Politikk

«Yngre folk må slutte å tenke så sidrumpa!»

I dag, på 80-årsdagen, blir Astrid Nøklebye Heiberg historiens eldste regjeringspolitiker. I morgen går statssekretæren av - «for å bli eldrepredikant».

I farten glemte helseministerens nærmeste rådgiver i eldrespørsmål at hun skulle møte Aftenpostens utenfor departementet, ikke på Hambros plass. Tempoet, og beklagelsen, ble desto mer engasjert.
  • Sturle Scholz Nærø

Professor i psykiatri. Tidligere statsråd og verdenspresident i Røde Kors. Politiker på topp-plan i Norge siden høsten 2013. Hva er Høyre-kvinnens egentlige drivkraft?

Oppover gaten mot Helse— og omsorgsdepartementet spurter en skjelmsk smilende skikkelse. Den skrikgrønne jakken er sykkelvennlig kort; buksene er like svarte som elegant ettersittende.

Energisk type: Professoren har også sittet på Stortinget, i Oslo bystyre og vært leder for Oslo Byes vel.

- Kan Aftenposten unnskylde forsinkelsen? Vi gamle trenger ofte litt ekstra tid. Se hva jeg tok med.Under armen bærer helseministerens nærmeste medarbeider, innen eldrepolitikk, et ferskt dokument: «Flere år — flere muligheter. Regjeringens strategi for et aldersvennlig samfunn.»

Avskjed i nåde?

Hun overrekker heftet sammen med en henrykt forklaring:

- Strategien er ferdig. Nå skal den bli til planer. Og deretter til handling. Strålende morsomt og interessant har jeg hatt det i Regjeringen, i to og et halvt år. Oppdraget er fullført. I morgen håper jeg at Kongen i statsråd vil gi meg avskjed i nåde, som det heter. I hvert fall har jeg bestemt meg for å gå av.

- Stattholder Severin Løvenskiold trakk seg 79 år gammel, i 1856. Ifølge Statsministerens kontor er det «svært sannsynlig» at statssekretær Heiberg i dag blir historiens eldste regjeringspolitiker. Alderen tynger?

- Tvert imot. På mandag begynner jeg i ny stilling, i Høyres Hovedorganisasjon. Målet nå er å bli omreisende predikant innen eldrepolitikk; jeg vil ildne folk opp. Senest på Høyres landsmøte sist helg refset jeg 30-, 40- og 50-åringene. Yngre folk må slutte å tenke så sidrumpa!

- Hvilket betyr?

- At de ikke har oppfattet at målgruppen for eldrepolitikken ikke er oss gamle. Målgruppen er dem selv. Med et tema som grønt skifte vet ingen helt hvordan det går. Når det gjelder eldre-tsunamien, vet vi at den er i full gang. Barna til dagens yrkesaktive vil ikke, skal ikke, makter ikke å bruke alle krefter på gi foreldrene 30 års ferie når de blir pensjonister. Lovverket må endres. Regjeringen er i gang: I fjor ble pensjonsalderen hevet, slik at man kan velge å jobbe til 72 år. Nå vet jeg hva du skal si.

- Å?

- Innvendingen pleier å være at det å få flere gamle i arbeid, stenger unge ute fra arbeidslivet. Statistikken viser at resonnementet er tull: Aktivitet skaper aktivitet. Gjør vi ingenting, bærer det rett mot katastrofen.

Ringte til statsoverhoder

- Fra valgobservasjon i Zambia, under Jimmy Carter, til statsrådsembete: Hva er høydepunktet i karrièren?

«Som verdenspresident i Røde Kors kunne jeg ringe til Kofi Annan, generalsekretæren i FN. Eller til statsoverhoder. Og jeg gjorde det.» Bildet er fra Oslo i 1997.

- Som verdenspresident i Røde Kors traff jeg alle som betydde noe, på høyeste nivå. Uten videre kunne jeg ringe til generalsekretæren i FN. Eller til et statsoverhode. Og jeg gjorde det. - Arbeidet i Norge for å avskaffe homofili som sykdomsdiagnose. Reisene med Europarådets torturkomité. For eksempel. Hva er drivkraften?

- Når noe er urettferdig, tenner jeg. Diskriminering, enten det gjelder legning, alder, kjønn, opprører meg. At fødselsåret bestemmer hvordan samfunnet behandler deg, er dypt urettferdig.

- Jubilanten og feiringen? Og avgangen?

- Departementet holder en liten mottagelse i dag. Først i morgen holder Kongen statsråd på Slottet. Avskjed i nåde har jeg ikke fått ennå. Jeg venter i spenning!

Les også

  1. Vi må huske at voksne også er lovende | Astrid Nøklebye Heiberg og Silvija Seres

  2. - Vår Herre kunne ikke greie alt, derfor skapte han bestemødre

  3. - Tiden for de store, kostbare velferdsreformene er forbi

Les mer om

  1. Politikk