Politikk

Regjeringen vil ha krav om relevant masterutdanning i barnevernet

Et høringsforslag legger opp til at det fra 2031 blir krav om barnevernsfaglig eller annen relevant mastergrad i kommunalt barnevern. Nå har kun 7 prosent det.

I alt er åtte endringer i barnevernsloven sendt ut på høring, skriver Vårt Land, og mange av dem medfører kraftige kompetanseløft. Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

 • NTB

I alt er åtte endringer i barnevernsloven sendt ut på høring, skriver Vårt Land , og mange av dem medfører kraftige kompetanseløft.

– På noen steder er det ikke god nok kvalitet på hjelpen som blir gitt. Hvis flere hadde fått riktig hjelp kunne vi i siste instans kanskje hindret omsorgsovertakelser, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til avisa.

Utviklingen de senere årene har gått feil veil, og omtrent 25 prosent av barnevernsansatte som hadde utdanning på masternivå eller høyere sluttet mellom 2017 og 2018. Mange av dem var psykologer og jurister.

Rundt 7 prosent av de ansatte hadde i 2018 mastergradsnivå eller mer, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) , og svært få av dem hadde en spesifikk mastergrad i barnevern.

– Barnevernet har en av de aller viktigste jobbene i Norge. Da må de ha høy kompetanse slik at det er god kvalitet på avgjørelsene de tar. Dette høringsnotatet burde egentlig ha kommet før, sier Ropstad.

Les mer om

 1. Barnevernet
 2. Kjell Ingolf Ropstad
 3. Vårt Land
 4. Barnevern

Relevante artikler

 1. NORGE

  Fire av ti barnevernstjenester får inn færre bekymringsmeldinger enn før

 2. POLITIKK

  En av fire barnevernstjenester vet om barn med behov som ikke får hjelp nå

 3. NORGE

  Antallet bekymringsmeldinger til barnevernet fortsetter å synke. Barneministeren oppfordrer folk til å melde fra.

 4. NORGE

  Barne- og familieministeren: – Jeg blir opprørt av historien om de to brødrene

 5. NORGE

  Regjeringen anker to EMD-dommer: Mener hensynet til barnets beste er utfordret

 6. POLITIKK

  Ap vil ha kraftig innskjerping av reglene for statsstøtte til trossamfunn