Politikk

Tajik er blitt sammen med en av journalistene bak Giske-avsløringene

For ett år siden ble Arbeiderpartiet rystet av trakasseringsvarsler mot Trond Giske. Nå har Giskes rival i partiledelsen blitt kjæreste med en av journalistene bak avsløringene.

Hadia Tajik er nestleder i Ap.
  • Gunnar Kagge
    Journalist
  • Alf Ole Ask
    Journalist

For et år siden begynte Dagens Næringsliv å skrive om at flere kvinner varslet ledelsen i Arbeiderpartiet om at de var blitt trakassert av Trond Giske. Journalistene bak artiklene var Tore Gjerstad og Kristian Skard.

I dag skriver VG at Skard og partiets andre nestleder Hadia Tajik er blitt kjærester.

Tajik sier til VG at kjæresteforholdet ble innledet i sommer, flere måneder etter at trakasseringssaken mot Giske ble avsluttet. På spørsmål om det ville vært «pikant» om de hadde vært kjærester mens saken rullet og gikk, svarer hun:

«Ja, det hadde ikke bare vært pikant, det hadde vært direkte upassende. Men det har seg nå engang sånn at vi ikke hadde noe forhold da. Vi møttes første gang i en sammenheng som ikke var jobbrelatert, på en hagefest seks måneder etter at saken var avsluttet.»

Gjennom sin rådgiver Edina Ringdal sier Tajik til Aftenposten at hun ikke har flere kommentarer enn det som kommer frem i VG-intervjuet.

Fredag var ikke Trond Giske tilgjengelig for kommentar.

Informerte partilederen

Til VG sier Tajik at hun informerte partileder Jonas Gahr Støre om forholdet i august:

– Da fortalte jeg ham at jeg hadde møtt Kristian noen ganger den sommeren, at det ikke var et forhold fordi det ikke kunne utvikle seg til det, men jeg tenkte det var ryddigst at Jonas visste at vi hadde møttes.

Hun vil ikke si noe mer om samtalen:

– Det var en god samtale, men det er ikke naturlig for meg å gå inn i detaljene på det.

Snakket med redaktøren om rykter

I slutten av september i år ble det kjent at Kristian Skard sluttet i Dagens Næringsliv og begynte i reklame- og informasjonsbyrået Try.

I en tekstmelding til Aftenposten sier han at han ikke vil la seg intervjue: «Sorry, det holder med intervjuet i VG.»

Avisens sjefredaktør Amund Djuve sier til Aftenposten at han fortsatt er lei seg for å ha mistet en god journalist, men at «det er jo hyggelig når unge mennesker finner hverandre».

– Jeg har klarert med Kristian at jeg kan referere fra samtaler vi har hatt, sier han.

– Kristian tok kontakt på forsommeren og informerte meg om rykter som gikk, om at det var et forhold mellom ham og Tajik. Han sa at det ikke var noe i ryktene. Vi hadde en ny samtale mot slutten av sommeren, og da var status uendret. Så sa han opp, og det synes jeg var trist.

Del av en maktkamp

Djuve mener at Kristian Skards journalistiske arbeid ikke ble påvirket av varme følelser for Tajik, i og med at de ikke var kjærester da Giske-saken sto på.

Skard selv sier til VG at det ville vært vanskelig å fortsette som politisk journalist etter at han ble kjæreste med Tajik.

I den Giske-vennlige delen av Arbeiderpartiet ble Tajik mistenkt for å stå bak lekkasjene til Dagens Næringsliv og andre medier. Det ble oppfattet som en del av maktkampen mellom henne og Giske.

Disse anklagene ble styrket da hun la ut en Facebook-melding om at hun var rystet, både som «menneske, nestleder og jurist» etter å ha lest varslene. Ap-ordfører Ole Haugen kalte meldingen usmakelig.

Leif Sande var en av dem som reagerte kraftig mot Tajik. Han er første vara til Stortinget for Arbeiderpartiet i Hordaland og tidligere leder i LO-forbundet Industri Energi. Rett etter nyttår sa han at Tajik var illojal.

Fredag vil han ikke kommentere kjæresteforholdet mellom Skard og Tajik.

– Nei, dette har jeg ikke tenkt å si et eneste ord om, sier Sande til Aftenposten.

For et år siden var det kjent at Fellesforbundets leder Jørn Eggum var av Giskes forsvarere i Arbeiderpartiets sentralstyre. Fredag vil heller ikke han si noe om forholdet.

Les også

  1. Posisjonering før vårens landsmøter: Den store kampen står om nestlederne

Les mer om

  1. Trond Giske
  2. Hadia Tajik
  3. Dagens Næringsliv