Politikk

Horne vil straffe flyktninger som skulker norskundervisning

Regjeringen vil få opp norskkunnskapene med trekk i dagpenger.

Personer som har fått asyl eller innvilget opphold, har i dag rett og plikt til norskopplæring. Ikke alle oppfyller denne plikten. Det vil statsråd Solveig Horne (Frp) gjøre noe med.
  • Geir Søndeland

Det varsler integreringsminister Solveig Horne (Frp).

Personer som har fått asyl eller innvilget opphold, har i dag rett og plikt til norskopplæring. Også mens de venter i mottak på bosetting i kommunene.

Ikke alle oppfyller denne plikten.

Dette vil Horne, som har gjennomført dialogmøter med over 100 kommuner, nå gjøre noe med.

— Når du har fått innvilget opphold, får du rett og plikt til norskopplæring. Mange kommuner sier at disse timene ikke er brukt godt nok på mottak før de kommer ut i kommunene. Timene de har krav på, er gjerne brukt opp, men de har ikke lært nok, kanskje fordi de ikke har stilt opp på norskopplæringstimene, sier statsråden til Aftenbladet.

- Krav fra kommuner

Hun forteller at flere kommuner har bedt Regjeringen om å innføre sanksjoner, og sier at det å stille krav er god integrering.

— Når det i dag tar lang tid fra opphold er innvilget og norskopplæring er påbegynt, til de har kommet ut i kommunen, så er en god del av norsktimene brukt opp i mottakene. Kommuner påpeker av og til at norskopplæringen dermed må nærmest begynne med blanke ark igjen. Kommunene merker stor forskjell på dem som har gjennomført alle norskkurs i mottak og dem som har sluntret unna noen av timene, sier hun.

Trekk i dagpenger

Dette betyr ifølge Horne trekk i dagpenger for den enkelte som ikke stiler opp til obligatorisk norskopplæring i mottak. Dette vil kun gjelde for dem som har fått vedtak om opphold i Norge.

I dag kan også personer som skulker undervisning mens de er i introduksjonsprogrammer i kommunene, trekkes i dagpenger.

— I tråd med UDIs regler kan det trekkes i dagpenger hvis man ikke overholder husregler i mottak eller dropper ukentlige informasjonsmøter. En lik sanksjon bør innføres for dem som skulker norskopplæring i mottak.

NOAS: - Høres rimelig ut

Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) synes i utgangspunktet regjeringens forslag høres rimelig ut.

— Hvis man ikke møter opp, mener jeg det er rimelig med sanksjoner, sier hun.

— Jeg er ikke kjent med at dette er noe stort problem, fortsetter hun.

— Hvis grunnen er at noen har fått seg jobb, og heller vil jobbe når de har fått muligheten til det, så er det viktigere å få på plass en samarbeidsløsning som gjør det mulig å kombinere dette, eventuelt se på tidspunktene. Målsettingen må være å få folk raskere ut i jobb siden det også gjør det mulig for folk å selvbosette seg selv, sier Austenå.

Les også

  1. UDI leier hotellrom fra Stordalen verdt 65.000 kroner

  2. Støre støtter ikke Anundsens «utkastelsesretorikk»

  3. Flyktninger strømmer over grensen til Østerrike

Les mer om

  1. Politikk