Politikk

Nytt NHO-barometer: Flere bedrifter permitterer

NHOs ferske spørreundersøkelse blant bedriftene viser få tegn til gryende optimisme. – Den negative situasjonen har satt seg, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

  • Thomas Spence
NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Spørreundersøkelsen, som er gjennomført onsdag og torsdag denne uken, viser små endringer fra forrige uke. Men stadig flere blir permittert.

Alle næringer og nær alle bedrifter har merket lavere etterspørsel eller kanselleringer av ordre som følge av koronaviruset.

– Tallene er fortsatt skrekkelige. Vi må ikke senke skuldrene på grunn av manglende forverring, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid.

– Om vi tenker at «bare» 28 prosent av respondentene frykter konkurs mot 32 prosent for én uke siden, har vi begynt å venne oss til stygge tall, legger han til.

Drosjeeier Gunnar Hønsvik og taxinæringen mistet 80–90 prosent av omsetningen fra 13. til 16. mars.

– Hjelpen er nær

  • Les også NHO: Koronatiltakene koster 1,4 milliarder kroner dagen

Undersøkelsen viser at:

  • 60 prosent har gjennomført permitteringer (56 prosent forrige uke)
  • 69 prosent sier det kan bli aktuelt å permittere om kort tid (75 prosent forrige uke)
  • Mer enn 9 av 10 reiselivs- og transportbedrifter har permittert
  • 4 prosent har gjennomført oppsigelser (4 prosent forrige uke)
  • 14 prosent har planer om oppsigelser (15 prosent forrige uke)
  • 28 prosent opplever en reell risiko for konkurs (32 prosent forrige uke)

– Tallene er ille, men leter vi godt, kan vi tolke noen lyspunkter inn i tallene: at bedriftene tror hjelpen er nær, at selv om et flertall har permittert, venter de med å si opp folk, at konkursfrykten ikke øker, sier Almlid.

– Mange eldre avhengig av drosje

Drosjeeier Gunnar Hønsvik og taxinæringen mistet 80–90 prosent av omsetningen fra 13.–16. mars.

– Det er mange, spesielt eldre, som er avhengige av at vi fortsatt kjører. Jeg ser på det som å bevare samfunnsoppdraget, sier Hønsvik, som ikke frykter smitte.

– Jeg vasker bilen innvendig hver dag og sprayer over kontaktflater som dørhåndtak og lignende flere ganger daglig. Det er også mange eldre som kan trenge en hjelpende hånd inn og ut av bilen. Jeg har engangshansker tilgjengelig, selv om det ikke er noe garanti for ikke å bli smittet, sier han.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uka gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

  1. Koronaviruset