Det varsler integreringsminister Solveig Horne (Frp).
Personer som har fått asyl eller innvilget opphold, har i dag rett og plikt til norskopplæring. Også mens de venter i mottak på bosetting i kommunene.
Ikke alle oppfyller denne plikten.
Dette vil Horne, som har gjennomført dialogmøter med over 100 kommuner, nå gjøre noe med.
— Når du har fått innvilget opphold, får du rett og plikt til norskopplæring. Mange kommuner sier at disse timene ikke er brukt godt nok på mottak før de kommer ut i kommunene. Timene de har krav på, er gjerne brukt opp, men de har ikke lært nok, kanskje fordi de ikke har stilt opp på norskopplæringstimene, sier statsråden til Aftenbladet.
- Krav fra kommuner
Hun forteller at flere kommuner har bedt Regjeringen om å innføre sanksjoner, og sier at det å stille krav er god integrering.
— Når det i dag tar lang tid fra opphold er innvilget og norskopplæring er påbegynt, til de har kommet ut i kommunen, så er en god del av norsktimene brukt opp i mottakene. Kommuner påpeker av og til at norskopplæringen dermed må nærmest begynne med blanke ark igjen. Kommunene merker stor forskjell på dem som har gjennomført alle norskkurs i mottak og dem som har sluntret unna noen av timene, sier hun.
Trekk i dagpenger
Dette betyr ifølge Horne trekk i dagpenger for den enkelte som ikke stiler opp til obligatorisk norskopplæring i mottak. Dette vil kun gjelde for dem som har fått vedtak om opphold i Norge.
I dag kan også personer som skulker undervisning mens de er i introduksjonsprogrammer i kommunene, trekkes i dagpenger.
— I tråd med UDIs regler kan det trekkes i dagpenger hvis man ikke overholder husregler i mottak eller dropper ukentlige informasjonsmøter. En lik sanksjon bør innføres for dem som skulker norskopplæring i mottak.
NOAS: - Høres rimelig ut
Generalsekretær Ann-Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) synes i utgangspunktet regjeringens forslag høres rimelig ut.
— Hvis man ikke møter opp, mener jeg det er rimelig med sanksjoner, sier hun.
— Jeg er ikke kjent med at dette er noe stort problem, fortsetter hun.
— Hvis grunnen er at noen har fått seg jobb, og heller vil jobbe når de har fått muligheten til det, så er det viktigere å få på plass en samarbeidsløsning som gjør det mulig å kombinere dette, eventuelt se på tidspunktene. Målsettingen må være å få folk raskere ut i jobb siden det også gjør det mulig for folk å selvbosette seg selv, sier Austenå.