Regjeringen fortsetter, de borgelige krangler videre
Det blir en ny stortingsperiode med rødgrønt flertall. På den borgelige siden krangles det fortsatt om årsaken til at de ikke fikk flertall. Se opptak av partilederdebatten i vinduet over.
Alle valgresultatene
Den soleklare vinneren etter mandagens stortingsvalg er statsminister Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet.
De rødgrønne får fortsatt flertall på stortinget med 86 mandater, mot de borgerliges 83 mandater. Den nøyaktige mandatfordelingen var lenge usikker. Hadde Venstre kommet over sperregrensen ville de sannsynligvis tatt flere utjevningsmandater, som kunne gitt et flertall til de borgelige.
— Vi hadde to mål for denne valgkampen. Først at Arbeiderpartiet skulle vinne valget, og at den rødgrønne flertallsregjeringen skulle fortsette. Det har vi klart, sier statsminister Jens Stoltenberg. Han ser lyst på det videre samarbeidet i regjeringen.
- Men det er fortsatt tre ulike partier, minner han om.
Jensen gratulerer Stoltenberg
Siv Jensen gratulerer Stoltenberg med rødgrønn seier.
- Men også Frp har gjort et godt valg - det beste noensinne, minner hun om.
Etter partilederdebatten i natt ga Frp-leder Siv Jensen uttrykk for at hun nå vil rette blikket frem mot valget i 2013. Og hun understreket:
— De som vil være med på samarbeid, må være tydelige på det.
- Ved neste stortingsvalg håper jeg vi slipper dette surret på borgerlig side, sier Jensen.
På spørsmål om det vil bli lettere å samarbeide med Venstre når Lars Sponheim forsvinner som partileder, svarer Jensen bare: - Vi får se.
KrF: Fortsatt uaktuellt med Frp-samarbeid
Selv om KrF-leder Dagfinn Høybråten i partilederdebatten gjentok at det ikke vil være aktuelt å sitte i regjering med Frp, vil Jensen heller ikke utelukke sentrumspartiene fra et fremtidig samarbeid på ikke-sosialistisk side. - Det er for tidlig å si, mener Jensen. - Kan det bli aktuelt med alenegang for å sikre regjeringsmakten?
— Hvis det er nødvendig, så vil vi det.
Jensen sier til Aftenposten.no at Frp «har gjort jobben sin». Hun er stolt av at partiet fikk sitt aller beste valgresultat noensinne ved dette valget.
Og hun legger press på de øvrige opposisjonspartiene:
— Nå må de andre avklare, sier hun. Noen «spagat» tror jeg ikke er så lurt.
- Jeg tar ansvaret
Mange Venstre-velgere har gått over til den andre siden, konstaterer Lars Sponheim.
— Jeg må ta ansvar for at Venstre har gjort et dårlig valg, sier han.
Sponheim sa tidligere i kveld klart at han trekker seg som leder i Venstre på partiets landsmøte til våren.
Halvorsen: Heiet på meg, stemte på Ap
- Hver eneste stemme til SV har vært for et rødgrønt flertall. Vi har altså en del av æren, sier Kristin Halvorsen til Aftenposten.no. .
SVs tilbakegang forklarer hun slik: - Mange velgere føler at det sto mellom Jens og borgerlig kaos. De har støttet statsministerkandidaten Jens Stoltenberg. Derfor har SV mistet stemmer til Ap, mener hun.
- Mange ganger har jeg tenkt: Nå står du der og heier på meg, og så går du bort og stemmer på Arbeiderpartiet, sier Halvorsen.
Solberg: - Leit at det glipper på oppløpet
Høyre er partiet som - ifølge mange kommentatorer - stilte seg i spagat før valget, ved å erklære vilje til å samarbeide både med sentrum og med Frp.
- Blir det nå lettere å samarbeide med Frp, partileder Erna Solberg?
— Vi har hatt masse samarbeid i komiteene, og det kommer vi til å fortsette med, svarer Solberg.
- Men sentrum er blitt mindre. Fører ikke det til at det blir lettere å samarbeide med Frp?
— Det er fortsatt sånn at det er behov for en bredde i alliansene, det får alle legge seg på minne, svarer Høyre-lederen.
— Vi startet valgkampen med å være nederlagsdømt, vi er kommet svært godt ut. Men det er veldig leit at det glipper på oppløpet.
Høybråten vil være tøff
KrF-leder Dagfinn Høybråten sier han vil bli klarere på å markere partiets verdier fremover. Han lover å føre en knallhard linje mot Regjeringen.
— KrF kommer til å stå på sentrumskursen, men vi har en formidabel jobb å gjøre. Så lenge Sp har bundet seg til SV, blir det vanskelig, sier Dagfinn Høybråthen om utsiktene for gjenoppbygging i sentrum av norsk politikk.
Siv Jensen sier hun vil bygge et fireparti-samarbeid - men det avvises av KrF. - Det svaret kan hun få nå her i kveld, sier Høybråten.
- Viktig med sterkt sentrum
Sp-leder Liv Signe Navarsete erkjente etter debatten: - Sentrum er svekket.
Men hun påpeker at valget er et nederlag for den delen av sentrum som har samarbeidet mot høyre.
- På sikt håper jeg de øvrige sentrumspartiene kan bygge seg opp igjen. Det er viktig for norsk politikk at vi har et sterkt sentrum, fremholder hun.
Regjeringspartiene har ennå ikke fastsatt tid og sted for nye drøftelser om regjeringsgrunnlaget for kommende periode. Stoltenberg skal først på reiser til New York og Storbritannia.
- Kommer dere til å skjerpe den politiske profilen i et nytt grunnlagsdokument?
— Jeg er først og fremst opptatt av å finne gode løsninger for alle de tre partiene, svarer Stoltenberg, som tilføyer at han mener Regjeringen lykkes med dette i forrige periode.