Rødt: Skjønner oljearbeidernes frykt for jobbene

– Vi skjønner oljearbeidernes frykt for arbeidsplassene når Ap begynner å tukle med virksomheten uten plan for ny, grønn industri som kan overta, sier Rødts Bjørnar Moxnes og Marie Sneve Martinussen.

 – Ap lar Oljefondet investere i handlegater i London mens norsk infrastruktur ruster, sier Rødts leder Bjørnar Moxnes, som vil la fondet investere i Norge.

Rødt går til angrep på Ap etter at AUF og en rekke fylkeslag ønsker omkamp om oljekompromisset på Ap-landsmøtet for to år siden. Nå ønsker Ap-politikerne også å si nei til konsekvensutredning av deler av Lofoten.

Les også

Støre: – Oljevirksomheten skal utvikles, ikke avvikles

Fellesforbundets leder Jørn Eggum har svart med å advare om at tusener av arbeidsplasser kan gå tapt hvis oljemotstanderne vinner frem.

– Vi er nødt til å slutte å lete etter olje hvis vi skal unngå klimakatastrofe. Men da må vi tørre å bruke industripolitiske virkemidler, sier Rødt-politikerne.

– Å sette arbeidsledighet opp mot miljø er en meningsløs debatt. Ap gjør miljøet en bjørnetjeneste når de ikke er villig til å bruke virkemidlene vi har, sier de.

Rødt ønsker nå å bruke av Oljefondet til å investere i ny, grønn industri i Norge.

– Vi har ressursene, vi har kraften, vi har kompetansen, sier Moxnes og anklager Ap for å mangle et politisk alternativ til dagens oljeproduksjon.

Fellesforbundet: Trenger ikke uansvarlig politikk

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, avfeier angrepet.

– Utålmodig politikk må til. Ikke uansvarlig, sier Eggum, som også sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre.

Han ser forslagene fra Rødt i sammenheng med at partiet vil stanse all tildeling av nye arealer for petroleumsvirksomhet.

– Det vil fort sende titusener av industriarbeidere ut i det uvisse, mener Eggum, som anklager Rødt for å tukle med handlingsregelen når partiet vil bruke mer oljepenger.

Han er «svært urolig over konsekvensene om vi skal bruke enda mer oljepenger».

– Eksisterende industri blir skviset, og vi vil tape arbeidsplasser. Svaret er ikke å bruke mer oljepenger, men gjøre bruken av dem bedre. Rødt har et poeng i at staten må bli et sterkere instrument for å utvikle og fornye norsk industri. Det er noe en samlet venstreside står for. I sterk kontrast til dagens regjering som har glemt hvor verktøykassen er, sier Eggum.

Rødt: Ap mangler alternativ

Rødt mener Ap selger kraft uforedlet ut av landet og lar kraftkrevende industri få høyere kraftpriser, og viser til debatten om kraftkabler til utlandet.

– De har ingen plan for økt statlig industrivekst. Ap og Høyre vil ikke bruke Oljefondet innenlands, men investerer i utenlandske selskaper som konkurrerer med norsk industri.

– De lar Oljefondet investere i handlegater i London mens norsk infrastruktur ruster. Da skjønner vi at folk blir bekymret, sier Rødt-politikerne.

Rødt ønsker nå å bruke en andel av det svulmende oljefondet på 9000 milliarder kroner til investeringer for sparke i gang «en rettferdig og miljøvennlig ny industriell revolusjon».

AUF-leder Ina Libak vil ha bærekraftig fiskeri, havbruk og turisme i stedet for oljevirksomhet i Lofoten. Her sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

AUF: Dreier seg om næring mot miljø

Ina Libak, leder i AUF, synes det er «veldig rart» av Rødt å gå til angrep på et vedtak som Rødt selv har gjort om LoVeSe.

– Norsk industripolitikk kan ikke være å kjøre på for kortsiktig profitt. Suksessoppskriften vår har vært å ta vare på naturressursene og bruke dem bærekraftig, sier Libak.

Ifølge AUF-lederen dreier ikke kampen om LoVeSe seg om næring mot miljø.

– Det er næring mot næring: Å bevare naturressursene nettopp for å sikre en bærkraftig og unik fiskeri- og havbruksnæring, samt turisme.

AUF vil bruke Oljefondet til å investere i fremtidens industri.

– Ap har vært den progressive pådriveren for å skape nye verdier og sikre fremtidige generasjoner en arv på en fornybar måte. AUF vil at staten skal investere i nye næringer, vri skattefordeler og bruke kompetansen som finnes i Norge inn i fornybarsamfunnet.

– Håper Rødt er med på det, heller enn å bruke tida på å vingle på LoVeSe, sier Libak.