Politikk

SV er ikke helt som andre partier. Toppene har spyttet inn millioner til partikassen.

Foto: Audun Lysbakken, Heikki Holmås og Karin Andersen er blant stortingsrepresentantene som har betalt inn mange hundre tusen kroner i partiskatt til SV.

GARDERMOEN (Aftenposten): Audun Lysbakken, Heikki Holmås og Karin Andersen har bidratt med flere hundre tusen kroner hver til eget parti.

 • Lars Molteberg Glomnes
 • Robert Gjerde
  Journalist

De syv stortingsrepresentantene SV har på Stortinget, betaler mer enn 80 000 kroner hver til partiet årlig, etter de ferskeste satsene.

Utgiften er et resultat av SVs partiskatt: Alle som får tillitsverv skal betale en andel til fellesskapet i partiet.

Holmås har betalt nær en million

Siden 2012 har ni prosent av bruttolønnen til stortingspolitikerne hvert år gått med som bidrag til partiet som arrangerer landsmøte på Gardermoen denne helgen.

Tidligere har satsene vært litt lavere.

Lønnen til en stortingsrepresentant ble justert opp til 906 000 kroner fra juli 2016.

 • Aftenpostens Solveig Ruud har dekket landsmøter siden 80-tallet. Her analyserer hun SVs forslag til ny politikk

Heikki Holmås (44) gir seg på Stortinget i høst, men har vært innvalgt siden 2001. I tillegg hadde han en periode som utviklingsminister i den rødgrønne regjeringen – da var satsen på 11 prosent.

Regnestykket viser at Holmås’ bidrag nærmer seg millionen. Fra 2008 til 2015 betalte Holmås inn 588 699 kroner. Inkludert de to siste årene er totalen nesten 750 000.

– Det er de færreste i SV som får være tillitsvalgte. De fleste gjør en innsats helt gratis. Det skulle bare mangle at vi ikke bidrar tilbake, sier Holmås.

– Har det hendt at du har ønsket å kjøpe noe dyrt, og har angret på at så mye har gått til partiet?

– Nei, tvert imot. Jeg har jobbet lenge for at vi som får den beste godtgjørelsen skal bidra. Dette er vel anvendte penger, sier Holmås.

Dette har noen av toppene betalt

 • Fra 2007 til 2015 betalte Bård Vegar Solhjell (45) inn 647 000 kroner til partiet.
 • Eks-partileder Kristin Halvorsen (56) betalte inn 630 000 kroner fra 2006 til 2013.
 • Tidligere nestleder Inga Marte Thorkildsen (40) betalte inn 438 000 kroner fra 2008 til 2013.
 • Partileder Audun Lysbakken (39), Snorre Valen (32) og Karin Andersen (64) er også blant dem som har betalt inn mer enn en halv million.

– Bidrar til å minske forskjeller

Andersen har vært innvalgt fra Hedmark siden 1997. Hun sier hun ikke vet hvor mye hun har bidratt med totalt.

– Jeg aner ikke, men jeg tror jeg betaler omtrent 6000 kroner i måneden nå. Det er en god del penger, men det er med på å minske forskjellene mellom oss stortingsrepresentanter og andre, og det er med på å finansiere aktivitet i partiet, sier Andersen.

Med en sats på 10 prosent frem til 2012, og ni prosent siden, har hun bare siden 2001 betalt inn 1,15 millioner til partiet.

– Er det bittert å gå glipp av pengene?

– For meg er det bare slik. Jeg tenker ikke over det, og betaler skatten til både parti og stat med glede.

Sp er det eneste andre partiet på Stortinget som har partiskatt, med en sats på 2,5 prosent. Også i partiet Rødt betaler tillitsvalgte en andel til partiet.

 • Podkasten Aftenpodden har med SV-nestleder Snorre Valen denne uken, i en SV-spesial om blant annet landsmøtet, ny SV-politikk og en oppsummering av forrige ukes Høyre-landsmøte. Abonner i Itunes her, eller lytt i spilleren under:

Les mer om

 1. Stortingsvalg 2017
 2. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 3. Audun Lysbakken
 4. Heikki Holmås
 5. Bård Vegar Solhjell