Politikk

Venstre gjør helomvending, gir innsyn i stortingsgruppens pengebruk

Venstre snur og gir offentligheten innsyn i stortingsgruppens pengebruk. – Det skulle bare mangle at det ikke skulle være åpenhet, sier partiet.

Venstre, her representert ved partileder og kulturminister Trine Skei Grande, snur og gir offentligheten innsyn i regnskapsdetaljene som viser hvordan de bruker offentlige midler. Her under Venstres landsmøte i april. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • Harald Stolt-Nielsen
  Journalist
 • Solveig Ruud
  Journalist

Høyre, Frp, Arbeiderpartiet og Senterpartiet nekter fortsatt å vise hva pengene de bevilger seg selv går til.

Dermed gir nå fem av ni partier på Stortinget offentligheten innsyn i regnskapsdetaljer som viser hvordan de bruker offentlige midler de bevilger til seg selv.

De siste fem årene har Stortingets partigrupper fått overført 862 millioner kroner fra statsbudsjettet. Dette er offentlige penger som partiene kan bruke nokså fritt, men det kreves at de skal gå til «stortingsrelatert arbeid».

Les også

Bakgrunn: Stortingspartier hemmeligholder hvordan de bruker penger de bevilger til seg selv

Venstre snur: – Skulle bare mangle

Etter å ha først nektet offentligheten innsyn i regnskapsdetaljer som viser bruken av offentlige midler, snur Venstre.

– Vår intensjon er alltid åpenhet. Nå har vi tenkt gjennom saken på nytt. Vi har også fått flere konkrete spørsmål, som gjør at vi vil åpne opp for innsyn, sier Torild Skogsholm, sekretariatsleder for Venstres stortingsgruppe, til Aftenposten.

Hun legger til at partiet gjennom flere år har jobbet for at alle stortingspartiene skal ha regnskap åpent tilgjengelig for alle.

– Som flere har vært inne på, så er det snakk om skattebetalernes penger, så det skulle bare mangle at det ikke skulle være åpenhet, sier Skogsholm.

Les også

De borgerlige partiene har pålagt staten å bruke mindre penger. Men partiene har skjermet sine egne stortingsgrupper mot sparekniven.

Vil ikke oppfordre Høyre og Frp til å gi innsyn

– Hvis det bare skulle mangle at det skal være åpenhet rundt regnskapsdetaljene, hvorfor valgte dere først ikke å gi innsyn?

– Vi er opptatt av to hensyn som av og til ikke går overens: åpenhet og personvern. Grupperegnskapet handler i stor grad om finansiering av arbeidet rundt representantene, men i all hovedsak handler det om ansattes lønn. Men det er enkelte andre poster. Gjennom samtaler med Aftenpostens journalister har vi fått forståelse for at det ikke vil gå utover personvernet. Derfor har vi bestemt oss for å være åpne, så lenge personvernet blir respektert, svarer sekretariatslederen til Venstre på Stortinget.

Fire partier – MDG, KrF, Rødt og SV – har allerede valgt å gi innsyn i de aktuelle regnskapsdetaljene, Venstre vil ikke oppfordre regjeringspartnerne Høyre og Frp til å gi innsyn i sine regnskap.

– Vi har en dialog med presidentskapet på Stortinget om hvilke prinsipper som bør gjelde for alle partier, der vi mener det skal være så åpent som praktisk mulig, sier hun.

Nekter fortsatt innsyn

– Vi holder fast ved det vi har sagt tidligere og forholder oss til det regelverket som er på plass, sier Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi.

Han får støtte fra Senterpartiet og Marit Arnstad, som ikke vurderer å følge etter Venstre:

– Nei. Vi vet ingenting om bakgrunnen for Venstres avgjørelse.

– Hvorfor er det så viktig å ikke gi innsyn i regnskapsdetaljene?

– Vi gir allerede ganske mye innsyn. Både i partigruppens økonomi, spesielt rundt stortingsrepresentanter. Alle bilag knyttet til reiser og representasjon for representantene vil du få gjennom Stortinget, som har levert over 20.000 bilag, svarer Arnstad.

Hun opplyser for øvrig at alle Senterpartiets stortingsrepresentanter har et lønnstrekk på 12.000 kroner i året. 6000 kroner går til partiets stortingsgruppe og 6000 til partiets hovedorganisasjon. Hun poengterer dermed at Senterpartiets utgifter til velferdstiltak, som ifølge Aftenpostens beregninger er drøyt 1800 kroner pr. person, er mindre enn lønnstrekket.

Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi og partiet nekter fortsatt å vise hva pengene de bevilger seg selv går til. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Les også

Frps stortingsgruppe brukte 26.900 kroner pr. person på fest og moro. Det er 57 ganger mer enn statsansatte får bruke.

Frp: – Frykter overhodet ingenting

– Hva er det dere frykter offentligheten skal få vite hvis mediene får ettergå regnskapsdetaljene?

– Vi frykter overhodet ingenting. Vi har 25 ansatte, derfor vil regnskapene våre inneholde informasjon om lønn og den type ting, som omfatter ansettelsesforhold, svarer Limi.

– Hadde det vært mulig å få innsyn i deler av regnskapsdetaljene?

– Det tror jeg ikke er så interessant. Det som gjelder representantene er det stort sett Stortinget som dekker, som allerede har gitt fult innsyn og delt mange tusen bilag, sier Limi.

Les mer om

 1. Stortingsregnskapene
 2. Venstre (V)
 3. Offentlig innsyn
 4. Stortinget
 5. Regjeringen