Politikk

Snoen om Solvik-Olsen: «Store Sol besøker land og folk»

Hva har Nord-Koreas ubestridte leder Kim Jong-un og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til felles?

Statsminister Kim Jong-un under en markering i forbindelse med 70-årsjubileet for det statsbærende Koreas arbeiderparti - i realiteten det eneste partiet i Nord-Korea. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen under et pressemøte i Bjørvika om den nye Follobanen.
  • Bjørn S. Kristiansen
  • Solveig Ruud
    Journalist

Det er samfunnsdebattant Jan Arild Snoen, med fortid i både Frp og Høyre, som trekker paralleller mellom Kim Jong-un og samferdselsministeren.

Årsaken er det høye antallet bilder av statsråd Solvik-Olsen som preger Samferdselsdepartementets Twitter-konto.

På kaia, i fly, ser på bål, i maskinrom

De aller fleste postene på departementets Twitter-profil er rett og slett bilder av Frp-statsråden som prater med folk, ser på ting eller ser i kameraet når han stadig vekk lar seg avfotografere ute i felten.

Snoen avslår lattermildt å utdype sammenligningen når Aftenposten tar kontakt, men har tvitret følgende melding.

Etter at Snoen gjorde et poeng av Solvik-Olsens portretter, la han mandag ettermiddag ut en melding der han bemerket at hele 15 prosent av tweetene fra Samferdselsdepartementet etter 21. juni «er UTEN bilde av statsråden».

Det nordkoreanske regimet pumper stadig vekk ut bilder av lederen på reiser rundt om i landet. Her fra en bildeserie som ble offentliggjort i desember 2014, der Kim Jong-un inspiserer en fabrikk som produserer barnemat.

«Store sol» i Nord-Korea – også synlig

Den nordkoreanske lederen, som styrer et totalitært diktatur med jernhånd, får en del oppmerksomhet i resten av verden for måten hans daglige gjøremål illustreres på.

Stadig dukker det opp nye bilder fra den statlige kringkasteren av lederen i interaksjon med folk – i stor grad ved at lederen ser på ting som blir vist ham.

Det har inspirert blogger som denne, og frasen «Kim Jong-un looking at things» er blitt et begrep.

Kim Jong-un etterfulgte sin far Kim Jong-il, som i sin tur fulgte Kim Il-sung. Sistnevnte ble gitt en rekke flatterende kallenavn som etterfølgerne har arvet – i tillegg til statsministerjobben.

«Den store leder» brukes i offisielle sammenhenger. Også «den store sol», som en får anta er kortversjonen av et annen tidvis brukt beskrivelse – «menneskehetens strålende sol som aldri går ned i våre hjerter» – går igjen når lederen skal beskrives.

Notatbøker – også et fellestrekk

Et annet trekk ved propagandabildene av Kim Jong-un er også fremtredende.

På mange av bildene er ham omkranset av undersåtter som noterer flittig i små notatbøker.

Les også

Kim Jong-un ser på ting, er en nettklassiker. Her er en annen variant: folk noterer mens Kim instruerer om ting.

Frp-statsråden selv har også en liten, slitt notisblokk som han etter sigende noterer i når han møter folk flest.

Historien ble kjent da en kommunikasjonsrådgiver i Kystverket, som er underlagt Solvik-Olsens departement, nylig publiserte «en reiseskildring om menneskene, historiene og målet med #Kyst 2016, reisen langs "riksvei 1" – sjøveien fra sør til nord i landet.»

Høyrehånden noterer «lett og ledig»

I rause ordelag blir statsrådens møte med folket beskrevet:

«Blikket hans er konsentrert. Fokusert på den som forteller. En liten rynke trer fram i pannen, mens han fisker fram blokka fra brystlomma på losgenseren.

Den lille notisblokka finner seg godt til rette i en stor venstre neve, mens høyrehånden lett og ledig noterer ned viktige stikkord. Stikkord som skal gi mening til ettertanke og refleksjon.

Meninger, ideer og forslag som kan føre til at prosjekter og avgjørelser blir litt annerledes enn de ville ha blitt – dersom statsråd Ketil Solvik-Olsen ikke hadde tatt seg tid til reisen langs vår langstrakte kyst.»

Solvik-Olsen: Kommer til å fortsette

Aftenposten har bedt departementet om kommentar til Snoens tweet der det trekkes en sammenligning mellom Kim Jong-un og Solvik- Olsen.

Samferdselsministeren kommenterer ikke dette direkte, men skriver følgende i en epost til Aftenposten:

– Det er mange som er interessert i hva vi driver med i departementet, og derfor legger vi ut bilder fra besøk, møter og konferanser. Det får vi god respons på. Vi illustrerer også pressemeldinger og andre oppdateringer med et bilde. Det kommer vi til å fortsette med.

Solvik-Olsen legger til at det er «morsomt at så mange har kastet seg kreativt på Twitter og mimrer gjennom gamle bilder.»

– Jeg synes det viser vi har vært aktive i våre 31 måneder i regjering. Det skal vi være fremover også, skriver han.

Mandag kveld kom han også selv med en liten kommentar på Twitter om debatten i kjølvannet av hans egen bildebruk.

Kommunikasjonsstrid i departementet

I samferdselsdepartementet er det ennå ikke ansatt en ny kommunikasjonssjef etter at Dagens Næringsliv i fjor skrev at Solvik-Olsen var misfornøyd med den tidligere kommunikasjonssjefen, som ble omplassert. DN fortalte at noe av striden mellom henne og Frp-statsråden skal ha dreid seg om i hvilken grad kommunikasjonssjefen skulle bidra med det som oppfattes som partipolitisk bistand.

Les også

  1. Redd for at byråkratiet bare blir nikkedukker for politikerne

  2. Aftenposten mener: Solvik-Olsen må avklare sin rolle

  3. Kaller Solvik-Olsen feig etter blogg-selvforsvar

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Ketil Solvik-Olsen
  2. Nord-Korea
  3. Kim Jong-un