Hverken Raja eller Rotevatn får helhjertet støtte fra egen fylkesleder
Hverken Abid Raja eller Sveinung Rotevatn får helhjertet støtte fra hjemfylket i kampen om ledervervet i Venstre. Leder i Vestland Venstre, Åsta Årøen, åpner nå for fremtidig regjering med Ap og Sp.
Abid Raja er valgt inn fra Akershus, som nå tilhører Viken Venstre. Sveinung Rotevatn er fra Sogn og Fjordane, som nå tilhører Vestland Venstre.
Hverken fylkesleder Åsta Årøen i Vestland Venstre eller fylkesleder Arjo van Genderen i Viken Venstre vil peke på sitt medlem som ny partileder etter Trine Skei Grande som overraskende trakk seg onsdag.
Ordfører Alfred Bjørlo i Stad kommune, Rotevatns egen hjemkommune, peker endog på Abid Raja som ny leder. Også lederen i nabofylket peker på Raja:
– Valgkomiteen har et godt grunnlag å jobbe videre etter alle innspillene de fikk i høst, der Abid Raja og Sveinung Rotevatn er de det vil stå om. Møre og Romsdal Venstre har fremmet Abid Raja som leder. Vi må ha en kvinne inn i ledertrioen, skriver leder i Møre og Romsdal Venstre, Ragnhild Helseth, i en SMS til Aftenposten.
– Står om politisk kurs fremover
- Les også: Kaos etter Skei Grandes avgang
– Vestland Venstre er delt. Dette handler om politisk veivalg videre, om hva som er Venstres politiske oppdrag mer enn personlige kvaliteter, sier Åsta Årøen.
– Hvem er din kandidat?
– Det er det vanskelig for meg å si noe om. Vi har ulike preferanser.
– Så Vestlandet Venstre har ingen lederkandidat?
– Sveinung og Abid har markert to ulike politiske linjer. Det blir det viktige på landsmøtet. Sveinung er en tilhenger av det verdiliberale og høyreorientert i den økonomiske politikken, men samtidig med en klar prioritering av miljø og grønne verdier.
– Abid har virret litt rundt omkring, men landet i vår sosialliberale tradisjon. Han er mer opptatt av velferd, aktiv kulturpolitikk, omsorg, og er mer menneskeorientert.
– Ledervalget innebærer et valg mellom en sosialliberal versus høyreorientert kurs for Venstre?
– Jeg tror mange oppfatter det sånn.
– Handler om haleheng av andre partier
– Med Abid Raja som leder blir det lettere samarbeid mot Ap og sentrum?
– Jeg tenker sånn. Før Ap kom til makten i Bergen, spådde vi at alt mulig forferdelig skulle skje. Det ble i stedet en vellykket konstellasjon med Venstre.
– Det ikke sånn at alle i Venstre tenker at Høyre er alternativet. Det handler litt om hvilket haleheng av andre partier som følger med.
– Du tenker på Frp?
– Ja, det har vært veldig ugunstig for oss. Høyres prosjekt om bredest mulig borgerlig samarbeid fungerte ikke så godt for Venstre. Det tror jeg ikke det gjorde for Frp heller.
– Venstre er nok delt med hensyn til samarbeidet, og hvem man kan gå i samarbeid med. I 2021 må vi gå til valg på politiken vår og ikke låse oss til en fast retning. Det er ikke sikkert at Solberg-regjeringen oppnår et rent flertall.
– Åpner du da for samarbeide med rødgrønne partier?
– Ja, jeg mener det. Noen andre har et helt annet syn.
– Kan Venstre gå i regjering med Ap og Sp?
– Det kunne være et alternativ. Vi har vært i regjering med Sp før. Det viktigste er at klima- og miljøpolitikken er på plass. Men med ledelsen i Ap og Sp i dag, tror jeg ikke det er et realistisk alternativ. Trygve Slagsvold Vedum skaper ikke noen tenning i Venstre. Men ledere kommer og går, sier Årøen.
– Alle ulemper har fordeler
Arjo van Genderen fra Viken Venstre, det største fylkeslaget, sitter også i valgkomiteen. I høst ønsket laget fornyelse og sendte inn en liste med kandidater til ledelsen i Venstre uten å prioritere eller peke på bestemte verv.
På denne listen sto både Raja, Rotevatn, Iselin Nybø, Alfred Bjørlo, Guri Melbye og flere andre. Nå vil han ikke si hvem som er hans eller lagets lederkandidat.
– Er Viken Venstre delt?
– Jeg er delt. Alle ulemper har sine fordeler, sier van Genderen.
Må gå nye runder om partiledervervet
Leder i Troms og Finnmark Venstre, Irene Vanja Dahl, sier at flere i fylket tidligere har pekt på Abid Raja som ny leder.
Dahl, som også er nestleder i valgkomiteen, vil ikke peke ut en ønskekandidat allerede nå:
– Vi må gå gjennom på nytt med helt nye forutsetninger. Det er meget vanskelig å konkludere før vi har gått nye runder, sier hun.
Tove Eivindsen, leder i Trøndelag Venstre, sier at de ikke har diskutert lederkabalen ennå.
– Det er viktigst med god balanse i ledertrioen. En helhet med god balanse alder, geografi og kompetanse. Og så er det viktig for oss at Torgeir Anda, som bor i Trøndelag, får beholde plassen som direkte valgt til landsstyret, sier hun.