Politikk

Vil dra Høyre til høyre

Samme dag som Høyres landsmøte åpnes og Høyre-leder Erna Solberg vil bli politisk genierklært av eget parti, roper Unge Høyre et varsku. Til Erna Solberg, men også til Jens Stoltenberg.

Paul Joakim Sandøy, leder i Unge Høyre, vil ha et blåere Høyre enn dagens Høyre under Erna Solbergs ledelse. Mer klassisk høyrepolitikk, skattelette og mindre stat.
 • Robert Gjerde
  Journalist

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy vil ha mer klassisk, konservativ høyrepolitikk og «mindre stat».

Flere i Høyre har vært kritisk til Høyres vandring inn mot sentrum, men ingen har ønsket å si det høyt – i frykt for å "ødelegge". Bare noen næringslivsledere har kremtet litt. Sandøy er tydelig:

— Dagens voksne generasjon av politikere bevilger seg penger på bekostning av fremtidige generasjoner, sier UH-lederen.

— Hverken høyre- eller venstresiden ser ut til å ville gjøre noe med det. Den norske staten bruker altfor mye penger, og vil nok fortsette å gjøre det, også med Høyre i regjering, sier Sandøy.

Klassisk høyrepolitikk

— Min generasjon jobber gjerne lengre, og vi vil overleve på færre statlige utbetalinger. Jeg skulle bare ønske at dagens generasjon ble med og spleiset på regningen, om ikke annet så for å gjøre fallet mykere.

Sandøys medisin for å møte «krakket» er hverken skatteøkninger eller økt brukerbetaling, men mer klassisk høyrepolitikk – mer enn Erna Solbergs Høyre vil. Blant annet:

 • Behovsprøving av velferdstjenester.
 • Ny pensjonsreform med kraftig levealdersjustering.
 • Kutt i sykelønn.
 • Skattelette.
 • Kutt i landbruk og kultur.
 • Lettere å ansette midlertidige.
  Sandøy peker på perspektivmeldingen som nylig ble lagt frem: Fra 2025 vil statens utgifter vokse raskere enn inntektene. Fallende oljeinntekter og eldrebølgen vil slå bena under kommende regjeringers økonomiske handlingsrom – hvis ingenting gjøres.

— Jo raskere, jo bedre

— Og det er som med klimaet – jo raskere vi setter i gang med, jo bedre. Antageligvis vil ingen, heller ikke høyresiden, gjøre noe før det er for sent. I stedet vil en regjering i 2025, rød eller blå, plutselig innse at vi har kommet inn i en krise, og så vise handlekraft ved å kutte brutalt

Les også

Vil gi mer lønn til de beste lærerne

— Hvorfor har du ikke lykkes internt i Høyre med å få gjennomslag for dette? - Unge Høyre har en rekke kuttforslag som vi håper å få gjennomslag for på landsmøtet. Men vi utfordrer ikke partiledelsen på strategi, og vi er konstruktive på den måten at vi ikke foreslår ting vi ikke får gjennomslag for nå. Men vi vil jobbe knallhardt for å dra Høyre i riktig retning fremover, at Høyre skal bli det partiet som tør å ta tøffe valg fremfor å tenke på kortsiktig popularitet.

Konservativ

Selv om Sandøy vil ha et Høyre som er radikalt annerledes enn det Høyre vi ser i dag, kaller han seg selv konservativ.

- Dette er konservativ politikk, basert på Edmund Burkes lærebok. Å ta generasjonsregnskapet og bærekraft på alvor – det er god konservativ politikk.

Han sier Regjeringen ikke gidder ikke ta «unødvendige» belastninger ved å kutte.

Les også

NHO-direktøren angriper Høyres familiepolitikk

— Dermed finnes det heller knapt budsjettapere. Mantraet er å vise til høye bevilgninger, ikke til kvalitet. Han mener at å redusere offentlig pengebruk ikke handler om å ta fra dem som har minst.

— En stat som forsøker å være alt, for alle, mister av syne dem som trenger den aller mest. Mens det debatteres heftig, særlig på venstresiden, for når tannhelse skal bli et offentlig ansvar, institusjonaliseres tusenvis av mennesker med nedsatt funksjonsevne fordi vi ikke har råd til brukerstyrt personlig assistanse.

Journalistene også

Han inkluderer også journalister i kritikken.

- Velgerne, politikerne, lobbyorganisasjonene og journalistene – alle har sammen skapt en pervers dynamikk som ikke stopper før vi blir tvingende nødt til å kutte.

I forrige uke var det KrFU-leder Elisabeth Løland som gikk ut, i Aftenposten, og advarte mot å lesse nye utgifter på fremtidige generasjoner.

- Hun kalte KrFs nye program for uansvarlig. Hva sier du?

— Jeg vil ikke karakterisere. Men jeg vil at det skal bli Høyre som skal vise mer ansvarlighet og vise vei, ta tøffe valg, valg som uansett må tas, før eller senere. Det blir nok ikke kutt i verdens beste sykelønnsordning i neste periode. Men sykelønnen vil bli endret, senest en eller annen gang etter 2025. Så får vi se om det skjer som følge et kompromiss mellom Ap og LO, eller med et Høyre «i krig» med LO, sier Sandøy.


Følg landsmøtet på sosiale medier!

Instagram : @aftenpostenvalg2013

Facebook : Aftenposten valg 2013

Twitter : @aftenpostenvalg

I fjor, på Høyre-landsmøtets åpningsdag 4. mai, markerte Torbjørn Røe Isaksen "Det nye Høyre" med å gå til venstre.

Norsk politikk

Nyhetsbrev En gang i uken gir vår politiske redaktør Kjetil B. Alstadheim deg sitt perspektiv på det viktigste som har skjedd i maktens korridorer.

Les mer om

 1. Politikk