Politikk

Her sjokkerer LO både NHO og Siv Jensen

LO-leder Gerd Kristiansen hevder folk kastes ut i arbeidsledighet. – Det er en ganske grov påstand som jeg ikke hadde ventet fra LO-lederen, svarer Siv Jensen.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund kunne ikke fatte hva LO-leder Gerd Kristiansen mente med at omstilling kaster folk ut i arbeidsledighet.
  • Geir Søndeland

Midt under en debatt om sysselsetting i Arendal onsdag detonerte LO-leder Gerd Kristiansen en skikkelig sitatbombe, skriver Aftenbladet:

– Det man kaller omstilling i dag, er rett og slett å kaste folk ut i arbeidsledighet. Det er ikke det vi kaller omstilling, sa Kristiansen.

Finansminister Siv Jensen (Frp) trodde nesten ikke det hun hørte:

– Det er en ganske grov påstand som jeg ikke hadde ventet fra LO-lederen, sa Jensen.

Skogen Lund: Ingen kastes ut i arbeidsledighet

Jensen la til at hun heller ikke tror Kristiansen mener at bedriftene i norsk næringsliv kaster ut folk i arbeidsledighet.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund lot seg også overraske.

– Jeg håper ikke du mente, Gerd, at man kaster folk ut i arbeidsledighet. Det kan jeg umulig skjønne at du sa, fordi mange av dem som mister jobben i oljeindustrien er ekstremt kompetente, og det er ingen som kastes til arbeidsledighet. Ærlig talt, tordnet Skogen Lund.

  • Intervju med Jonas Gahr Støre: Slik vil han kvitte seg med vinglestempelet, vinne valget og jakte statsråder

Viser til 1500 unge Stavanger-menn

Kristiansen hadde ingen planer om å trekke anklagen tilbake:

– Nei, det vil jeg ikke. Vi gjorde en undersøkelse i juni i år, Kristin, om kompetansen blant ledige. 1500 unge menn mellom 20 og 33 år i Stavanger-regionen hadde ikke en gang videregående utdanning, sier hun.

– Næringen har trukket til seg folk som har latt være å gjøre seg ferdig med utdanningene sine og går rett ut i arbeidslivet. Jeg skjønner godt det er fristende å tjene penger, men nå står de der uten hverken jobb eller utdanning, fortsetter Kristiansen.

Skogen Lund: Jeg skjønner ikke hvorfor hun sa det

Skogen Lund sier dette til Aftenbladet:

– Jeg ble veldig overrasket. Jeg har virkelig den aller største respekt for Gerd Kristiansen, og vi har et veldig nært samarbeid. Men jeg kan rett og slett ikke forstå at hun sa det, sier NHO-sjefen.

– Jeg skjønner ikke hvorfor hun sa det, og jeg skjønner ikke hva hun baserer det på.

– Hun viser til 1500 unge menn fra Stavanger-området?

– Ja, men herregud, altså «kastet ut i arbeidsledighet»? Det er vel ingen av bedriftene som frivillig har kvittet seg med ansatte. Det har vært en kraftig nedtur og omstilling i oljeindustrien. Det er 38.000 som har mistet jobbene sine, så vidt jeg vet. 1500 av dem mangler dessverre formalkompetanse. Det er selvfølgelig en ekstra utfordring for dem videre. Selvfølgelig skal vi klare å hjelpe dem, sier Skogen Lund.

Hun mener man ikke kan si at disse blir «kastet ut i arbeidsledighet».

– Ingen ønsker arbeidsledighet. Alle gjør sitt for å motvirke negative effekter av arbeidsledighet. Så har vi nok noen nyanser i hvordan vi gjør det best, men jeg tror ikke vi skal betvile noens motiv over å løse utfordringene de står overfor, sier Skogen Lund.

  • Les også: [En av Støres «gullgutter» trekker seg fra Stortinget

Siv Jensen: Ingen klok uttalelse

Etter debatten sier Siv Jensen dette til Aftenbladet om uttalelsene:

– Jeg mener at LO-lederen tar feil. Det er jo ingen som kaster noen ut i arbeidsledighet. Mange bedrifter har stått foran svært krevende tider, sier Jensen.

Hun tror det er mange bedriftsledere som har vært fryktelig lei seg når de har gitt sine ansatte en veldig tung beskjed.

– Det som er viktig, er at vi jobber sammen for å skape nye muligheter og nye arbeidsplasser. Det er det aller viktigste fremtidshåpet vi kan gi mennesker som i dag ikke har jobb.

– Bør Kristiansen beklage utspillet?

– Det må hun vurdere selv. Det var hvert fall ikke en veldig klok uttalelse, sier Jensen.

Les mer om

  1. Arendalsuka
  2. NHO
  3. Landsorganisasjonen (LO)
  4. Arendalsuka