Politikk

Sylvi Listhaug om mulig stortingsplass: - Hvis jeg blir spurt, får jeg tenke på det

 • Solveig Ruud
  Solveig Ruud
  Journalist
OPT_tad7e99f_doc6pd3t0h4enctrouhd0g_doc6pf0w0fheja1n39ql8r3-yea_hzcQz9.jpg
 • Veldig hyggelig, sier Sylvi Listhaug om at Carl I. Hagen har lansert henne som fremtidig partileder. Hun avfeier at det er et aktuelt tema nå, men avviser ikke nå en mulig nominasjon til Stortinget.

Da Listhaug holdt innlegg på landsmøtet i dag, ble hun avbrutt av applaus fem ganger i løpet av den treminutters lange talen, som ble avsluttet med stående applaus. Der snakket hun blant om turen til Athen sist uke og hvordan innstramningene i politikken alt har nådd flyktningene i Hellas.

Mens Listhaug var i Hellas, ble hun lansert av Frp-nestor Carl I. Hagen som den mest aktuelle arvtager den dagen Siv Jensen takker for seg.

— Hun er pr. dags dato den soleklare kandidaten.

På helgens landsmøte på Gardermoen feirer Siv Jensen tiårs jubileum.

Les også:

Les også

«Ti øyeblikksbilder fra ti år i ledervervet: Jeg har lest én hel bok siden jeg ble statsråd»

— Det er veldig hyggelig å få gode tilbakemeldinger på jobben man gjør, sier Listhaug til Aftenposten og legger ikke skjul på at det er ekstra stats når det kommer fra den tidligere Frp-formannen.

— Han har vært et forbilde for meg, sier hun.

Ingen lederdebatt i Frp nå

— Jeg har mer enn nok med å håndtere den jobben jeg holder på med nå, sier hun og understreker at det ikke er noen lederdebatt i Frp.

Innvandrings- og integreringsministeren sier Frp nå har en utmerket leder i Siv Jensen – en leder som på ingen måte trenger avløsning.

— Den diskusjonen vil komme den dagen Siv bestemmer seg for å trekke seg, sier hun og legger til at hun håper det ikke skjer på mange år.

— Hun har gjort en fantastisk jobb og har brakt oss inn i regjering. Det var utenkelig da jeg ble med i Frp på 90-tallet, sier Listhaug.

Les også.

Les også

 1. Listhaug er den soleklar kandidaten til å etterfølge Siv Jensen

 2. «Sylvi Listhaug har kommet som en rakett»

— Det er store valg i livet mitt

Ingen vet hva slags planer Siv Jensen har om to eller fire år. Men når hun skulle hun ønske å tre ut av ledervervet, bør en mulig arvtager sitte på Stortinget. To av de fremste som i dag nevnes som aktuelle kandidater, Listhaug og Ketil Solvik-Olsen, er uten stortingsplass. Justisminister Anders Andunsen er en tredje mulighet, og han har stortingsplass

Solvik-Olsen sa nei til gjenvalg før valget i 2013, og ga nominasjonskomiteen i Rogaland i går beskjed om at han heller ikke vil stille som kandidat foran kommende stortingsvalg.

Les også .

Les også

Aftenbladet: Solvik-Olsen takker nei til stortingsplass

Listhaug, som er fra Møre og Romsdal og bor i Oslo, kan være aktuell fra ett av disse to fylkene.

— Kan du tenke deg å stille som kandidat fra ett av disse fylkene?

Det har jeg ikke tenkt på. Jeg har så mye å gjøre med jobben, at jeg ikke har tid til å tenke på alt annet. Hvis jeg blir spurt, får jeg tenke på det da. Det er store valg i livet mitt, hvis det skulle bli et spørsmål. Jeg har barn og familie. Politikk er ikke den mest familievennlige bransjen å være i , sier hun.

Møtt med kraftig applaus

Ifølge nære Frp-kolleger som kjenner henne, skal Listhaug ikke ha lyst til å bli partileder, men ser heller for seg en fremtidig karrière i næringslivet. Samtidig sies det at hun er en politiker som har vanskelig for å si nei når hun blir spurt om noe.

Da hun holdt innlegg på landsmøtet i dag, ble hun avbrutt av applaus fem ganger i løpet av den treminutters lange talen, som ble avsluttet med stående applaus.

— Vi må bevare hverdagssamfunnet som er bygd opp gjennom generasjoner. Vi må ikke komme i samme situasjon som Sverige, sa hun og la til at det handler om innstramminger i flyktning- og integreringspolitikken.

Les også:

Les også

Redd Barna: Ingen barn skal måtte leve slik

Må stille krav om integrering

— Vi må stille krav om at flyktningene kan forsørge familien før den kan komme til Norge. Vi må stille krav om at de må være integrert først. Det skulle også blott bare mangle. Derfor håper vi Stortinget strammer til, sa hun og siktet til reglene om familiegjenforening.

Hun kom med et tydelig spark til Ap og Jonas Gahr Støre, som ifølge henne inviterte 10.000 flyktninger hit. Hun påpekte at han sa det ikke hadde betydning, men at hun selv hadde møtt flyktninger som skal ha visst stortingsflertallet ville ta imot 8000 og sa de var en av dem som var invitert.

— Det er klart at hans uttalelser har hatt betydning, sa hun.

— Jeg var i Athen denne uken. Jeg var også en tur i vannet … Det har vel de fleste fått med seg. I Athen møtte jeg en gutt på et asylmottak. Han sa til meg at det ikke var noen vits i å dra til Norge. Der er det blitt så strengt, sa han. En annen sa til meg at «du er famous». Og så spurte han meg om alle innstramningsforslagene. Signalene går altså ut til alle, sa statsråden.

Ingen kontantstøtte de første fem årene

Regjeringens kommer med en integreringsmelding i mai.

— Den vil dreie seg om hardt arbeid og stor egeninnsats for å kunne integrere seg. Det er ingen quick fix her, sa hun og opplyste at meldingen vil inneholde forslag om at flyktninger ikke kan skal kunne motta kontantstøtte de fem første årene i Norge, og at de må gjennomgå et kurs i samfunnskunnskap.

— Det er viktig, fordi det er de som må tilpasse seg oss, ikke motsatt, sa Listhaug.

Hun viste til det som har skjedd i Köln og Sverige.

— Det handler om full opplæring fra første dag. Jeg skal gjør alt jeg kan for å lykkes med å holde tilstrømningen nede. Den støtten jeg opplever betyr utrolig mye for meg. Jeg lover å stå på hver dag og ikke gi meg på tørre møkka, sa hun.

Les også:

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk
 2. Innvandring
 3. Flyktninger