Tror klimakrav kan hjelpe Holmås

Et stort flertall i valgkomiteen går for Audun Lysbakken som ny SV-leder, men klimapolitikken kan hjelpe utfordrer Heikki Holmås, tror analytiker. Tre kvinner er aktuelle som ny SV-nestleder.

FS00013562.jpg

Klokken 19 i kveld blir innstillingen til SVs valgkomité klar. Et flertall på seks går inn for barne— og familieminister Audun Lysbakken som leder, mens et mindretall på to innstiller på Heikki Holmås.

Dermed tyder alt på at det går mot kampvotering om ledervervet under SVs ekstraordinære landsmøte 10. mars. Underdog Heikki Holmås har allerede sagt klart fra at han ikke er innstilt på å trekke seg, men er klar for kampvotering i mars.

Selv om Holmås kun har to personer i valgkomiteen med seg, haler han ifølge Dagbladet innpå rivalen. En rundspørring avisen foretok blant 500 SV-tillitsvalgte viste sist uke at Holmås hadde rundt 30 prosent oppslutning, mens 55 prosent sa de støtter Lysbakken.

— Det betyr at det blir en viss spenning frem mot landsmøtet, sier forfatter og kommentator Frank Rossavik til Aftenposten.no.

Thorkildsen favoritt som nestleder

Kandidat: Inga Marte Thorkildsen

Mer spenning er det knyttet til hvem komiteen innstiller som nestleder. Ettersom begge lederkandidatene er menn, og partiet allerede har to mannlige nestledere, er det naturlig at valgkomiteen innstiller en kvinne til nestledervervet.Stortingsrepresentant Inga Marte Thorkildsen bekreftet sist uke overfor Aftenposten at hun har snakket med valgkomiteen, og sagt seg villig til å stille som nestleder. Vilkåret er at innstillingen blir enstemmig — hun ønsker ikke å stille til kampvotering om vervet. Det samme skal en annen av partiets sterke kvinnelige profiler, Karin Andersen, ha sagt, etter det Aftenposten erfarer.

Statssekretær Ingrid Fiskaa er også aktuell.

Et spørsmål valgkomiteen må ta stilling til, er hvilken kandidat som vil kunne jobbe best sammen med lederfavoritten Lysbakken.

— Dersom det skulle bli aktuelt at Fiskaa stiller som nestleder, i et regime der Lysbakken er leder, vil man få to stykker som tilhører partiets venstreside. Det vet jeg ikke om partiet er modent for, sier Rossavik.

NESTLEDER? Ingrid Fiskaa.

Holmås kan bli eneste SVer på Stortinget

Han har mer tro på Thorkildsen.

— Skulle jeg tippe, ender det med Lysbakken som leder, og Inga Marte Torkildsen mot nestleder. De står på hver sin fløy, men de har et godt nok forhold nå, og de vil forene partiet godt. I tillegg er begge er nokså unge.

— Argumentet for Karin Andersen er hennes lange erfaring, og så kan det være greit å ha med noen som ikke er så ung. I tillegg er hun en distriktskandidat, sier Rossavik.

Hun svarte slik da Aftenposten.no ba henne om kommentar:

- Er det noe jeg ikke skal kommentere, så er det dét, sier hun.

Partiets nye ledertrio får uansett ingen lett jobb. SV har i flere målinger den siste måneden ligget under sperregrensen, og sist uke kom nok en kinkig nyhet for partiet - klimameldingen blir utsatt nok en gang - denne gangen til juni.

Rossavik sier Heikki Holmås har lite å tape på å stå løpet mot Lysbakken helt ut.

— Han er en utfordrer. Siden Halvorsen trekker seg, sitter han på den sikreste stortingsplassen. Dersom det går riktig ille, kan han bli den eneste stortingsrepresentanten, sier han.

NESTLEDET? Karin Andersen

— Klimastrid kan hjelpe Holmås

Klimameldingen kan også hjelpe Holmås på SVs landsmøte.

Ifølge flere sentrale kilder i SV står partiene milelangt fra hverandre i forhandlingene om meldingen, som skal vise hvilke tiltak Regjeringen skal gjennomføre for å nå målet om å kutte klimagassutslippene med 30 prosent innen 2020. Kilder i SV snakker nå åpent om at partiet kan komme til å gå ut av Regjeringen dersom det ikke får betydelig gjennomslag for sine saker når meldingen er varslet i juni.

Blant dem som har gått lengst i å si at SV kan gå ut, er Holmås.

— At dette spørsmålet ikke vil være avklart, på SVs landsmøte kan være en fordel for Holmås. Han sitter ikke i Regjering, og har latt spørsmålet om regjeringsdeltakelse stå åpent. Dersom man ønsker at SV skulle sette hardt mot hardt vil jeg tro det gagner Holmås.

— Jeg tror uansett han ikke vil kunne vil hamle opp med Lysbakken, sier Rossavik.