Partitopper i Oslo Ap med opprop mot «giftig partikultur»

Syv partitopper i Oslo Ap sier de har kviet seg for å uttale seg offentlig om #metoo-kampanjen, i frykt for bli tatt til inntekt for maktkamp i partiet.

Kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen og leder Frode Jacobsen i Oslo Ap mener det er skapt usikkerhet rundt hvorvidt det er trygt å melde fra om seksuell trakassering og andre maktovergrep i Ap.

– Den siste tiden har vi opplevd at mange kommer til oss og sier de er usikre på om det er trygt å melde fra om seksuell trakassering og andre maktovergrep i Arbeiderpartiet. Vi ønsker å feie all tvil av banen, sier kultur- og idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) til Aftenposten.

Onsdag gikk en gruppe partitopper fra Oslo Ap ut i VG og advarte mot «giftig partikultur» i et opprop om sextrakassering.

I tillegg til Hansen, er oppropet underskrevet av Oslo Ap-leder Frode Jacobsen, Khamshajiny Gunaratnam (nestleder i Oslo Ap og varaordfører i Oslo), Torunn Kanutte Husvik (leder for kvinnenettverket i Oslo Ap), Tone Tellevik Dahl (eldrebyråd i Oslo), Victoria Marie Evensen (nestleder i Aps bystyregruppe) og Agnes Viljugrein (leder i AUF i Oslo).

Tilfeldig at det kommer nå

Aftenposten treffer Jacobsen og Hansen i forbindelse med møtet i bystyret i Oslo rådhus onsdag kveld.

De sier Ap-medlemmers usikkerhet handler om hvorvidt varslinger om seksuell trakassering står i fare knyttes til for eksempel maktkamper i partiet.

De to sier det er tilfeldig at oppropet kommer bare timer etter at DN kunne melde at partileder Jonas Gahr Støre har kalt inn nestleder Trond Giske på teppet for å snakke med ham om upassende oppførsel.

– Det har jo vært en debatt lenge, så ser vi mye frustrasjon og uro blant våre tillitsvalgte i Oslo Ap fordi man opplever utydelighet. Det skal være trygt å varsle i Ap, sier Jacobsen.

– Er det trygt å varsle i Ap?

– Jeg tror det er det, sier Jacobsen.

– Vi får tilbakemeldinger på at det stilles spørsmål ved det, sier Hansen.

Jacobsen sier han aldri har hørt historier som burde vært meldt fra om i Ap. Hansen sier hun fra sin tid i AUF hørte om ting som ble meldt fra om, og at disse ble håndtert på en god måte.

Vil ikke kommentere Giske-saken

Hverken Hansen eller Jacobsen vil kommentere Giske-saken.

– Er dere bekymret for hva saken vil ha å si for partiet?

– Det som bekymrer oss er at det skapes inntrykk av at Ap er utydelige når det gjelder håndtering av maktmisbruk og trakassering. Det er det eneste som bekymrer meg, sier Jacobsen.

– Hvem har skapt dette inntrykket?

– Det er skapt de siste ukene blant annet gjennom mediene. Vi ønsker å bidra til at tvilen feies til side, sier Jacobsen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Trond Giske.

Støtter Støre

De syv som har skrevet under oppropet, støtter Støres oppfordring om at alle som har opplevd trakassering eller uønsket seksuell oppmerksomhet i partiet, sier ifra.

– Hva er veien videre nå?

– Jeg håper de som har historier og som ønsker å formidle dem, velger å stå frem, enten det gjelder i Ap eller hos andre. Så håper jeg åpenhet og partikultur blir et tema på neste landsmøte, sier Hansen.

NB! Podkasten Aftenpodden kommer hver uke, og snakker denne uken om problemene i Ap: Har du Spotify? Følg denne lenken. Ellers kan du gå inn i podkast-appen på telefonen din, søk på Aftenpodden, lytt og abonner. Bruker du Iphone? Følg denne lenken.