Skal KrFs gruppe felle Thommessen, må de stå samlet

KrF-leder Knut Arild Hareide var taus om stortingspresidentens skjebne etter onsdagens gruppemøte. Han ville ikke utad si noe om hvilken vei vinden blåser i partiets stortingsgruppe.

KrF-leder Knut Arild Hareide på Stortingets talerstol.
  • Solveig Ruud

Etter KrFs gruppemøte onsdag ville ikke ledelsen komme ut med noen konklusjon. KrF-lederen var enda mindre meddelsom enn man kunne forvente, selv om det på forhånd var gitt signaler om at gruppen neppe ville gå ut med noen konklusjon allerede nå.

– Det er en særdeles alvorlig sak for Stortinget, sa han.

Hareide opplyste at gruppen «hadde hatt en runde» om saken, men at den ikke var oppført på sakslisten som «noen beslutningssak».

På spørsmål om han kunne opplyse noe om i hvilken retning vinden blåser i gruppen i denne saken, svarte han kort og knapt.

– Jeg vil ikke spekulere i det nå. Jeg har ikke noe å meddele.

Første ordentlige runde om Thommessen i KrF

Før møtet ble det antydet at KrF kunne komme til å trenge mer tid av flere årsaker. I fjor høst hadde ikke KrFs stortingsgruppe noen grundig prosess rundt gjenvalg av Olemic Thommessen. Årsaken var at KrF og de tre andre borgerlige partiene var blitt enige om å stå sammen når vervene i Stortinget skulle fordeles.

KrF valgte den gang å støtte Høyres kandidat, og det ble mer overordnet enn å støtte personen Thommessen.

Skulle ønske han kom med selvkritikk

Partileder Knut Arild Hareide ga tirsdag tydelig uttrykk for at han ikke synes Thommessen kom med nok unnskyldninger og gode nok forklaringer i sin redegjørelse om byggesaken og prosessen tirsdag.

Men selv om KrF er misfornøyd med stortingspresidentens selvkritiske holdning, betyr ikke det at de automatisk konkluderer med at han derfor må vrakes.

Må stå samlet

Kilder i partiet understreker at Stortinget aldri har kastet en sittende president. Skal KrF gå til det skritt, må partiet ha en svært grundig prosess og stå samlet.

Det er for tiden til dels stor politisk uenighet internt i KrF om blant annet regjeringssamarbeid med Frp. Men å kaste en sittende stortingspresident er en annen type sak. Sentrale kilder understreker derfor at skal de gjøre det, må det ikke være splittelse i gruppen.

Fire grunnleggende spørsmål

Det er svar på fire hovedspørsmål som vil avgjøre KrFs konklusjon.

Momenter som KrF drøfter:

  • Gjorde stortingspresidenten nok fra juni i fjor til februar i år for å sikre en tett oppfølging av byggeprosjektet?
  • Har han god nok grunn til å skylde på direktøren når han ikke visste mer om kostnadsoverskridelsene på et tidligere tidspunkt og da han feilinformerte Stortinget?
  • Kan man sammenligne stortingspresidentens rolle og ansvar med en statsråds og utpeke én ansvarlig eller må man se presidentskapet mer som en enhet?
  • Selv om Thommessen alene ikke har all skyld alene i denne, bør han likevel ta ansvaret, slik at folk ser at slike overskridelser får konsekvenser?

Til slutt blir det en avveining av svarene som avgjør hvor partiet vil lande.