Kamzy Gunaratnam og Trine Lise Sundnes leder kvinnekampen i Oslo Ap

Lagene i Oslo Ap har talt: De to som ligger best an til å vinne kvinnekampen på Oslo Aps nominasjonsmøte er varaordfører Kamzy Gunaratnam og Trine Lise Sundnes.

Oslos varaordfører er partilagenes seiler opp til å bli nummer to på Oslo Aps liste.
  • Alf Ole Ask

Lokallagene i Oslo Ap har behandlet nominasjonskomiteens foreløpige forslag til stortingsliste. Der var Zaineb Al-Samarai (33) enstemmig innstilt som nummer to. Men et flertall av lagene i Oslo Ap ønsker varaordfører Kamzy Gunaratnam (32) på denne plassen.

Det viser svar fra 61 lokalavdelinger i Oslo Ap som partiet har lagt ut på sine nettsider.

Det er 36 lag med tilsammen 148 delegater på nominasjonsmøtet som har ønsket varaordfører Gunaratman, mens det er 16 lag med 95 delegater som ønsker Zaineb. Det viser en opptelling Aftenposten har fått foretatt.

Lagene i Oslo Ap har representasjon på nominasjonsmøtet beregnet ut i fra medlemstallet.

Men det kan hefte usikkerhet rundt disse tallene, fordi det i noen av lagene også var betydelige mindretall. Det er dermed ikke sikkert at alle delegater følger flertallets innstilling.

De øvrige lagene har ønsket seg andre kandidater.

Dermed kan det gå mot et nominasjonsmøte med en spennende kampvotering mellom Kamzy Gunaratnam og Zaineb Al-Samarai. Det er nok stemmer i spill til at ingenting er avgjort.

Dersom alle møter, vil det være 300 delegater på nominasjonsmøtet.

Nominasjonskomiteens leder Tone Tellevik Dahl sier at hun fortsatt håper på at det skal være mulig å legge frem en enstemmig innstilling.

– Vi har en jobb å gjøre for å imøtekomme de ønsker som lokallagene har spilt inn, sier hun.

Zaineb Al-Samarai er vararepresentant til Stortinget i dag og var av nominasjonskomiteen enstemmig innstilt som nummer to på listen.

Gahr Støre på topp

På førsteplass i lagenes innstilling troner partileder Jonas Gahr Støre. På plass nummer tre er stortingsrepresentant Espen Barth Eide selvskreven etter at Oslo-partiets leder Frode Jacobsen sa seg fornøyd med femteplassen. Jacobsen får bred støtte for å innta femteplassen i innstillingene fra partilagene.

Inn på sikker tredjeplass, Espen Barth Eide.

På plass fire hadde nominasjonskomiteen en delt innstilling. Flertallet gikk inn for tidligere leder i LO-forbundet Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes (50). Mindretallet gikk inn for Gunaratnam.

Sundnes har fått bred støtte for sitt kandidatur på denne plassen. Hun har fått støtte fra 25 lag med tilsammen 125 delegater. Den som kommer nærmest Sundnes på ønskelisten til partilagene, er stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen som har fått støtte fra 10 lag med tilsammen 50 delegater.

Tidligere leder i Handel og Kontor Trine Lise Sundnes ser ut til å seile inn på en sikker fjerdeplass.

En rekke lag samler seg om Staalesen på sjetteplass.

Oslo Ap har i dag fem stortingsrepresentanter. Fire er sikre, men det har hatt fem inne fra Oslo på enkelte målinger. Dersom det blir regjeringsskifte kan både nummer seks og sju på listen få plass på Stortinget. Jonas Gahr Støre er rødgrønn statsministerkandidat. Espen Barth Eide har bekledd flere statsrådsposter og er kandidat til ulike poster i en rødgrønn regjering.

Stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen.

Kan bli avgjort om to uker

Nominasjonskomiteen legger frem sitt endelige forslag til liste 24. november. Det er den som ligger på bordet når delegatene samles til nominasjonsmøte 1. desember. Et møte som etter planen skal avholdes som nettmøte.

Men koronatiltak kan føre til utsettelse.

Oslo Høyre har alt utsatt sitt nominasjonsmøte og Oslo Ap har utsatt sitt årsmøte neste helg. Men Oslo Aps leder Frode Jacobsen skriver i en SMS til Aftenposten at det er lettere å avvikle et nominasjonsmøte på nett enn et årsmøte med en rekke voteringer.