Politikk

Sps nestleder: Venstres Raja er ufin og useriøs i Libya-saken

Sp anklager Venstre for å ha snudd i spørsmålet om hvordan Norge fattet beslutningen om å delta i bombingen av Libya.

Sps nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim reagerer sterkt på Rajas uttalelser.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

– Å angre så mange år etterpå er veldig lite sjarmerende og troverdig, sa Abid Raja til Aftenposten mandag om selvkritikken fra tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete i Libya-saken.

Sps nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim reagerer sterkt på Rajas uttalelser som hun mener er raljerende og bagatelliserer en viktig debatt.

Venstre-politikeren hevdet i intervjuet at Sp måtte ha fått noe i retur for å ha sagt ja til norsk deltagelse i bombingen i Libya, som Sp var skeptisk til.

Han viser til at Sp er mester i politisk hestehandel.

Avgjørelsen tatt på telefon

En uttalelse som Sp-nestlederen sier er useriøs og usann. Hun viser til at det å sende norske soldater i krig er en av de vanskeligste og viktigste avgjørelsene som tas, og det må være forankret hos de folkevalgte.

Uttalelsene fra Raja kom på bakgrunn av et intervju i Klassekampen lørdag der Navarsete sier at partiet sa ja etter press fra statsminister Jens Stoltenberg og kritiserte den manglende saksbehandlingen.

I realiteten ble avgjørelsen om norsk deltagelse tatt på telefon; først i Regjeringen og deretter ved at de parlamentariske lederne ble oppringt av daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Venstre var enig – har snudd?

– Det Navarsete har gjort er å kritisere at avgjørelsen ble tatt på telefon uten en forsvarlig behandling i Stortinget. Det er en kritikk av prosedyren. Dette er en kritikk som Venstre tidligere var enig med oss i, sier Sp-nestlederen og viser til følgende uttalelse fra Trine Skei Grande til Aftenposten i 2011:

– Vi ber norske kvinner og menn våge livet for en sak vi mener er viktig. Det minste vi kan gjøre er å sørge for at saken også blir diskutert i Stortinget.

 • Les saken: Norge bombet mest i Libya – men hva bombene traff er fortsatt en hemmelighet
Abid Raja får kritikk fra Sps nestleder.

Kristiansen Tvinnereim mener Raja og Venstre har snudd.

– Hans uttalelser bagatelliserer en alvorlig debatt, sier hun og viser til at Sp i vår la frem et grunnlovsforslag i Stortinget som bare fikk SV og Sps stemmer. Sp foreslo å få på plass slike prosedyrer for krigsdeltagelse nedfelt i Grunnloven.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med Navarsete selv, men hun er på ferie og ikke tilgjengelig. Derfor svarer nestlederen på kritikken fra Raja.

Ett av de norske F-16 jagerflyene returnerer til Souda Air Base på Kreta etter å ha deltatt i Operation Odyssey Dawn i Libya våren 2011.

Formaliteter er viktige

– Det er viktig, ikke minst av hensyn til de kvinner og menn som sendes ut på slike oppdrag, at det finnes en beslutning i Stortinget som er nedfelt i en protokoll, sier Sps nestleder.

I innstillingen fra Kontroll og konstitusjonskomiteen om Sps grunnlovsforslag viser SV og Sp til at både Sverige og Danmark har prosedyrer for å sende soldater i krig nedfelt i deres grunnlover.

I Norge ble avgjørelsen tatt en fredagskveld på telefon.

– I Danmark hadde de en debatt i Folketinget denne fredagskvelden og frem mot lørdag morgen om denne saken før de ga klarsignal, sier Kristiansen Tvinnereim og legger til:

– Det må være mulig, i ettertid, å diskutere de manglende prosedyrene for beslutningene om å sende soldater i krig, uten å bli mistenkeliggjort på den måten som Raja gjør.

Kommer en debatt i Norge

Det stortingsflertallet – alle partier unntatt SV og Sp – som avviste grunnlovsforslaget ser også behov for en debatt om prosedyrene for å sende soldater i væpnede konflikter. Den fremgår av innstillingen. En omkamp om dette spørsmålet kommer. Et utvalg som har vært ledet av tidligere utenriksminister Jan Petersen (H), har nylig avsluttet sitt arbeid. Innstillingen offentliggjøres etter sommeren. Den er nå til sikkerhetsklarering i UD. Ifølge dette utvalgets mandat skulle det også se på beslutningsprosessen på norsk side.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Debatt
 2. Kontroll- og konstitusjonskomiteen
 3. Liv Signe Navarsete
 4. Jonas Gahr Støre
 5. Trine Skei Grande