Politikk

Listhaug åpner for gårdssalg av sterksider

Nå skal det bli lov å selge sterksider og mjød direkte fra norske gårdsbruk. Landbruksministeren har konkludert med at dette er innenfor EØS-avtalen.

Landbruksminister Sylvi Listhaug vil styrke fruktbøndenes næringsgrunnlag og gi dem lov til å selge sterksider direkte fra gårdsbruket. Her besøker hun en av landets største sierprodusenter, Nils Lekve i Ulvik i Hardanger.
  • Geir Salvesen

— Dette skal gi mulighet for gründere og fruktbønder til å få økt fortjeneste, leve av egne ressurser i tråd med Regjeringens landbrukspolitikk, sier statsråd Sylvi Listhaug.

Bare smake, ikke kjøpe. Dette har vært mantraet når besøkende har banket på dørene til siderprodusentene.

— Jeg har opplevd at turoperatører, en gruppe japanere som kom hit, lurte på hvorfor de skulle komme hvis de ikke fikk kjøpe noe. De forsto ikke logikken, det gjorde ikke vi heller, sier Lekve.

Ivret

Mange landbruksministre, ikke minst fra Senterpartiet, har ivret for å gi bøndene bedre vilkår her. Det har alltid strandet, av og til på negative helseministre. Men i fjor oppnevnte Listhaug et ekspertutvalg bestående av professorene Finn Arnesen og Fredrik Sejersted på Senter for Europarett, som greide å skvise helt nye konklusjoner ut av materien:

Les også

Siderjubel i Hardanger

« For alkoholholdige drikkevarer som ikke er omfattet av EØS-avtalen, kan norsk lovgiver etter vårt syn fritt innføre en utvidet adgang til nisjesalg også over 4,7 prosent alkohol. Det omfatter i praksis særlig eplebøndenes produksjon av sider (men ikke eplebrennevin), samt alle andre gjærede produkter, basert på frukt eller annet (med unntak av vin laget på druer). Det omfatter også mjød. Dette anser vi for å være en ganske klar konklusjon. »

Her kan du lese ekspertutvalgets konklusjoner

Ekspertene

— Er det ekspertutvalgets konklusjoner som gjør at du tør å ta denne beslutningen?

— Ja, fordi de jo var tydelige på at disse produktene var utenfor EØS-avtalen, og vi mener det vil være viktig å utvikle lokale produkter og gi bøndene større inntekter. Næringen har selv ønsket det i en årrekke, og nå vil vi få gjort noe med det.

- Frykter du at EU kan reagere på dette?

— Dette er produkter som faller utenfor EØS-avtalen, og når ekspertene sier at det er rom for å gjøre dette, vil det være oppsiktsvekkende om EU hadde innvendinger.

Så spørs det hvor mye som blir stående med "liten skrift" i de nye forskriftene som nå skal ut på høring. Siderprodusent Lekve lurer litt på det:

— Det er om å gjøre at det ikke blir så mye restriksjoner og så mye byråkrati at det blir lov, men håpløst å få til i praksis.

Lettere

Lekve tror at det nå blir lettere å leve av å produsere sider. I 2014 laget han 70.000 liter.

Les også

Dette er stridens eple i Brussel

— Når vi får solgt det direkte, slipper vi utgiftene til vinmonopolavanse og frakt. Frakt er en stor utgiftspost for oss.

Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen på Vinmonopolet sier at omsetningen av sider og fruktvin er så liten, at dette ikke vil få noen betydning for dem og deres stilling.

Faktisk er omsetningen så liten at den har gått ned fra 2013 til 2014. Bare ca 30.000 liter sider ble solgt. Musserende sider solgte bare litt over 1100 liter.

Avholdsbevegelsen har tidligere vært sterkt imot det og argumentert for gårdssalg øker den direkte alkoholtilgangen i Norge og at dette er uheldig.

geir.salvesen@aftenposten.no

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Politikk