Martin Kolberg: Jagland mente jeg hadde vært illojal og latt ham i stikken

Ap-veteran Martin Kolberg avviser Thorbjørn Jaglands beskrivelse av bruddet mellom barndomsvennene: – Jagland lyttet ikke til motforestillinger når han først hadde bestemt seg.

– Dypt illojalt. Men ingen annen vei ut av den myra Ap hadde sunket ned i, mener Martin Kolberg om arbeidet for å fjerne Ap-leder Thorbjørn Jagland.

Gjennom fem tiår har Martin Kolberg (72) jobbet tett på Ap-lederne Trygve Bratteli, Reiulf Steen, Gro Harlem Brundtland, Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre. I boken Tillitsmannen gir Kolberg sin versjon av dramatiske hendelser i partiets indre liv og i Norges historie.

Dagsavisens kommentator Hege Ulstein har ført biografien i pennen.

Her beskriver Kolberg for første gang hva som skjedde i bilen på vei hjem til Lier i 1996 da vennskapet med Jagland brøt sammen. Og avslører hvordan Jagland og Brundtland representerte to motstridende miljøer.

Det begynte med at daværende statsminister Gro Harlem Brundtland samme kveld ga Kolberg beskjed om at hun ønsket ham som stabssjef. I bilen hjem fra Stortinget mot Lier var Jagland «snurt og sur».

– Dette har du planlagt lenge, sa Jagland.

– Nei! Nei! Det har jeg ikke, svarte Kolberg.

I Jaglands øyne hadde Kolberg sviktet ham og gått over til den andre siden. Vært illojal og latt ham i stikken. Det nytter ikke å prøve å forklare at det ikke hang sammen på den måten, heter det.

Etter denne kvelden brøt Jagland forbindelsen med Kolberg tvert, ifølge Kolberg.

– Du kaster meg på bålet, sa Martin Kolberg til Ap-leder Jonas Gahr Støre da han ikke fikk fortsette i kontrollkomiteen etter valget i 2017.

Kolberg ble lenge omtalt som en pedantisk seremonimester for Ap-arrangementer. Men han har hele tiden også vært politisk aktør. Han var tett på hovedpersonene EF-kampen i 1972, Gros vei til makten i 1981, striden mellom Stoltenberg og Jagland rundt 2000, den første rødgrønne regjeringen i 2005, Valla-saken, det knusende valgnederlaget i 2017 og bråket rundt Giske.
Kolberg har opplevd svik, forbigåelser og ødelagte vennskap. Men han har alltid stilt lojalt opp for «Partiet som var hans helligdom». Kolberg gikk ut av Stortinget og pensjonerte seg i høst.

Avskjeden med norsk toppolitikk ble ikke slik Kolberg ønsket og mener han fortjente at den skulle bli.

«I Jaglands øyne hadde Kolberg sviktet ham og gått over til den andre siden». Martin Kolberg sier Thorbjørn Jagland brøt tvert da han begynte å jobbe for statsminister Gro Harlem Brundtland.
Les også

Ut og plukke høner med Thorbjørn Jagland

Barndomsvennene ble uvenner

Kolberg var barndomsvenn av tidligere statsminister og Ap-leder Thorbjørn Jagland. Helt fra 8-årsalderen kjente de hverandre og samarbeidet etter hvert tett og trinn for trinn til topps i Aps hierarki.

Martin Kolberg og kona Aud var forlovere i bryllupet til Thorbjørn Jagland og kona Hanne Grotjord. Men vennskapet havarerte ifølge Jagland da han ble statsminister. Han flyttet Kolberg fra oppgaven som stabssjef til Forsvarsdepartementet.

Ifølge Jagland sa Kolberg: «Jeg tror det er lurt at vi to nå skiller lag. Vi har fulgt hverandre hele livet. Det er som regel klokt at slikt på et eller annet tidspunkt tar slutt.»

Siden har de stort sett kommunisert i en ukameratslig tone via bøker og intervjuer.

I forrige uke kom Jagland i sin nye bok med nok et spark. Jagland skriver at Jens Stoltenberg med en gang han var valgt til partileder i 2002, «regisserte (...) en prosess som førte til at han fikk en betydelig lønnsøkning».

– Også daværende partisekretær Martin Kolberg fikk en betydelig lønnsøkning, skriver Jagland.

Videre er han kritisk til Kolbergs rolle da daværende LO-leder Gerd-Liv Valla ble beskyldt for å ha trakassert Ingunn Yssen. LO oppnevnte et utvalg for å granske påstandene. Kolberg vitnet for dette utvalget.

– Skulle partiet bli involvert i et internt personalspørsmål i LO? Dessuten hadde jeg sett hvor nært forholdet var mellom Kolberg og Yssen. Merkelig, skriver Jagland.

Martin Kolberg har vært på hovedaktørene i Aps sentrale miljø de siste 50 årene.

Skuffelsen over brutt vennskap fikk sin like 4. oktober 2017. Da ringte partisekretær Kjersti Stenseng til Kolberg og fortalte at han ikke fikk fortsette i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Der hadde han hatt en meget synlig rolle som komitéleder. Nå føIte Kolberg at han ble degradert til aller bakerste benk, til utenrikskomiteen. Han som bare har et meget begrenset engelsk ordforråd. Uten forklaring. Det sved mest. Oppbrakt oppsøkte Kolberg Støre og sa:

«At du skulle gjøre det samme – det hadde jeg aldri trodd, Jonas.»

Støre skjønte hva ordvalget betød: Kolberg sammenlignet omplasseringen med bruddet med barndomsvennen Jagland.

Kolberg var også kritisk til tidligere nestleder Trond Giske, som Kolberg mener satte seg selv foran Arbeiderpartiet.

Kolberg letter også på sløret fra regjeringsforhandlingene i 2005. Stoltenberg foreslo at hans tidligere statssekretær og venn Jan-Erik Larsen skulle bli samordningsminister.

– Hvis du først skal ha en sånn statsråd, synes jeg at det er bedre at du velger meg, svarte Kolberg.

Da ble det taust. Stoltenberg ville åpenbart ikke ha Kolberg som statsråd. Og resultatet ble at ingen av dem ble statsråd.

Jens Stoltenberg satte for øvrig ned foten for at SVs Heidi Sørensen skulle bli miljøvernminister fordi hun var for «lite pragmatisk» med aktivistisk bakgrunn.

– Du må overta, Jens

Maktkampen mellom Jagland og Jens Stoltenberg oppsto etter valgnederlaget i 1997. «Jaglands steile opposisjonspolitikk ble en driver», og situasjonen gikk fra «trist til helsvart» med bitre personoppgjør og lekkasjer, skriver Kolberg.

Det gikk så langt at Jagland forbød staben å snakke med journalister på treffstedet Tostrupkjelleren.

På spørsmål fra Stoltenberg om hva Kolberg syntes om situasjonen, svarte han:

– Jagland må gå av. Og du må overta, Jens.

Det var dypt illojalt at nestlederen og sekretariatslederen opererte på denne måten uten å involvere partilederen. Men det var ingen annen mulig vei ut av den myren Ap hadde sunket ned i, heter det i boken.