

  Muslimskole-mødre ber direktoratet avvise klage

 3. Les også

  Giske: - Lokal vetorett om privatskoler

 4. Les også

  Vil jobbe sammen mot ekstremisme

 5. Les også

  «Alle» rømmer fra østkantskolene

 6. Les også

  Religiøse skoler ogintegreringshensyn

 7. Les også

  Nyskapende privatskoler må vente

 8. Les også

  Giske mot muslimsk skole

 9. Les også

  Sier ja til muslimsk skole i Oslo

 10. Les også

  Frykter at kristen privatskole vil svekke integrering

Les mer om

 1. Politikk

Relevante artikler

 1. OSLO
  Publisert:

  Nytt nei til muslimsk grunnskole i Oslo

 2. OSLO
  Publisert:

  Muslimsk barneskole er uønsket av Oslos skolebyråd. Kommunen sier nei for andre gang.

 3. NORGE
  Publisert:

  Rekordmange elever går på privatskole

 4. NORGE
  Publisert:

  Selv om offentlige skoler må legges ned, gir ministeren private skoler grønt lys

 5. OSLO
  Publisert:

  Oslo vil gjøre det lettere for elever å hoppe over til yrkesfag

 6. NORGE
  Publisert:

  Dobbelt så mange friskoler godkjent under Solberg