Mehl: Sterkt å komme til Kongsberg

Det er sterkt å komme til Kongsberg to dager etter angrepet som tok livet av fem personer. Det sa justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) da hun fredag reiste til byen.

Lange Grace omfavnes av den nye justisministeren.

Den ferske justisministeren ankom Kongsberg sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), bare én dag etter at de to gikk inn i regjering.

– Det er sterkt med tanke på det som har skjedd. Det er et besøk som er preget av stort alvor. Jeg er veldig glad for at vi fikk muligheten til å ta turen hit og snakke med dem som er berørt, sier Mehl.

Støre og Mehl hadde først et møte med Kongsbergs ordfører, Kari Anne Sand (Sp). Hun ønsket de to velkommen og takket for at de kom.

Støre og Mehl tok seg så en tur rundt i byen.

Etter å ha lagt ned blomster i Magasinparken i Kongsberg, snakket statsministeren til innbyggerne.

Flere hundre mennesker hadde møtt fram til en stille markering på stedet der befolkningen i byen har samlet seg siden de dramatiske hendelsene onsdag kveld.

– Vi kjenner Kongsberg som en trygg by, og Kongsberg er en trygg by. Men det ufattelig kan skje, sa Støre.

På vegne av regjeringen takket han byen og befolkning for måten de har vist å ta vare på hverandre, etter drapene og drapsforsøkene.

– Det er slik samfunnet skal være. Vi står sammen når krisen rammer. For oss som sitter med politisk ansvar, er innbyggernes sikkerhet og trygghet det viktigste. Da må vi ha politi og dyktige folk som kan hjelpe oss med å sikre den tryggheten, sa statsministeren.

Støre og Mehl møtte ikke pårørende etter drapene onsdag. Men de møtte nødetatene og andre som måtte håndtere situasjonen da Espen Andersen Bråthen gikk rundt i gatene på Vestsiden i byen og skjøt rundt seg med pil og bue.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sammen med Kongsbergs ordfører Kari Anne Sand (Sp).

Støre la også vekt på viktigheten av at vi tar vare på hverandre som naboer, arbeidskolleger og lokalsamfunn.

– Også for å forebygge at noe slikt skjer, må vi være nære hverandre og være tette samfunn.

Statsministeren ville fredag ikke kritisere eller gi noen vurdering for hvordan nødetatene hadde reagert da de ble varslet om den pågående situasjonen onsdag kveld.

Flere spørsmål er stilt om hvorfor politiet ikke klarte å stoppe drapsmannen raskere enn de gjorde.

– Jeg har ikke grunn til å kritisere dem som sto midt oppe i dette dramaet. Det må politiet oppsummere, og det må vi har respekt for. Det er alltid viktig å gjennomgå noe slikt grundig i ettertid for å trekke lærdom av det, sa Støre.

Han viste til at Politidirektoratet allerede har varslet en slik gjennomgang.

Støre maner til ro og betydningen av det å gjøre ting i riktig rekkefølge i etterspillet av angrepet.

– Vi har sett her at noen har vist tendenser til å vende seg mot det muslimske samfunnet. Det må vi avvise, og det har også kirken og lokalmiljøet her i Kongsberg vært med på avvise.

Statsministeren avsluttet talen med å minne dem som mistet livet og sende varme tanker til de etterlatte og dem som er berørt.