Politikk

Skei Grande snur: Ønsker heldagsskole

 • Solveig Ruud
  Journalist
 • Robert Gjerde
  Journalist
 • Jeg er åpen for en lengre skoledag, sier Venstre-leder Trine Skei Grande, som nå sier ja til en heldagsskole med gratis SFO, og vil se på lekser med fordomsfrie øyne.

Venstre-lederen startet partiets landsmøte i Tromsø i dag med å komme men flere konkrete forslag til endringer i Venstres politikk. Hun tok til orde for gratis barnehager, gratis SFO og til en heldagsskole hun tidligere har vært imot.

Les også :

Les også

Test: Er du en ekte Venstre-velger?

Kommer med el-billøfte

Samtidig lovet hun at Venstre i denne stortingsperioden ikke vil stemme for forslag om reduserte skattefordeler til elbileierne.

— Det er uaktuelt for Venstre å støtte noe forslag eller budsjett som innebærer at skattefordelene på el-biler reduseres i denne stortingsperioden. Det vi vi ikke ha på oss, slo hun fast.

El-bilenes plass i kollektivfeltet sa hun ikke noe om.

Nytenkning om heldagskole

-I hele mitt politiske liv har jeg vært mot heldagsskolen. Mot heldagsskolen fordi barn skal få lov til å være barn og ha tid til et uorganisert liv. Mot heldagsskolen fordi foreldre skal få ha valgfrihet over hvordan de organiserer sin hverdag. Nå har jeg kommet i tvil, sa hun.

Venstrelederen begrunnet sin nyorientering på området med at norsk skole reproduserer ulikhet.

-Frivillige tilbud som barnehage, SFO og leksehjelp øker forskjellene fordi barn som trenger det mest, er de som bruker tilbudene minst, sa hun som begrunnelse for at hun nå mener både barnehage og SFO på sikt bør bli gratis.

Tidligere har dette bare vært SV-standpunkter. Venstre har nøyd seg med å gå inn for gratis kjernetid - altså et korttidstilbud- for noen aldersgrupper.

Men hun avviser at det er en «sosialistisk heldagsskole» hun og snakker om.

— Nei, men jeg er åpen for en legre skoledag, bedre inkludert SFO som inneholder mer fysisk aktivitet, mer lek for de minste og mer læring for de eldste. Jeg er også åpen for å se på lekser med fordomsfrie øyne. I stedet for lekser hver dag, er det kanskje en idé med leksefrie dager eller ukelekser. Jeg vil gi større frihet til skolene å organisere dette i samareid med eleven, sa hun.

Kostbare reformer

Skei Grande mener gratis barnehage vil spare samfunnet for andre utgifter som veier opp for kostnadene.

Ifølge Venstre-lederen vil gratis SFO koste 2,5 milliarder kroner, og halvparten av beløpet vil hun ta ved å avvikle kontantstøtten.

Kull og olje ut av oljefondet

Venstre-lederen brukte mesteparten av talen sin til å snakke om en vridining fra fossilvekst til det partiet kaller grønn vekst. I den forbindelse kom hun med et klart spark til Ap-leder Jonas Gahr Støre. Venstre vil i løpet av landsmøtet lansere Venstres forslag til kritierier for hvordan oljefondet skal trekkes ut fra kullselskaper og de mest forurensende olje- og gasselskapene.

— Det er forslag som Venstre vil forsøke å få flertall for i Stortinget denne våren. Det blir ikke minst en test på om det er noe som helst i den nyorienteringen i klima- og miljøpolitikken som Arbeiderpartiet har varslet, sa hun.

En seier for anstendigheten

Skei Grande ventet med å kommentere asylavtalen til slutten av talen. Hun innrømmet at den inneholder elementer «som vi helst skulle vært foruten», men mente det var «nødvendig for å få rettferdighet for asylbarna.» Hun kom også her med klare spark til Ap. Hun sa at Venstre flere ganger hadde forsøkt å få Ap med på en løsning for asylbarna, men Ap vendte tommelen ned.

— André (Skjelstad) har hatt flere møter med ledende politikere i Ap for å se om det var mulighet for å få et flertall med ddem om en behandling for disse barna. Vi var klare til å lage flertall den veien. Svaret deres var et entydig nei.

Skei Grande kunne fortelle landsmøtet at 152 barn og deres familier «som Arbeiderpartiet ville sende ut» har fått opphold i Norge etter at den varige løsningen for lengeværende asylbarn kom på plass.

Hun gjorde også et poeng ut av at det har kommet flere kvoteflyktninger til Norge med Frp i regjering enn det som var tilfelle i åtte år med SV, Ap og Sp.

Les også

 1. Bredt opprør i Venstre mot søndagsåpne butikker

 2. Syv grafer som viser hvor små Venstre faktisk er

 3. Abid Raja: Frp burde fått Oscar for politisk skuespill etter asylbarnavtalen

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk